VIDEO UCMR-ul mort iar motoarele Diesel, sărbătorite doar filatelic – Apus de soare peste uzina care moare

7Azi s-au împlinit 53 de ani de când la UCM Reşiţa, s-a construit primul motor Diesel de 2.100 CP. Acesta era destinat echipării locomotivelor construite la Elecroputere Craiova. Era inima locomotivei. Prin acest motor se deschidea o nouă pagină în istoria tracţiunii feroviare din România. România începea să se mişte singură, începea să prindă viteză. Pentru a marca cei 53 de ani de la o dată memorabilă din istoria constructorilor de maşini din Reşiţa: primul motor Diesel fabricat la Reșița, pe ștandul de probă pe data de 13 decembrie 1960, Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița, lansează un plic filatelic ocazional. Cu același prilej a fost confecționată o ștampilă filatelică ocazională. Ambele, vor marca evenimentul de la sfârșitul săptămânii. Ștampila va fi folosită la oficiul poștal Reșița 1, în data de 13 decembrie. Menționăm faptul că această ștampilă a fost aprobată de Federația Filatelică Română și de către Poșta Română pentru întreaga corespondență expediată în data de 13 decembrie din Reșița.
Este un comunicat al Forumului German din Reşiţa semnat de acelaşi neamţ reşiţean veritabil, Erwin Josef Ţigla. Se pare că Forumul german din Reşiţa este singura instituţie care îşi mai aminteşte că la Reşiţa a existat cândva industrie, că a existat o istorie că a existat o uzină care a fost ,,locomotiva” industriei româneşti atâţia ani. A fost, a trecut, se uită, se uită voit şi se ucide istoria voit la Reşiţa. Din halele de producţie în care sute de mii de reşiţeni şi-au lăsat sudoarea şi sănătatea, dar au avut un loc de muncă la care mergeau cu drag, nu a mai rămas aproape nimic. UCM Reşiţa este tăiată bucată cu bucată şi vândută la fier sau, ca fier vechi. S-a distrus tot ceea ce a însemnat istorie şi producţie la UCMR. Acum, cu reupul în agonie sub flăcările aparatelor de tăiat, uzina îşi dă ultima suflare. S-au pierdut maşini de producţie, şi aici ne referim la strunguri, la freze, raboteze, morteze – fel de fel de maşini speciale cu care Reşiţa a industrializat o ţară întreagă.
Azi s-au împlinit 53 de ani de când la UCM Reşiţa, s-a construit primul motor Diesel de 2.100 CP. Acesta era destinat echipării locomotivelor construite la Elecroputere Craiova. Era inima locomotivei. Prin acest motor se deschidea o nouă pagină în istoria tracţiunii feroviare din România. România începea să se mişte singură, începea să prindă viteză.
Motoarele- inima locomotivelor – purtau numele de cod de fabricaţie LDE, iar fabrica se afla şi încă se mai află, de fapt doar halele, la fosta ,,poartă Flacăra” – actualul pasaj-tunel UCMR.
Înainte de privatizarea dezastroasă, aici, angajaţii mai făceau locomotive, făceau reparaţiile la locomotivele din ţară şi toate celelalte. Fiindcă în UCMR nu mai are voie nimeni, nici măcar foştii angajaţi care au lucrat în aceste secţii o viaţă întreagă, nimeni nu ştie dacă mai există plăcile de bronz prinse în pardoseala aleii principale de la Secţia Motoare Diesel. La fiecare sută de motoare fabricate, era montată câte o asemenea placă comemorativă făcută la Secţia de neferose de la Mociur. ŞI au fost destule, fiindcă numărul total al motoarelor diesel fabricate la UCMReşiţa, trece de 5.600 de bucăţi. O parte dintre ele au rămas în România, dar multe au plecat în peste 20 de ţări de pe mapamond. Se pare că marea majoritate a plăcilor din bronz ce cântăresc cam la 20 de kg, a fost scoasă și trimisă la topit. Doar bronzul este scump. Au mai fost salvate câteva bucăți care au fost prinse pe stîlpul de susținere al halei. Cel puțin așa era în urmă cu vreo lună. Poate că măcar acum în al 12-lea ceas, Muzeul de Istorie sau cineva din conducerea județului, ar trebui să facă ceva ca să le recupereze și salveze măcar pe cele ce au rămas.
La Hala Nouă, reşiţenii au fabricat boghiurile acestor locomotive precum şi echipamentul termic auxiliar. Fiindcă şi Caransebeşul trebuia să aibă o fabrică, oamenii trebuiau să aibă de lucru şi acolo, secţia a fost mutată la gugulani, care au avut parte de mii de locuri de muncă de-a lungul timpului.
Acum, din Secţia 550 Diesel, nu a mai rămas mai nimic. Ba da, au mai rămas pereţii halelor şi ,,ai anexelor”. Dar, se taie în continuare. Lichidatorul judiciar, taie, taie tot şi dă la fier vechi, pe o mână de arginţi, industria și istoria reşiţeană.
Oamenii- adică angajații, atâţia câţi au mai rămas din ei, sunt de vreo 3 luni în şomaj tehnic iar uzina se taie mai departe. Cică este salvată de la faliment şi închidere.
Oare cine a adus UCMR-ul în asemenea stadiu, în asemenea hal ? Chiar nu există justiţie? Chiar nu face nimeni nimic? Dacă un amărât de ţigan este prins cu 20 de kile de fier vechi, i se face dosar penal, este trimis în judecată şi apare în toată presa. Dar alţii, care au furat maşini unelte, au furat şi au vândut la fier vechi motoare navale direct de pe ştandule de probe, au vândut strungurile şi rabotezele de la Hala Nouă şi Compresoare, sau au tăiat tot Mociurul, oare nimeni nu le face nimic? Asta este justiţia în România? sau, după modelul parlamentarilor noştrii, îşi vor vota şi hoţii o lege prin care să se declare nevinovaţi?
Iată ce crie un reșițea: ,,Uite despre siuatia din Mociur (scrie ing. Romi Sulea – domiciliu actual Resita):
„In fabrica,prin cladirea unde a fost Serviciul Constructor se joaca veveritele si soarecii,sectii mari au fost desfiintate,se inmultesc cainii si sobolanii,pe tot Mociurul au mai ramas 14 oameni si un sef, evident, platit cu 16.000 lei noi pentru”ecologizare”. In traducere, azi tiganii se duc unde a fost turnatoria, maine la fosta forja si tot așa”.
InfoCs vă prezintă un material video realizat cu ajutorul inginerului Dan Perianu, cel care a și scris în urmă cu peste 40 de ani Monografia de 200 de ani a UCMR. În partea de final, se mai pot vedea imagini din uzină, de la Secția 460- Mecanică Grea, pe vremea când acolo mai era ceva de lucru, adică în urmă cu vreo 5 ani.



Mulțumiri d-lui inginer Dan Perianu, un om de o cultură aleasă și o mare modestie, un adevărat istoric al uzinelor reșițene.
Foto: Romi S. și Gheorghe C.

Comentarii

comentarii

2 thoughts on “VIDEO UCMR-ul mort iar motoarele Diesel, sărbătorite doar filatelic – Apus de soare peste uzina care moare

  1. am lucrat la sectzia Motoare Diesel…am trecut peste placa din imagine de mii de ori…erau mai multe,bagate in aleea Sectiei . pffff,chiar nu-mi vine sa cred ce se intampla….oricum TOTUL,ABSOLUT TOTUL E SI DIN CAUZA TACERII INEXPLICABILE A OAMENILOR SIMPLII, PE CARE CA NU-I MAI DERANJEAZA SI NU-I MAI INTERESEAZA ABSOLUT NIMIC,NIMICCC !!! avem o soc.civila…ADICA NU O AVEM,EA NU MAI EXISTA DELOC ,asa ca iata ce se intampla. cand nu faci nici un fel de opozitzie,sobolanii se inmultzesc si fac ce vor si ce stiu ei mai bine : ROD TOT !!!

Comments are closed.