Alta idee de Revelion – Ciolan de porc in bere cu miere la cuptor si coaste la gratar

Ciolanul de porc in bere cu miere este o varianta delicioasa la friptura de porc pentru seara de Craciun: fraged, aromat si cu o crusta crocanta.
ciolan
Ingrediente:
– 1 ciolan de porc
– 1 litru de bere neagra
– 2 linguri de miere
– 3 linguri de mustar
– 2 cepe
– 1 ardei gras
– 1 capatana de usturoi
– frunze de dafin
– ienibahar
– sare, piper

Se spala ciolanul de porc si se impaneaza cu catei de usturoi.

Se aseaza intr-un vas, se adauga ceapa taiata solzisori, ardeiul gras taiat fasii, frunze de dafin si cateva bobite de ienibahar. Se toarna peste toate jumatate de litru de bere si se da la rece pentru 3-4 ore.

Apoi se scurge si se aseaza ciolanul intr-o tava mai adanca.

Intr-un bol se amesteca mierea cu mustarul, sare si piper si se unge toata carnea.
Se mai lasa la odihnit 15-20 de minute.

Se toarna peste el restul de bere, se acopera vasul cu folie de aluminiu si se da la cuptorul incins la 200 grade pentru 1 ora.

Se scoate vasul, se intoarce ciolanul, se pune folia si se mai da la cuptor pentru 1 ora si jumatate.
Se scoate folia si se mai lasa in cuptor pentru o jumatate de ora sa se rumeneasca.

Dupa preferinta puteti gati in acest fel ciolan proaspat sau afumat. Noi am testat cu ciolan afumat; este o bunatate.

 

Coaste de porc cu miere si portocala la gratar

coaste cu miere la gratarUneori, cele mai usoare retete sunt cele mai delicioase. Coastele de porc suculente sunt grozave pe gratar si sosul special se prepara in doar cateva minute.

Ingrediente

1,5 kg coaste de porc, doua linguri de ulei, o ceapa taiata marunt, doi catei de usturoi zdrobiti, o cana sos de chili, 100 g miere, o lingura pasta de hrean, o lingura coaja de portocala

Pentru a prepara sosul, prajeste ceapa la foc mediu intr-o tigaie cu ulei. Pune usturoiul si gateste toate celelalte ingrediente, cu exceptia carnii. Lasa pe foc mic timp de 5 minute.

Pune coastele de porc intr-o tava, acopera-le uniform cu sos. Foloseste folie de aluminiu si aseaza tava in cuptor, la 170 grade, pentru aproximativ o ora. Intre timp, pregateste gratarul. Scoate carnea si pune-o pe gratar, foloseste restul sosului si intoarce-le des de pe o parte pe alta. Gateste-le pana devin maronii, taie si serveste imediat, alaturi de o salata proaspata de vara.

Vezi reteta originala aici: http://www.curademiere.ro/coaste-de-porc-cu-miere-si-portocala-la-gratar/coaste-cu-miere-la-gratar/

 

Comentarii

comentarii