VIDEO Un alpinist cărășan vrea să cucerească Nanga Parbat în Masivul Himalaya

Nanga_ParbatAlpinistul Bruno Adamcsek de la Salvamont Băile Herculane, este primul cărășan care face parte din echipa care în acest an vrea să ajungă pe unul dintre cele mai înalte şi dificile vârfuri de escaladat din Masivul Himalaya: Nanga Parbat, vârf ce măsoară 8126 de metri. Acestui vârf i se mai spune şi ,,Muntele destinului” este al IX lea ca înălţime din lume şi foarte puţini au ajuns sus – sus de tot- aproape de ,,Acoperişul lumii”. În acest moment, delegația română se află în drum spre Chila. Acesta este un avanpost în drumul expediției spre Masivul Himalaya. Chilas este un oraș mic situat în Gilgit-Baltistan în nordul Pakistanului pe partea stângă a râului Indus.
Deci, un bănăţean din Băile Herculane, va reprezenta Caraş Severinul acolo unde doar gândul poate duce muritorul de rând. Iată câteva amănunte despre și din activitatea cărășanului nostru, Bruno Adamcsek. Reamintim că infomațiile le avem de pe site-ul oficial al expediției iar dv. puteți afla mai mult citind de pe https://www.facebook.com/ExpeditieRomaneascaNangaParbat2013
Sunt nascut la data de 28.05.1962 in orasul Bocsa Montana, jud. Caras Severin. Dupa terminarea studiilor medii in Timisoara cu profilul electromecanic telecomunicatii, incep sa cochetez cu alpinismul pe care mi l-a insuflat unchiul meu Gotia Radu. Revenind din armata, incep catararea ca si sportiv la A.S. Sticla Tomesti sub indrumarea lui Virgil Viziteu, apoi imi continui performanta la Sanatatea Deva (cu Cornel Alexandru). Locuind in toti acesti ani in Timisoara, particip regulat cu sportivii din cadrul C.S. Poli Timisoara la antrenamente, inclusiv iesirile la Herculane.

1984 -1989 particip frecvent la competitiile nationale, castigand cupe si titluri
1986 – in iarna, parcurgerea hivernala a traseului Fisura Albastra, impreuna cu Nelu Ratiu (varianta mosului)
1987 – obtin clasificarea de sportiv, categoria I
1984 – 2005 – autor a peste 20 de premiere de escalada
1987 – satul fiind de naveta Timisoara-Herculane (cu nasul), iau decizia sa ma mut in mult iubitul Herculane, unde cadeau stancile pe mine.
1988 – parcurg a 3a oara Carpatii Meridionali iarna, din dorinta de a obtine titlul de maestru al sportului. Totul se sfarseste cu caderea mea libera de 160 m, impreuna cu o cornisa care s-a rupt,nefiind legat in coarda. Scap printr-o minune si din avalansa de zapada grea, provocata de cornisa, doar cu un genunchi si niste coaste rupte.
1988 – reusesc,dupa o recuperare rapida a traumatismelor,impreuna cu Ghita Vizitiu,locul III la echipe la campionatul national de escalada.
1988 – casatorie
1989 – se naste unicul copil
1982 -1997 – efectuez scoli de alpinism si salvamont.
1989 – obtin calificarea de instructor sportiv in ramura de sport alpinism.
1995 – calificare de alpinist utilitar
1988-2007 – salvamontist voluntar – Baile-Herculane
In toti acesti ani parcurg aproape toate traseele din Cheile Bicazului, Bucegi, Peretele Vaii Albe, Piatra Craiului, Prapastiile, Rameti, Craciunesti, Retezat, Valea Cernei s.a.m.d, atat vara cat si iarna.
Incepand cu anul 2007 incepe si cartea mea de munca ca salvator montan, apoi urmeaza o serie de calificari internationale,de cautare si salvare,inclusiv Scoala de Salvamont din Alpii Bavarezi
Totodata activez ca ghid montan atestat din 2010
Incepand cu Hercules Maraton 2010 (locul 3i la grupa) nu ma mai pot desparti de trail-running
2011 – Amsterdam Marathon loc 709, la semimaratonul din Haga nu mai stiu ce loc
2013 – Wintertrail – running Ciucas 2013 loc I la trekking masculin

În continuare, InfoCS vă prezintă de pe site-ul expediţiei un material de promovare a campaniei şi două filme realizate de organizatorii expediţiei.

Imagini, visuri si idei legate de munţi, pereţi şi tot felul de vârfuri cat mai impunatoare şi spectaculoase ne invadeaza gandurile si reuşim treptat să le transformăm în planuri de viitor. În mintea alpinistului întors de pe munte se încheagă repede un nou obiectiv, o nouă provocare.
În 1953 o expediţie germano austriacă porneşte spre Nanga Parbat, un munte pe care germanii il doreau de decenii întregi să-l urce, despre care s-au scris cărţi şi mai târziu filme celebre. Pe 3 iulie Hermann Buhl porneşte din ultima tabără solitar spre vârf şi după mult efort reuşeşte să atingă vârful în premieră mondială.
După 60 de ani de la această ascensiune am reuşit să ne organizăm într-o singură echipă 7 alpinişti din zone diferite ale ţării, cu experienţe de viaţă diferite dar cu un vis comun: de a merge pe Nanga Parbat. Am transformat visul într-un plan şi dorim să-l ducem la bun sfârşit printr-o expediţie integral românească care va purta cu ea simbolul naţional.
Urmariţi în continuare evoluţia proiectului nostru pe www.nangaparbat2013.com
Salutări din partea echipei: Marius Gane, Teo Vlad, Zsolt Torok, Bruno Adamcsek și Aurel Sălăşan.

sursa: http://www.nangaparbat2013.com/totul-are-un-inceput/


Va urma.

Comentarii

comentarii

2 thoughts on “VIDEO Un alpinist cărășan vrea să cucerească Nanga Parbat în Masivul Himalaya

  1. Demn de admirat, cu adevarat. Este extrem de riscant, dar totodata este si palpitant, iar adrenalina reuseste intr-un fel sau altul sa devina si un factor motivant.

  2. De la Edmund Hilary, Tensing chiar nu ma mai intereseaza cine-si face concediul pe munte. In nici un caz nu ma reprezinta dar apreciez munca, talentul si curajul lui. Bafta.

Comments are closed.