VIDEO Tuslama din burta de vita – O mancare de pe masa sultanei Kosem

Zilele acestea am fost pana la marketul Mona Lisa si in vitrina frigorifica am vazut….burtă de vită, rasol de vită și carne de vită. Cum am tot făcut la ciorbe de vită de vreo 5 ori, am decis că este momentul să încerc si altceva. Și între chiftele din burtă de vită și tuslamaua, am ales…..tuslama. Cu toate că este o mâncare românească, se pare că aceasta a fost adusă la noi de către …turci. Noi o facem cu smântână, dar în Turcia se face ceva asemanător, dar cu iaurt de oaie. De fapt, acest fel de mâncare este mai răspândit în zona Dobrogei, dar şi în Muntenia şi până încoace spre Craiova. Se pare că nu a prea trecut de Carpați, mâncarea fiind întâlnită în Transilvania doar la comandă prin unele restaurante. În Banat, n-ai nici o șansă. Ospătarul se uită lung la tine daca ceri acest fel de mâncare iar cei mai tineri, nici nu au auzit de ea. Repet – doar în unele restaurante. De fapt, bucătarilor le pare rău să irosească burta de vită pe tuslama preferând în locul ei să gătească ciorba de burtă. Câștigul este mult mai mare. La ciorbă – dintr-un kg de burtă ies vreo 15 porții care se vând cu minim 8 lei porția. În schimb, dintr-un kg de burtă, abia ies vreo cinci porții de tuslama pe care nu poţi cere mai mult de 12 – 15 lei porția. De fapt, tuslamaua este un fel de ciulama cu burtă de vită.


varianta cu sonor
Pentru o mâncare bună care să ajungă la 4 persoane, avem nevoie de

2 kg de burtă de vită
2 kg de rasol cu os
1 pătrunjel mare
1 pastranac potrivit
1 bucăţica de ţelină
2 cepe
o căpăţână bună de usturoi curăţat
250 g smântână
30 g unt
50 g faina albă
sare
piper
foi dafin
oțet

Desi par multe ingrediente, acestea scad la jumătate la fiert.

Burta bine spălata se pune la fiert împreună cu rasolul de vită în minim 7 l de apă. Se pune o lingură de sare şi se spumează mereu. Când s-a pătruns pe jumătate, se adaugă tot zarzavatul. Între timp, zeama scade şi tot scade. O lăsăm aşa, completam eventual cât să acopere carnea şi atât.

Când a fiert bine carnea, se strecoară. Zeamă se pune de-o parte, carnea se curăţa de pe os, burtă se taie tăiței lați. Usturoiul se toacă mărunt. Untul se pune la încins într-o cratiţă şi se adaugă faină, se amesteca imediat doar cât faina să fie aurie. Se stinge cu zeama în care au fiert ingredientele şi usturoiul pisat cu restul de condimente. Smântâna se pune într-un castron şi se adaugă peste ea din amestecul din cratiţă şi un invers fiindcă atunci se îmbrânzeşte. Amestecăm uşor şi adăugăm carnea şi burta felii. Cui îi place, poate pune şi zarzavatul tocat cubuleţe – mai puţin ceapă care se aruncă. Potrivim de gust cu sare şi piper dacă mai trebuie. Cui îi place, pune şi o lingură de oţet. După gust. Mie unul – deşi reţeta o cere – nu-mi place. Mai lăsăm două – trei clocote și servim fierbinte cu pâine proaspătă.

Poftă bună!

Comentarii

comentarii