VIDEO Vopsitul ouălor de Paşti ca acum 100 de ani, la Goruia

În Banatul Montan, ziua de vineri din Săptămâna Mare este dedicată unei singure operaţiuni: vopsitul ouălor. Fiindcă Vinerea Neagră este mare sărbătoare, gospodinele bănăţene nu fac nimic altceva în afară de a vopsi ouăle. Eventual se mai poate face crema pentru prăjituri, sau, se mai pot face sarmalele, se bat şniţelele şi cam atât.
La prima vedere, acest lucru se face foarte uşor în ziua de azi: mergi la magazin, cumperi vopseaua- un fel sau mai multe din multitudinea de tipuri câte se găsesc în comerţ, mergi acasă şi vopseşti ouăle şi gata. Asta dacă nu cumperi ouăle gata colorate de la magazin.

Numai că, în satele de la poalele munţilor, mai sunt familii care duc din generaţie în generaţie secretul vopsitului de ouă de Paşti cu culori naturale.
Astfel, pentru galben se foloseşte rostopasca, pentru roşu – zeama de sfacla rosie, rădăcina de scumpie şi cojile de ceapă roție pentru rosu- maroniu, pentru verde – ştevia, urzica şi zeama de spanac. Apoi, culorile se pot combina între ele: galben cu verde – dă albastru, galben cu roşu şi verde – dau culoarea mov şi exemplul poate continua. Totul depinde de priceperea şi secretele pe care le ştie gospodina. Cu plantele este simplu, mai problematic este cu proporţia şi cantitatea. Să nu vă așteptai la culori strălucitoare, extraordinare. Nu; sunt culori simple, mai terne, dar frumoase. Încă o ,,șmecherie”: încercați să fierbeți ouăle doar în coji de ceapă. Culoarile vor fi roșiatice spre maroniu, dar puteți să le fceți ,,cu flori si frunze,, cu ajutorul ciorapului. In afara de culoarea deosebită, ouăle primesc și un gust special de la cojile de ceapă.

InfoCs a filmat acasă la Anişoara Beţa la Goruia un asemenea procedeu şi din ce am ,,furat” de acolo, vă arătăm şi dumneavoastră: cititorii de InfoCS.

Comentarii

comentarii