VIDEO Victimele închisorilor comuniste comemorate la Reșița

În fiecare an în data de 9 martie Asociația Foștilor Deținuți Politici și a Victimelor Dictaturii Comuniste din România, filiala Caraș-Severin comemorează pe cei care s-au sacrificat în lupta anticomunistă. Și anul acesta, la Troița din Parcul Cărășana, alături de oficialități au venit să se roage pentru sufletele celor care au murit în lagăre, închisori sau deportări în perioada comunistă, urmași ai victimelor, foști deținuți politici în viață și au depus coroane de flori în memoria eroilor.

În anul 2011 data de 9 martie a fost declarată ziua deținutului politic anticomunist din România din perioada 1944-1989.

”În calendarul ortodox această dată este ziua pomenirii Sfinților Mucenici pentru că deținuții noștri, morții noștri, eroii noștri sunt și mucenicii noștri în același timp, și ar trebui ca această zi să fie comemorată și să rămână în istorie pentru tineret, să știe tineretul, pentru că am observat că în ultimul timp istoricii, cercetătorii sunt toți interesați de ce s-a petrecut în acest regim de represiune pentru că a fost cea mai crudă represiune din estul Europei”, a precizat Cornelia Fetea, președinta asociației.

Nicolae Ciurică din Teregova este unul dintre simbolurile rezistenței anticomuniste care timp de 4 ani a fost urmărit de fosta securitate și a trăit în Munții Banatului și Munții Cernei, iernând în peșteri și viețuind prin păduri. A fost prins apoi și condamnat la 25 de ani de închisoare de către fostul regim comunist, din care a executat 10 ani, 3 luni și 8 zile. A fost decorat de către președintele României și declarat cetățean de onoare al comunei Teregova în vara anului trecut.
”Multe ar fi de spus, m-am cam supărat și sunt supărat că și astăzi ne conduc tot comuniștii. Eu sunt născut anti-comunist și nu pot să suport așa ceva, pentru aia am fost în munți și am luptat 4 ani, am fost încercuit de vreo 7 ori, am fost împușcat, deci greutăți și acum…tot ei sunt la conducere!”, a spus fostul deținut politic prezent la această manifestare.

În Caraș-Severin mai sunt în prezent aproximativ 900 de foști deținuți politici cu tot cu urmași.

Comentarii

comentarii