ZIUA INTERNATIONALĂ A DREPTURILOR OMULUI SĂRBĂTORITĂ LA COLEGIUL NATIONAL „MIRCEA ELIADE” DIN REȘIȚA

A devenit deja o tradiție sărbătorirea Zilei Internaționale a Drepturilor Omului de către elevii de gimnaziu ai Colegiului Național Mircea Eliade din Reșița, care în ultimele decenii au obținut și rezultate foarte bune la concursurile școlare pe tematica drepturilor omului.

Activitățile „Stop Bullying! Pentru Drepturi si Demnitate!”- cu elevii clasei a VII-a C si Uniți în diversitate cu elevii clasei a VI-a D, desfășurate în Sala Europa, în 11 decembrie 2017, fac parte din Proiectul eTwinning-Erasmus + „#eTwinclusion We all are us! Stop Bullyng in our school!”(Toți împreună! Opriți Bullying-ul în școala noastră)

-respectiv din Proiectul „In the honour of Human Rights!”(În onoarea Drepturilor Omului), desfășurat în parteneriat cu Institutul Olga Lengyel din New York, SUA.

Obiectivele activităților desfășurate de către elevii care fac parte din Clubul “Curcubeul Toleranței”, înființat în noiembrie 2017, au avut ca obiective:

Combaterea fenomenului de agresiune în școli
implicarea elevilor în activități pentru a-si dezvolta încrederea în sine, spiritul de echipă, empatia, toleranța interpersonală a inteligenței și abilitatea de a accepta pe oricine altcineva, indiferent de originea, etnia, limba sau orice alt statut.

Cunoașterea, promovarea și respectarea drepturilor omului

Formarea și dezvoltarea spiritului și comportamentului civic responsabil

Ziua Internațională a Drepturilor Omului este marcată în întreaga lume la 10 decembrie. La această dată, în 1948, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat Declarația Universală a Drepturilor Omului. Declarația stipulează că toți oamenii s-au născut cu drepturi egale și inalienabile și cu libertăți fundamentale.

Ulterior, Declarația a fost completată cu: Convenția privind Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Rasială (1965), Convenția Internațională asupra Drepturilor Politice și Civile (1966), Convenția pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Împotriva Femeilor (1979), Convenția Împotriva Torturii (1984), Convenția Împotriva Apartheid-ului (1985), Convenția Drepturilor Copilului (1989) etc.

Ziua de 10 decembrie trebuie să reprezinte peste tot în lume un prilej de a reitera necesitatea de a lupta împotriva oricărei forme de abuz sau discriminare care atentează la drepturile și libertățile fundamentale ale omului. Din păcate, în multe zone ale planetei, drepturile fundamentale ale oamenilor sunt încălcate. Este de datoria noastră să conștientizăm amploarea acestui fenomen și, acolo unde este posibil, să ne implicăm pentru a-l combate.


Profesor Ghiorghița Fercea

Comentarii

comentarii