Ziua Imnului Naţional celebrată la Reşiţa fără reşiţeni

prefectura7Reşiţenii nu au luat act de prezenţă cu ocazia celebrării Zilei Imnului Naţional.
Ziua Imnului Naţional a fost celebrată astăzi în Parcul Tricolorului din Reşiţa. Acesta este un simbol naţional şi pentru asta i s-a acordat o zi de celebrare, începând cu anul 1998, printr-o decizie a Senatului.
Creaţie a scriitorului şi muzicianului Anton Pann, cu versuri de Andrei Mureşanu, „Deşteaptă-te, române!” este Imnul Naţional celebrat în data de 29 iulie.
Prezent în Parcul Tricolorului pentru a marca acest eveniment naţional, prefectul Silviu Hurduzeu a ţinut un discurs cu acest prilej: „„Deşteaptă-te, române!” a fost interpretat pentru prima oară în timpul revoluţiei de la 1848, pentru că versurile sale exprimau cel mai bine efervescenţa momentului şi chemarea spre emancipare naţională.
Interzis în timpul regimului comunist, din cauza efectului său asupra stării de spirit a mulţimilor de oameni, „Deşteaptă-te, române!” a fost cântat în decembrie 1989, ca un imbold pentru curaj, schimbare şi solidaritate.
Astăzi, sărbătorim şi preţuim imnul naţional ca pe unul dintre cele mai dragi simboluri, un simbol al valorilor şi idealurilor poporului român şi îl ascultăm în momentele importante, festive, la manifestări oficiale şi de fiecare dată când sportivii noştri ne fac să fim mândri de rezultatele lor.
Nu în ultimul rând, imnul ne duce cu gândul la generaţiile care prin luptă, sacrificii, suferinţă şi mult curaj au construit statul român. Orice naţiune este fondată pe respectul faţă de trecut şi solidaritatea dintre membrii săi. Unul dintre momentele care simbolizează cel mai bine acest respect momentul în care intonăm, împreună, „Deşteaptă-te, române!”, imnul naţional al României.”
Ca şi de „Ziua Drapelului” reşiţenii au fost prezenţi la eveniment în număr mic, semn că această sărbătoare naţională nu este foarte apreciată în municipiu.
După oficierea slujbei religioase, şi primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu, prezent în Parcul Tricolorului şi a prezentat istoricul şi semnificaţia imnului naţional. La manifestare a fost prezent din partea Consiliului Judeţean Caraş-Severin, vicepreşedintele Ionisie Gheorghioni.
La final detaşamentele Inspectoratului Judeţean de Jandarmi si ai ISU „Semenic” au defilat în faţa celor prezenţi.

Comentarii

comentarii