Ziua Europeană fără Maşini la Reșița

Asociaţia Bike Attack Reşiţa va invita, pentru cel de-al X-lea an la Resita la Ziua Europeană Fără Maşini care se sarbatoreste in intreaga Europa in data de 22 septembrie sub egida European Mobility Week: http://mobilityweek.eu

Va invitam astfel la MARSUL BICICLISTILOR care va avea loc pe traseul: Centrul Civic – Victoria – Centru. Intalnirea cu biciclistii va avea loc Sambata, 22 septembrie, la ora 17:00 in Centrul Civic, fiind asteptati cat mai multi biciclisti, dar si persoane care doresc sa astepte grupul pe traseu pentru a-si arata solidaritatea cu acest eveniment si cu ideea promovata.

Ne dorim astfel incurajarea utilizarii mijloacelor de transport alternative, care nu polueaza orasul, fluidizeaza traficul si sunt benefice pentru cetateni. Ne dormi de asemenea sa aratam ca in Resita exista o cultura a mersului pe bicicleta si tot mai multi utilizatori ai acesteia atat ca mijloc de transport cat si ca forma de petrecere a timpului liber. Incurajam astfel autoritatile locale sa acorde atentie acestui segment si sa dezvolte facilitatile pentru biciclisti existente in oras: piste pentru biciclete care sa respecte standardele si normele europene, locuri sigure de parcare pentru biciclete, etc.

În fiecare an în perioada 16 – 22 septembrie în întreaga Europă se sărbătoreşte Săptămâna Mobilităţii (www.mobilityweek.eu), care culminează pe 22 septembrie cu Ziua Europeană Fără Maşini, o sărbătoare promovată de Uniunea Europeană. Dacă în 1998 iniţiativa s-a bucurat de succes doar în Franţa, doi ani mai târziu 1005 oraşe au aderat la eveniment, pentru ca în 2005 succesul pe plan european sa îi fie atestat de participarea a 1448 de oraşe din toate ţările membre şi candidate la UE, printre care şi Reşiţa. “În oraşul meu o zi fără maşină” e provocarea şi evenimentul de vârf al acestei manifestări, o iniţiativă menită a promova utilizarea mijloacelor de transport alternative, ce respectă principii de protecţia mediului, cum ar fi mobilitatea durabilă, calitatea mediului, oraşe curate, conservarea resurselor naturale, biodiversitate etc. În acelaşi timp rolul „Săptămânii mobilităţii” este şi de a conştientiza tinerii membrii ai comunităţii de faptul că fiecare dintre ei este implicat în procesul legat de emisiile poluante, calitatea aerului, poluare sonoră etc., în general mobilitatea durabilă pe termen lung şi calitatea vieţii urbane.

Comentarii

comentarii