VIDEO Unic în sud-estul Europei, muzeul – parc de la Garâna, judeţul Caraş-Severin, cuprinde exponate din lemn pietrificat cu o vechime de peste 18 milioane de ani

Unic în sud-estul Europei, muzeul – parc de la Garâna, judeţul Caraş-Severin, cuprinde exponate din lemn pietrificat cu o vechime de peste 18 milioane de ani. A ajuns în locurile cele mai îndepărtate ale Globului şi niciodată nu s-a întors cu mâna goală ci încărcat cu pietre, fosile ori cristale, pentru care are o pasiune deosebită. Este vorba despre geologul Tiberiu Stoia, originar din Bocșa, judeţul Caraş-Severin, care, în perioada evenimentelor culturale, mai exact – a festivalurilor de jazz, blues sau folk, poate fi întâlnit la Garâna, în micul sat de pe Muntele Semenic, unde îşi expune mineralele. 

Unic în sud-estul Europei, muzeul- parc de la Garână, judeţul Caraş-Severin, cuprinde exponate din lemn pietrificat cu o vechime de peste 18 milioane de ani. Muzeul de la Garâna a fost înfiinţat în anul 2012 de inginerul geolog Tiberiu Stoia.
Pasionat de mineralogie şi călătorii, Tiberiu Stoia a avut ocazia, prin natura meseriei, să viziteze peste 50 de ţări din Europa şi alte continente, colecţionând roci, minerale, pietre semipreţioase, dar şi lemne pietrificate, vechi de milioane de ani.

Pasiunea pentru pietre şi fosile, Tiberiu Stoia şi-a descoperit-o încă din copilărie. La 8 ani, a avut prima colecţie, apoi a studiat geologia şi, acum, colecţionează minerale din întreaga lume. La întoarcerea acasă, fiecare piatră are povestea ei, pe care Tiberiu Stoia o împărtăşeşte celor interesaţi. 

Muzeul deţinea, la deschidere, peste douăzeci exponate aduse din Banat, Ţara Almăjului sau din zona Bozovici. Au fost expuse, de asemenea, fosile din Munţii Apuseni, din Ţara Haţegului, de la Roşia Montană, zona Maramureş, precum şi o piesă achiziţionată din Austria.
Primele lemne transformate în piatră au fost descoperite de geologul bănăţean în fostele mine de la Bozovici, de pe Valea Almăjului, având o vechime de 18 milioane de ani. Este vorba despre Chiparosul de baltă care, potrivit geologului, în prezent mai există în formă de pădure doar în nordul Mexicului şi sudul Statelor Unite ale Americii. În rest, se mai găseşte doar ca şi copac ornamental.

Vizitatorii muzeului în aer liber de la Garâna sunt surprinşi de imaginea “pădurii împietrite” şi, ascultându-l pe Tiberiu Stoia, pot afla detalii despre felul în care aceste lemne au ajuns să se pietrifice. Dacă te uiţi atent la aceste lemne, se văd încă inelele, forma lemnului, tot, însă, acestea sunt doar pietre acum. Deocamdată, muzeul este mic, dar Tiberiu Stoia şi-a pus în plan să-l crească din an în an.

În perioada festivalurilor, Tiberiu Stoia poate fi găsit la Garâna, în Poiana Lupului. Pe la standul lui de aici, trec sute de turişti. 

Anul trecut, Tiberiu Stoia a lansat şi o carte, „În lume, prin lumi”, un volum autobiografic în care dezvăluie cum au devenit călătoriile în jurul lumii un mod de viaţă pentru el.

Comentarii

comentarii