Zilele Palatului Cultural din Reşiţa – un eveniment care aduce în scenă capacităţile culturale reşiţene

Palatul Cultural din Reşiţa va fi în centru atenţiei timp de 3 zile, în care muzica şi manifestările artistice vor evidenţia capacităţile culturale ale Banatului.
Astfel că, a III-a ediţie a evenimentului „Zilele Palatului Cultural” se va desfăşura în perioada 19-21 septembrie 2014 la Reşiţa şi este dedicată, anul acesta, poetului Ion Chichere.
În cadrul serbărilor Palatului Cultural va avea loc Festivalul Internaţional de Muzică Corală. La acest eveniment vor mai participa 3 fanfare şi 4 ansambluri folclorice din judeţ şi din Valea Timocului precum şi ansambluri corale din Caraş-Severin şi Timişoara.
Evenimentele vor fi derulate de către Centrul Cultural „Reşiţa Română” prin Asociaţia Culturală „Reşiţa Română”.
Centrul Cultural a fost înfiinţat pentru că toţi membrii fondatori ai Asociaţiei Culturale Reşiţa Română şi-au dat seama că orice lucru care nu se înnoieşte riscă să moară după cum a precizat preşedintele centrului cultural, Nicolae Vlădulescu, fiind o posibilitate de acces pentru toţi cei care doresc să participe la viaţa culturală a oraşului.
Deschiderea evenimentului desfăşurat sub genericul „Zilele Palatului Cultural” va avea loc vineri, 19 septembrie, la orele 17, în faţa instituţiei de cultură, la care va participa şi Fanfara din Răcăjdia.
Celebrarea se va muta în incita instituţiei unde va interpreta Corul Filarmonicii „Banatul” din Timişoara.
A doua zi, la orele 15, în Curtea Muzeului Banatului Montan din Reşiţa va avea loc dezvelirea bustului prof. dr. Valeriu Leu, un istoric de marcă al Banatului, realizat de sculptorul local Ioan Prodan.
Sărbătoarea culturală va continua cu o serie de momente muzical-artistice oferite de către: Ansamblul folcloric „Datina” al profesorilor din Caraş-Severin, Ansamblul „Satul Meu” din Ramna dar şi Ansamblul folcloric şi fanfara din Majdanpek – Valea Timoculu, Serbia.
În ultima zi, în faţa Palatului Cultural va avea loc un spectacol de muzică şi dansuri populare la care vor fi prezenţi: Ansamblului folcloric „Semenicul”, Fanfara de copii de la Bănia, Corul „Menestrelul” al Palatului Copiilor din Reşiţa, Corala „Lira 2000” şi Corurile reunite ale Episcopiei Caransebeşului.
Nicolae Vlădulescu, în calitate de preşedinte al Centrului Cultural Reşiţa Română, a susţinut că îşi propune să îmbunătăţească acest eveniment dedicat instituţiei culturale celebrată în aceste zile, Palatul Cultural, lipsa fondurilor face ca la acest eveniment să nu fie prezente corurile mari, renumite. A primit însă sprijin de la Inspectoratul şcolar şi liceele din municipiu pentru cazarea invitaţilor.
„Sperăm ca de la anul viitorul să primim finanţare mai bună şi să invităm coruri mai ample”, a precizat Nicolae Vlădulescu,
O noutate pentru „Zilele Palatului Cultural” este faptul că cei prezenţi vor primi, începând de anul acesta, premii simbolice care constau în statuete realizate de către Doru Vasiuţ, a precizat Nicolae Plujar, preşedintele Asociaţiei Culturale Reşiţa Română.

Comentarii

comentarii