VIDEO Ziua Naţională a Salvamont România

Salvatorii montani din Caraş-Severin, fie ei angajaţi sau voluntari, sărbătoresc Ziua Naţională a Salvamont România, ca de fiecare dată, prin muncă. ”Încercăm să rămânem aproape de oameni, prin acţiunile pe care le desfăşurăm. Cred că, anual, asigurăm asistenţa pentru 300 – 400 de persoane, la care se adaugă acțiuni de prevenire a accidentelor montane, asigurarea permanenței în perioada de iarnă pe Munte Mic și pe Muntele Semenic, precum și în zonele alpine înalte, dar şi în zonele de cățărare din Băile Herculane, Cheile Carașului, Cheile Nerei, pe timpul verii. Serviciul Salvamont-Salvaspeo asigură și asistența de specialitate la evenimente sportive și culturale, diferite concursuri și competiţii. Astfel de evenimente sunt tot mai des organizate în judeţ, pe timp de vară, mai ales că în ultimii ani a luat amploare turismul de eveniment. Nu în ultimul rând, participăm la acțiuni de marcare si re-marcare a traseelor turistice, inclusiv cele două trasee pedestre europene (E3 şi E8), la acțiuni de ecologizare ori de colectare de date G.P.S. pentru îmbunătățirea hărților turistice din judeţ. De asemenea, în ultimii zece ani, împreună cu un colaborator de-al nostru expert în hărţi, am pus la punct o hartă interactivă, care vine în ajutorul, atât a Salvamontului, cât şi în cel al Jandarmeriei Montane şi ISU”, ne-a declarat Valentin Balaban, şeful Serviciului Salvamont-Salvaspeo Caraş-Severin.

Acest serviciu şi-a arătat, de la an la an, tot mai mult utilitatea, în toate anotimpurile, având în vedere dezvoltarea turismului. Astfel, salvamontiştii sunt cei care îi recuperează pe cei rătăciţi din munţi şi chiar le oferă primul ajutor celor accidentaţi.

”Pentru aceasta, organizăm, periodic, exerciții de salvare, asfel încât nivelul de pregătire a salvatorilor montani să fie menținut la cote ridicate, iar timpii de intervenție în caz de nevoie să fie cât mai mici. Efectuăm şi exerciţii comune, împreună cu reprezentanţii ISU Semenic, ai Jandarmeriei Române şi ai Serviciului de Ambulanţă Caraş-Severin, pentru pregătirea şi specializarea personalului implicat în activităţile de salvare în munţi. Încercăm, în acest fel, să transmitem încredere turiştilor care au nevoie de ajutor. De asemenea, îmi permit acum, cu această ocazie, să transmit tuturor colegilor mei, putere de muncă şi La mulţi ani!”, a precizat Valentin Balaban, şeful Serviciului Salvamont-Salvaspeo Caraş-Severin.

În cadrul serviciului există şi o unitate canină, formată din câinele de avalanşă, Vreni, primul din România atestat oficial ca salvator din avalanşă, şi Cristian Carol Brecica, de la Asociaţia Câinii de Salvare din Caransebeş”, spune Valentin Balaban.
Municipiile Reşiţa şi Caransebeş s-au aflat printre primele 13 localităţi montane din România nominalizate pentru organizarea de formații Salvamont.
Salvatorii montani din Caraş-Severin și-au început activitatea încă din anul 1969, iar în 1972, se reuşeşte înființarea Școlii Naționale Salvamont (de vara și de iarna), in cadrul căreia se pregătesc viitorii membri. În prezent, Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo Caraş-Severin funcţionează în cadrul Direcţiei de Administrare a Domeniului Public şi Privat, aflată în subordinea Consiliului județean.

Printre multele reuşite ale acestui serviciu se regăseşte şi participarea unuia din membrii săi la una dintre cele mai mari realizări ale alpinismului românesc, la Nanga Parbat, dar şi contribuţia adusă la buna desfăşurare a manifestării Petzl Roctrip din Băile Herculane.

Comentarii

comentarii