Cam mult de citit, dar ……..OBEZITATEA ȘI SLĂBIREA

OBEZITATEA ȘI SLĂBIREA

Obezitatea

Obezitatea este o tulburare de nutriţie caracterizată prin sporirea anormală a greutăţii corporale. Se consideră obe­zitate depăşirea cu peste 15% a greutăţii ideale, repre­zentată prin exprimarea în kilograme a numărului de centimetri care depăşesc 1 metru în înălţime (excluzând persoanele exagerat de înalte). Obezitatea e provocată fie de un exces de alimente care se depun sub formă de grăsime, fie de unele boli, în special ale glandelor endocrine (hipofiză, tiroidă, suprarenale, sexuale). Indiferent de origine, obezitatea constituie o stare anormală a corpului care dăunează inimii, arterelor, ficatului, provoacă diabet, gută, picior plat, varice. Media de viaţă a obezilor este cu 10 ani mai mică decât a oamenilor normali. Tratamentul se bazează în primul rând pe un regim alimentar din care se exclud până la eliminare făinoasele, dulciurile şi sarea şi se scad grăsimile.

Modalităţi de accelerare a metabolismului

Metabolismul este procesul prin care mâncarea se converteşte în energie. Acesta are loc în masa musculară şi organe, iar rezultatul este ceea ce numim „a arde calorii”.
– Mâncaţi întotdeauna micul dejun. Dacă săriţi peste masa de dimineaţă, corpul va primi mesajul că va trece printr-o perioadă de înfometare. Ca orice fiinţă care se protejează, el îşi va încetini metabolismul şi vă veţi îngrăşa şi cu mâncare mai puţină la prânz.
– Mâncaţi seara cât mai devreme. E de preferat să luați cina cu 3 ore înainte de culcare.
– Nu consumaţi mai puţin de 1000 de calorii pe zi, deoarece metabolismul se va lenevi.
– Luaţi două gustări uşoare, compuse din carbohidraţi (fructe proaspete, legume, cereale integrale). Acestea vă vor ajuta să amăgiţi senzaţia de foame.
– Mâncaţi mai mulţi carbohidraţi (alimente din plante) şi mai puţine grăsimi animale. Carbohidraţii impulsionează metabolismul şi au mai puţine calorii.
– Practicaţi zilnic cel puţin un tip de exerciţii aerobice (mers pe jos, jogging, înot, mers pe bicicletă, dans aerobic), de preferat dimineaţa.
– Faceţi o plimbare de 15 minute în fiecare seară, indiferent dacă plouă sau e foarte cald afară.
– Evitaţi alcoolul. Acesta scade metabolismul şi stimulează apetitul.
– Evitaţi pilulele, prafurile şi medicamentele de slăbit. Nu există soluţii rapide care să nu lase urmări, ci doar tenacitate şi răbdare pentru a ajunge la reuşita unui tratament de lungă durată.

Tehnici orientale de alimentaţie

Bucătăria japoneză este una dintre cele mai sănătoase din lume, bazându-se pe principii nutritive tradiţionale. Iată câteva principii care pot fi aplicate în alimentaţia persoanelor care suferă de obezitate, recomandate de specialiştii în nutriţie din Japonia:
– Conţinut mare de orez integral – orezul poate reprezenta felul principal de mâncare.
– Conţinut mic de grăsimi – se elimină mai ales grăsimile saturate.
– Consumaţi preponderent peşte, nu carne.
– Legumele joacă un rol important. Cele mai populare sunt vinetele, ciupercile, cartofii, varza.
– Folosiţi aditivi naturali: ierburi, condimente ca ghimbirul, lămâia, seminţele de susan, muştarul.
– Includeţi în felurile de mâncare soia și sos de soia.
– Ca băutură, folosiţi ceaiul verde, foarte bogat în antioxidanţi.

Remedii simple

Alimente cu efect de ardere sau eliminare a grăsimilor:
– Mâncaţi câte un castravete proaspăt de două ori pe zi; acesta elimină toxinele din sânge.
– Coaceţi într-o tigaie adâncă 400 g boabe de soia, pe foc mediu, timp de 5 minute (până devin mai închise la culoare). Lăsaţi-le să se răcească, puneţi boabele într-o sticlă de 1 litru şi completaţi cu 500 ml oţet; se lasă la frigider 5 zile, după care se consumă câte o linguriţă, dimi­neaţa şi seara.
– Infuzie din frunze de păpădie din două linguriţe de plantă la o cană cu apă fiartă. Se beau 2-3 căni pe zi, după mesele principale. Frunzele tinere se pot consuma sub formă de salată, primăvara.
– Osul iepurelui este considerat un diuretic complet inofensiv pentru întregul organism. În plus, conţine o serie de sub­stanţe de natură glucozidică şi săruri minerale, având astfel proprietatea de a stimula secreţiile glandelor, având acţiune diuretică şi depurativă. Ceaiul se prepară din 4 linguri de rădăcină mărunţită la un litru de apă şi se fierbe timp de 30 de minute. Lichidul se strecoară, se îndulceşte şi se bea pe parcursul unei zile.

Dieta cu crudităţi
Dieta presupune să nu mâncăm decât alimente nepreparate termic, pentru o perioadă de minimum 30 de zile. Puteţi mânca din belşug legume crude sub formă de salate, sucuri, fructe crude, fulgi de cereale (grâu, orz, ovăz), miere şi polen de albine. Un loc special îl vor ocupa în cadrul acestei diete plantele oleaginoase: seminţe de floarea-soarelui, dovleac, susan etc. neprăjite, miez de nucă, arahide şi alune neprăjite. Pe acestea le puteţi consuma în voie şi, astfel, veţi scăpa de senzaţia chinuitoare de foame. În plus, ele sunt foarte bogate în vitaminele E şi F, cele care favorizează normalizarea proceselor trofice la nivelul pielii.

Dieta 50%
Specialiştii o consideră nu numai un mijloc de slăbire eficient, ci şi un tratament pentru afecţiuni dermatologice din cele mai diverse, de la acnee la psoriazis şi dermatite atipice. Ea reprezintă, de fapt, un mijloc natural de purificare a organismului de toxinele care se găsesc în produsele din carne. Condiţia esenţială pentru succesul ei deplin este ca 50% din hrană să fie constituită din legume şi fructe. Produsele lactate – iaurturi, brânză degresată, lapte şi ouă sunt permise în cantităţi moderate. Fiecare masă va începe cu sucuri din legume cum ar fi ţelină, pătrunjel, ridichi, sfeclă combinate cu suc de mere sau morcov. Apoi, vor fi nelipsite de la fiecare masă salatele de crudităţi cu legume bogate în fibre: morcov, varză, pătrunjel, salată verde, spanac, sfeclă. Puteţi mânca pâine graham. Este de preferat ca uleiul rafinat să fie înlocuit cu cel presat la rece.

Dieta de 5 zile
Este un regim alimentar care îmbină armonios principiile nutritive. Datorită lui, veţi reuşi să scăpaţi de 4 kilograme în termenul record de 5 zile. Însă dacă sunteţi angrenat în activităţi solicitante, ar fi bine să amânaţi începerea acestei diete pentru perioada de concediu sau pentru o perioadă mai puţin stresantă. Ar fi indicat ca în perioada în care veţi urma aceasta dietă să nu vă angajaţi în efectuarea de eforturi prea mari deoarece, ţinând cont că organismul se va afla într-o perioadă catabolică, riscaţi să-l surmenaţi şi, în plus, veţi obosi mult mai repede. Dieta constă în următoarele: luni: mere; marţi: carne slabă (de preferinţă pui, vită sau peşte), fiartă sau friptă (în nici un caz prăjită); miercuri: lapte degresat; joi: cartofi fierţi; vineri: fasole verde. În fiecare zi se bea multă apă, de preferat plată.

Cura de 7 zile
Această dietă de 7 zile constă în 6 mese pe zi, din 3 în 3 ore, între orele 7 şi 22. Mesele înseamnă câte un singur aliment, iar ordinea lor se păstrează pe toată durata curei:
– cafea amară
– un ou fiert tare
– 100 g carne fiartă de vită, pui sau curcan
– un măr
– 100 g brânza de vaci
– un ceai neîndulcit sau un suc de roşii

Alte cure de slăbire
Cura cu oţet de mere
Se pun câte două linguriţe de oţet de mere într-un pahar cu apă. Se bea câte un pahar de trei ori pe zi.
Cura de roşii
Se bea o cană cu suc de roşii în fiecare zi, dimineaţa, pe stomacul gol.
Cura cu ţelină
Se bea un pahar mic de suc de ţelină dimineaţa, pe stomacul gol.
Cura cu struguri
Se consumă 2 kg de struguri pe zi, două zile pe săptămână, fără a mai mânca nimic altceva.
Alimente care ard rapid grăsimile

Vinetele pot fi incluse în meniul tău cât de des doreşti. Datorită consistenţei de „burete”, aceste legume au marea calitate de a absorbi grăsimile, iar conţinutul mare de fibre ajută digestia. Vinetele aduc organismului magneziu, cupru, acid folic, mangan, dar şi vitaminele B1, B3 şi B6. Conţinut caloric: 24 kcal/100 g.

Zmeura este un fruct despre care se ştia că are multe calităţi, dar recent i-a fost descoperită o nouă proprietate, care l-a transformat într-un fruct preţios pentru siluetă: zmeura acţionează asupra ketonelor, celulele care captează grăsimile, şi împiedică depunerea lor. Mănâncă zmeură câtă vrei, pentru că te ajută să slăbeşti! Conţinut caloric: 71 kcal/100 g.

Căpşunile au o mare calitate: conţin acid salicilic, care te ajută să ai o circulaţie limfatică excelentă, ceea ce înseamnă reducerea edemelor şi a retenţiei de apă. Evident, acest lucru duce la o digestie rapidă şi la eliminarea grăsimilor „topite” din organism. Trebuie mâncate însă fără zahar sau frişcă, dacă vrei să slăbeşti. Conţinut caloric: 50 kcal/100g.

Oţetul balsamic folosit în salatele de sezon este un alt aliat în lupta cu kilogramele. Nu conţine grăsimi saturate şi are acelaşi principiu de ardere a grăsimilor ca şi lămâia: fiind acid, prelungeşte digestia, ceea ce duce la o absorbţie mai lentă a zahărului, în sânge. Nu abuza de el, pentru că are un conţinut destul de mare de zahăr! Conţinut caloric: 10 kcal/linguriţă.

Scorţişoara adăugată în salatele de fructe sau în sucurile naturale este miraculoasă pentru silueta ta. Are un conţinut mare de fibre şi flavonoide, care taie pofta de zahăr. Iată deci un ajutor de nădejde dacă simţi nevoia să mănânci dulciuri. Presăra scorţişoară în cât mai multe mâncăruri.

Fulgii de ovăz conţin, ca toate cerealele integrale, multe fibre. Ceea ce îi deosebeşte de altele este conţinutul mare de fibre care absorb grăsimile şi le elimină din organism, fără a le permite să se depună. Adaugă fulgi de ovăz inclusiv peste salatele de legume sau fructe. Sunt foarte buni pentru sănătate. Nu abuza însă! Ca orice altă cereală, au un conţinut caloric mare.

Și ceaiurile te pot ajuta să slăbești!

Ceaiurile pentru slăbit ajută la purificarea organismului, eliminând toxinele acumulate, dar și excesul de apă. Atunci când vrei să ții o dietă, e bine să incluzi în regimul de zi cu zi și un ceai depurativ. Ceaiurile pentru slăbit pot fi băute și după mesele copioase, pentru a ajuta organismul să digere mai ușor excesul de grăsimi.

Ceaiul de soc este unul din cele mai recomandate ceaiuri pentru slăbit, întrucât elimină toxinele din organism, fiind diuretic și într-o mică măsură laxativ. Pe lângă proprietățile diuretice, acesta este și foarte aromat și plăcut la gust, chiar neîndulcit. Îți poți prepara de dimineață un litru de ceai pentru întreaga zi. La un litru de apă, ai nevoie de 6 linguri de flori de soc uscate. Ceaiul de soc se prepară prin infuzie, turnând apă clocotită peste flori și lăsându-l acoperit 10-15 minute. Este ideal cu felii de lămâie.

Ceaiul de mentă este o altă băutură care ajută la tăierea poftei de mâncare. Prepară o infuzie din 2 lingurițe de plantă uscată sau câteva frunze de plantă verde, peste care toarnă apă clocotită. Ceaiul de mentă este ideal și după o masă copioasă, pentru că ajută la digestie. Atenție însă, băut în exces, ceaiul de mentă constipă, fapt ce va îngreuna orice cură de slăbire. De aceea, nu bea mai mult de 2 cești pe zi și încearcă să-l alternezi cu alte ceaiuri de slăbit.

Ceaiul verde este unul dintre cele mai eficiente antioxidante, dizolvă grăsimile și stopează absorbția acizilor grași. El este indicat în toate dietele, pentru că ajută la menținerea greutății corporale, la echilibrarea fluidelor în organism și, în plus, inhibă dezvoltarea celulelor nocive în organism și deci previne cancerul, menținând organismul tânăr pentru mai mult timp.

Ceaiul negru are proprietăți asemănătoare cu ale ceaiului verde, intensificând metabolismul și favorizând arderea grăsimilor. Cercetările au demonstrat că două dintre substanțele prezente în ceaiul negru – teaflavina si tearubigina – se comportă asemănător insulinei, controlând nivelul glicemiei.

Ceaiul de coada calului ajută organismul să elimine toxinele din sânge, având în același timp o acțiune antimicrobiană. Ceaiul se prepară din planta uscată, cam 5 lingurițe la 1 litru de apă. Se face un decoct și se bea pe parcursul unei zile.

Ceaiul de urzică elimină apa acumulată în exces. Pentru un efect garantat, ceaiul trebuie băut zi de zi, până la două luni. Se poate prepara sub forma unei infuzii de 4-5 lingurițe de frunze uscate de urzică la 1 litru de apă fiartă.

Ceaiul de păpădie este un ceai depurativ, sudorific și diuretic. Se beau cam două căni de ceai pe zi, preparat din planta uscată – 2 lingurițe la o cană de apă fierbinte.

Ceaiul de anghinare ajută procesul de digestie, fiind un excelent tonic hepatic. Se bea timp de o lună cam 2 căni de infuzie de anghinare pe zi. Urmează o pauză de două săptămâni, după care se reia cura.

Ceaiul de urzică este indicat în cura de slăbire, deoarece are un conținut bogat de vitamine și calciu. Pentru a ajunge la rezultatele dorite, este bine să consumi aproximativ 1 litru de ceai de urzică pe zi (de preferat dimineața și după masa de prânz).

Ceaiul din frunze de dud este o altă soluție pentru persoanele care vor să scape de kilogramele în plus. Se folosesc doar frunzele uscate. Ceaiul se prepară din o linguriță de frunze de dud la 250 ml de apă clocotită. Se bea între mese, iar pentru un gust mai plăcut, poate fi îndulcit cu miere.

Alte ceaiuri foarte eficiente pentru slăbit sunt ceaiul de cimbrișor, care pune metabolismul leneș la lucru, fiind un fel de cofeină naturală, ceaiul de rozmarin, care acționează împotriva stratului adipos și ajută foarte mult la combaterea celulitei și ceaiul de anason, un condiment care protejează stomacul și ficatul, care de obicei sunt cele mai afectate în cazul unui regim drastic de slăbire.

Denutriţia / Slăbirea

Se caracterizează prin scăderea greutăţii corporale cu mai mult de 15% faţă de greutatea normală. Slăbirea este considerată uşoară dacă nu depăşeşte 20% din greutatea normală, mijlocie când ajunge la 20-30% şi severă când slăbirea a depăşit 30%. Slăbirea poate fi urmare a unui deficit alimentar îndelungat prin subnutriţie sau se poate instala din cauza unei boli grave (tuberculoză, diabet, cancer). Există şi persoane slabe prin constituţie care, deşi se hrănesc normal, nu sintetizează grăsimile. Tratamentul urmăreşte stimularea poftei de mâncare şi întârzierea senzaţiei de săturare.
Cura de supraalimentaţie
3500 de calorii pe zi: 120 g carne, ficat, lapte, brânză, ouă; glucide sub formă de zaharuri, dulciuri, făinoase, pâine, fructe dulci (o jumătate de kg/zi); lipide, sub formă de unt, smântână, frişcă, ulei.
Lapte cu drojdie de bere
Drojdia de bere conţine 46% proteine, 17 vitamine, 16 amine şi 14 săruri minerale esenţiale. Este un excelent stimulent al poftei de mâncare. Se fărâmiţează o linguriţă de drojdie proaspătă, se amestecă cu o lingură de miere si deasupra se toarnă o cană cu lapte călduţ. Se consumă imediat.
Mierea de albine – folosită în loc de zahăr, în ceaiuri, sau consumată ca atare.
Polenul – câte 20 de g pe zi, dizolvat în ceai sau lapte călduţ, înaintea micului dejun.
Pastă din muguri de nuc cu miere – 100 g de muguri de nuc se spală şi se pun la fiert cu 200 ml de apă într-un vas acoperit, la foc mic, până apa scade la jumătate. Se zdrobesc bine, se lasă să se răcorească şi se adaugă 150 g de miere. Compoziţia se amestecă până la omogenizare, se pune într-un vas de sticlă colorată şi se ţine la rece. Se administrează câte 3 linguri pe zi, înaintea meselor principale. Pentru copii, doza se înjumătăţeşte. Preparatul stimulează pofta de mâncare, accelerează metabolismul, ajută la îngrăşare şi creşte totodată rezistenţa organismului la infecţii.

Carenţele de vitamine
Vitamina A provine din plante şi fructe (spanac, urzici, mor­covi, roşii, dovleac, caise, cireşe).
Alimentele din regnul vegetal sunt cu atât mai bogate în vitamina A cu cât sunt mai viu colorate. În regnul animal, ea se întâlneşte în unt, smântână, frişcă, lapte, gălbenuş de ou, ficat de peşte. Funcţia cea mai importantă a vitaminei A o constituie protecţia pielii şi întărirea sistemelor osos şi nervos. Carenţa de vitamina A se manifestă prin tulburări de vedere, infecţii digestive şi ale mucoaselor.
Vitamina D se găseşte mai ales în produsele de origine animală – lapte, unt, gălbenuş de ou, icre, untură de peşte. Rolul vitaminei D este de a fixa calciul şi fosforul în oase şi dinţi. Lipsa ei duce la rahitism şi osteoporoze.
Vitamina E se găseşte în embrionul cerealelor necojite, zarzavaturile proaspete, grăsimi şi uleiuri, în ouă, lapte şi carne. Lipsa ei duce la sterilitate, avorturi, slăbirea musculaturii şi hemoragii.
Vitamina K se găseşte în alimentele de origine vegetală (spanac, varză, conopidă, ovăz, porumb, roşii, morcov, sfeclă) şi animală (ficat, splină, muşchi). Deficitul de vitamina K duce la hemoragii grave. În ciroze, hepatite şi ictere se observă un deficit major de vitamina K.
Vitamina B1 se găseşte în tărâţele de cereale, drojdie de bere şi carne. Lipsa ei duce la tulburări grave ale metabolismului, ale sistemului nervos şi aparatului digestiv.
Vitamina B2 se găseşte în ficat, drojdie de bere, ouă, carne şi pâine neagră. Carenţe de riboflavină se întâlneşte în anumite boli gastrointestinale şi în afecţiuni ale ficatului sau pancreasului.
Vitamina B6 se găseşte în lapte, ulei, cereale, sfeclă, varză, spanac, struguri, mere. Este necesară pentru buna funcţionare a sistemului nervos şi a măduvei spinării.
Vitamina B12 are un rol esenţial în producerea globulelor roşii la nivelul măduvei. Carenţa de vitamina B12 poate duce la anemii complicate şi boli psihice.
Vitamina C este prezentă în legume (ardei, cartofi, pătrunjel) şi fructe (lămâi, portocale, măceş). Previne şi vindecă scorbutul, măreşte rezistenţa vaselor sanguine şi creşte capacitatea de apărare a organismului împotriva infecţiilor.
Vitamina P se găseşte în struguri, lămâi, măceş, varză şi spanac.
Vitamina PP se găseşte în majoritatea legumelor şi fructelor.
Fructele de măceş au un conţinut foarte bogat în vitamina C şi cantităţi mari din vitaminele A şi P. Mai conţin zaharuri, acid citric şi malic şi pectine. Au o capacitate foarte bună de a întări organismul slăbit în perioada de convalescenţă sau primăvara, când corpul are nevoie de un aport crescut de vitamine. Se prepară un ceai din două linguri de fructe zdrobite, în jumătate de litru de apă. După ce se răcoreşte, ceaiul se strecoară şi se îndulceşte după gust. Se bea călduţ, în cursul unei zile.
Decoct de măceşe
Peste 100 g de măceşe proaspete, spălate şi zdrobite se toarnă un litru de apă rece. Se lasă la macerat 12 ore, se strecoară, se adaugă 100 g de zahăr şi se completează cu apă până la un litru. Se păstrează la rece. Este indicat ca pentru preparatele din măceşe să se folosească numai vase smălţuite, deoarece metalele descompun vitamina C.
Sirop de măceşe
Peste 250 g de măceşe uscate se pune un litru de apă clocotită, în care s-a fiert 750g de zahăr şi se lasă la macerat de seara până dimineaţa. După ce se filtrează, se ia câte o lingură înainte de mesele principale sau se combină cu apă, sifon sau apă minerală, ca orice băutură răcoritoare.
Ceai tonic aperitiv
Formula: rădăcină de ghinţură, rizomi de obligeană, schinel, ţintaură, pelin, măceşe, coriandru. Se utilizează în anemii, convalescenţă, lipsa poftei de mâncare. Substanţele amare excită glandele stomacului, mărind secreţia gastrică şi, astfel, stimulând pofta de mâncare. Fructele de măceş şi coriandru şi obligeana îi dau o aromă plăcută şi oferă un supliment de vitamine naturale. Ceaiul se bea cu o jumătate de oră înaintea mesei, puţin îndulcit cu miere.
Unt cu miere
Se amestecă 100g unt proaspăt cu 100g miere, până la omogenizare. Se administrează copiilor, câte 3-4 linguriţe pe zi. Preparatul ajută la fixarea calciului, este indicat în spasmofilie, boli produse de lipsa de calciu, slăbire, surmenaj, rahitism şi în convalescenţă.
Băutură răcoritoare din morcovi şi lămâie
Se amestecă 150 ml suc proaspăt de morcovi cu 2 linguri de miere şi o linguriţă suc de lămâie. Se administrează imediat. Are un conţinut bogat în vitamine şi substanţe energetice şi o acţiune răcoritoare, tonică şi revigorantă care se instalează rapid şi durează 3-4 ore. Băutura este bogată în vitaminele A, C şi cele din complexul B.
Urzica se foloseşte primăvara atât ca aliment, cât şi sub formă de ceai, pentru regenerarea organismului. Infuzia se prepară dintr-o lingură de frunze la o ceaşcă cu apă. Se beau două-trei ceaiuri pe zi. Conţinutul său bogat în vitaminele A, C şi K, precum şi clorofila sunt elementele care o recomandă pentru rezolvarea avitaminozelor severe.

CEA MAI EFICIENTĂ CURĂ DE SLĂBIRE

Un astfel de titlu ne-ar putea duce cu gândul la o nouă cură drastică, ce ne va ajuta să slăbim peste noapte şi…cu un efort minim. Există zeci de astfel de metode, cu nume mai mult sau mai puţin celebre, menite să facă să dispară în mod aproape miraculos kilogramele în plus şi să readucă silueta mult visată. Cu toate acestea, continuă să apară mereu noi produse şi metode de slăbire, ceea ce indică faptul că reclama nu este întotdeauna pe măsura rezultatelor şi că rețeta cea mai eficientă n-a fost încă descoperită. Care este însă perspectiva justă asupra recâştigării armoniei corporale?

Cum ştim că o cură de slăbire este eficientă? Primul răspuns ar părea să fie: slăbind cât mai repede. Cu toate acestea, cei sau cele care au urmat cel puţin o cură drastică de slăbire au înţeles că viteza nu înseamnă reuşita. Ba chiar dimpotrivă: după o slăbire rapidă, în 80% dintre cazuri, după cu încheierea curei, greutatea tinde să revină la cea iniţială, iar după încă câteva săptămâni, ajunge să fie chiar mai mare decât înainte. O altă consecinţă frecventă a unei cure de slăbire inadecvate este apariţia unor tulburări de sănătate: anorexie (lipsa cronică a apetitului), carenţe de vitamine şi minerale, celulită, boli ale stomacului şi intestinelor, dureri de cap, afectarea ficatului, disfuncţii hormonale, tulburări de metabolism sau de natură nervoasă (depresii, stări de irascibilitate etc.). Chiar dacă astfel de fenomene nu apar imediat după terminarea curei, ele se pot instala la un anumit timp după aceea sau în condiţiile repetării ei. Prin urmare, în afară de fenomenul de slăbire dorit, orice cură eficientă recomandată de un nutriţionist trebuie să respecte principiul hipocratic primum non nocere (înainte de toate, să nu faci rău). Ceea ce contează la sfârşitul curei nu este doar cifra de pe cadranul cântarului, ci şi starea de armonie corporală şi mentală, care se exprimă prin frumuseţe şi supleţe.

Am nevoie de o cură de slăbire? Aceasta este o întrebare pe care trebuie să ne-o punem cu luciditate înainte de a începe orice modalitate de reglare a greutăţii corporale. În unele cazuri în care există o evidentă disproporţie între înălţime şi greutate, răspunsul afirmativ vine firesc. Cu toate acestea, mai ales în situaţia femeilor tinere, există uneori o adevărată obsesie legată de atingerea unui model corporal exagerat de suplu, în condiţiile în care tipologia lor nu este de o asemenea natură. Aceste dorinţe ce apar ca urmare a curentelor din modă sau a altor false idealuri, duc din păcate la neglijarea unui aspect fundamental: fiecare femeie are propriul ei tip de frumuseţe. Indiferent dacă este extrem de înaltă şi suplă sau împlinită şi cu forme rotunde, armonia ei se exprimă şi prin starea de sănătate, fericire, împlinire sufletească şi nu doar prin intermediul diferitelor tabele de corespondenţă între înălţime şi greutate sau a altor indicatori ce sunt întotdeauna rezultatul unei medii statistice. Trebuie să reţineţi: nu sunteţi o „medie”, ci sunteţi un unicat.

Cauze ale îngrăşării din perspectiva sistemelor medicale tradiţionale

Am putea vorbi despre cauzele unui astfel de fenomen în termeni medicali, analizând diferitele dezechilibre glandulare sau de metabolism, tulburările de natură nervoasă sau alte categorii de factori. Dincolo însă de aceste fenomene, nu putem nega faptul că fiecare persoană este unică, atât din perspectiva preferinţelor sale (de la cele culinare la cele relaţionale), cât şi a proceselor metabolice sau a celor de gândire. Caracterul aparte al fiecărei persoane face necesară existenţa unor metode diferite de tratament. Această necesitate este evidentă, deoarece cauzele creşterii exagerate în greutate sunt foarte variate şi, a acţiona în acelaşi fel, poate conduce la rezultate dezastruoase. Din această perspectivă, putem observa mai mulţi factori ce influenţează modul de instalare a supraponderalităţii sau obezităţii: tipologia fizică a persoanei care se confrunta cu fenomenul îngrăşării accelerate, tipul de îngrăşare, respectiv zonele în care apar preponderent depunerile de ţesut adipos, starea psihică şi existenţa sau inexistenţa impurităţilor (toxinelor) în organism. Una dintre cele mai clare reprezentări ale relaţiei dintre tipologia constituţională şi îngrăşare este oferită de sistemul Ayurveda, medicina tradiţională a Indiei.

Tipologia fizică şi tipul de îngrăşare

Fiecare dintre noi avem anumite predispoziţii sau înclinaţii naturale care fac să ne dezvoltăm într-o manieră unică din punct de vedere corporal. Chiar dacă există o mare varietate de tipologii umane, terapeuţii Ayurveda au identificat trei tipologii principale, ale căror trăsături sunt semnificative pentru a orienta în mod diferit actul terapeutic. Prezentăm în continuare succint aceste tipologii, cu scop orientativ pentru modurile de abordare a tratamentului obezităţii.

1. Putem vorbi despre o primă tipologie a persoanelor care preferă spontan să consume mari cantităţi de dulciuri, care asimilează cu mare uşurinţă aproape orice aliment, îngrăşându-se chiar şi în condiţiile unei diete foarte stricte. Aceştia au în mod natural un corp bine dezvoltat, cu oase mari şi musculatură puternică, bine ascunsă sub un strat de ţesut adipos. Aceste persoane au o natură de obicei calmă şi tind să reacţioneze mai lent la stimulii din mediul exterior, dând dovadă de o mare stabilitate şi uneori lentoare sau inerţie, fiind naturi paşnice şi afectuoase. Aceasta tipologie este cunoscută în medicina Ayurveda sub numele de Kapha. Personalităţi din lumea artei reprezentative pentru aceasta tipologie: Olivier Hardy (Bran din celebrul cuplu de comici); Mircea Albulescu; Alexandru Arşinel; Honore de Balzac; Sophia Loren; Jean Gabin.
La această tipologie umană, în cazurile de dezechilibru, îngrăşarea poate să apară cel mai uşor, aceste persoane fiind predispuse la o creştere considerabilă în greutate, dacă alimentaţia nu este controlată. Una din problemele unei astfel de persoane este sensibilitatea emoţională mare, care o face să apeleze la mâncare ca un factor de reducere a stresului. De aceea, anumite nemulţumiri, deziluzii, neîmpliniri pot fi considerate tot atâtea motive de a mânca de consolare, în lipsa unei senzaţii naturale de foame. Este dorinţa de a umple un gol, care nu se află în nici un caz la nivelul stomacului. În alte cazuri, chiar în lipsa unei alimentaţii abundente sau a stărilor de nemulţumire, din cauza asimilării rapide (caracteristică acestei tipologii), persoana în cauză se îngraşă chiar în condiţiile în care mănâncă puţin, depunerile de grăsime fiind adesea preponderente în regiunea coapselor şi bazinului.

2. Există de asemenea tipologia persoanei care este întotdeauna prinsă de o activitate sau o afacere pe care o urmăreşte îndeaproape şi care necesită cel mai adesea prezenţa ei pentru a se desfăşura în mod adecvat. Acest gen de om, fie că este bărbat sau femeie, va avea mai mereu un apetit uriaş, putând să consume multă hrană, pe care o transformă rapid în energie, care ulterior îi va susţine dinamismul şi efervescenţa ce se manifesta în numeroasele acţiuni pe care le întreprinde. Aceste persoane sunt firi sincere şi directe, care pot să-şi exprime cu claritate atât aprecierea, cât şi supărarea, mânia sau alte stări emoţionale. În general, corpul unei asemenea persoane tinde să fie bine dezvoltat şi atletic, exprimând strălucire, agilitate şi supleţe. Această tipologie este cunoscută în medicina Ayurveda sub numele de Pitta. Personalităţi din lumea filmului reprezentative: Bruce Willis, Keanu Reeves; Jackie Chan; Jet Li; Vivien Leigh.
Ce ar putea să perturbe şi să genereze îngrăşarea în exces a unei asemenea fiinţe tumultoase, cu tipologie Pitta? În afara unei alimentaţii haotice şi adesea lipsită aproape complet de selectivitate (de genul „pot să mănânc orice, că nu mă-ngraş”), un factor ce conduce la îngrăşare este starea de tensiune psihică. A fi mereu în priză din punct de vedere mental, emoţional şi chiar şi fizic, face ca mulţi dintre cei care se încadrează în această tipologie să fie expuşi unei îngrăşări dizarmonioase. În special regiunea abdominală este expusă depunerii de ţesut adipos. Organismul uman caută întotdeauna soluţii pentru a ne proteja chiar şi de noi înşine, de tendinţele autodistructive ce pot să persiste în mod inconştient în unele fiinţe. De aceea, atunci când starea de tensiune şi stres tinde să genereze senzaţia de strângere a stomacului, organismul decide că este necesar să protejeze zona abdomenului, îmbrăcând-o într-un strat consistent de ţesut adipos.

3. Nu putem uita din această enumerare a tipologiilor fiinţa subţire şi adesea longilină, mai mereu agitată şi cu o aparenţă neliniştită, care stă nici o clipă locului, dar care în acelaşi timp face dovada unei efervescenţe surprinzătoare a ideilor, care adesea se revarsă sub forma creativităţii sau a umorului debordant, care însufleţeşte rapid grupul de prieteni în care se manifestă. Ea va avea foarte adesea un apetit oscilant, problematic, trecând de la foamea extremă, la completa lipsă a dorinţei de a mânca. Entuziasmul natural al unei astfel de persoane poate fi uneori înlocuit de stări de anxietate sau de tendinţe depresive, care sunt ameliorate într-o anumită măsură prin dialogurile îndelungate şi cu numeroşii amici pe care îi are. Această tipologie este cunoscută în medicina Ayurveda sub numele de Vata. Actori celebri, reprezentativi pentru aceasta tipologie sunt: Fred Astaire, Stan Laurel (din cuplul de comici), Pierre Richard, Louis de Funnes, Charlie Chaplin, Gwyneth Paltrow. Dintre toate tipologiile, aceasta este cel mai puţin predispusă la a se îngrăşa. Atunci când însă totuşi o va face, aceasta se va produce într-un mod oarecum haotic, neuniform, creând o aparenţă dizarmonioasă. Cel mai frecvent, îngrăşarea, ca şi slăbirea, se produc brusc în cazul acestei constituţii. Atunci când îngrăşarea este rapidă şi tinde către obezitate, este uşor de diferenţiat faţă de cazurile descrise anterior, datorită unei asocieri inedite între trupul corpolent şi oasele subţiri şi fine, chiar delicate, impresia generală fiind de persoană corpolentă şi totodată fragilă. La astfel de situaţii se ajunge cel mai adesea în urma unui mod de viaţa lipsit de echilibru şi ritmicitate, pe un fond de anxietate şi îngrijorare care tinde să se cronicizeze, împreună cu o alimentaţie care depăşeşte capacitatea digestivă a persoanei în cauză, generând astfel serioase acumulări toxice, care se depozitează în diferite zone ale corpului.

Remedii naturale simple pentru reglarea ponderală

1. Alimentaţia

O metodă de reglare ponderală impune în primul rând schimbarea alimentaţiei. Aceasta nu se va face niciodată brusc, mai ales în ceea ce priveşte calitatea alimentelor şi va avea întotdeauna în vedere consumul unor alimente cu calităţi purificatoare şi energizante. Deoarece obezitatea este asociată cu o stare de încărcare a organismului şi greutate în desfăşurarea proceselor metabolice, se va ţine cont de următoarele sugestii:

– Eliminaţi toate produsele din carne sau pe bază de carne. Curele de slăbire pe bază de carne, chiar dacă produc efecte rapide pe termen scurt, solicită activitatea organelor digestive şi pot deteriora starea generala de sănătate. Pe de alta parte, o alimentaţie fără carne este favorabilă dezintoxicării corpului, fiind o formă de post care poate fi menţinută pe termen lung.
– Eliminaţi din alimentaţie produsele artificiale: sucuri la pet, snack-uri, chipsuri, alimente conservate, cu un conţinut ridicat de aditivi (maioneze, icre, semipreparate, sosuri, creme).
– Nu mai mâncaţi absolut deloc zahăr sau produse pe bază de zahăr. Se ştie de mult timp că zahărul e o substanţă agresivă pentru organism pe termen lung, deoarece produce dezechilibre metabolice şi determină o stimulare perturbatoare a pancreasului şi a sistemului nervos.

Pentru tipologia Kapha. În cazul persoanelor supraponderale care au tipologie Kapha (corpolente, greoaie şi cu o activitate dinamica redusă): la 1-2 săptămâni după ce v-aţi acomodat cu alimentaţia descrisă anterior, treceţi la etapa următoare, care este ceva mai drastică, dar prezintă cert efecte terapeutice remarcabile. În această a doua etapă, faceţi pentru un interval de 3 săptămâni o cură cu sucuri şi crudităţi, fără a folosi deloc hrană preparată termic. După încheierea acestei prime perioade, reveniţi la alimentaţia fără carne pentru încă 2-3 săptămâni, după care puteţi face din nou cura cu sucuri şi crudităţi. Nu trebuie să vă temeţi că organismul va fi privat de substanţele necesare în perioada curei, pentru că hrana vie, dacă este variată, deţine întreaga gamă de substanţe nutritive necesare unei dezvoltări sănătoase. Există persoane care folosesc un astfel de regim de mulţi ani încontinuu, fără să resimtă vreun efect advers. Pentru o reuşită deplină a acestei cure, este foarte important ca încă de la început să simţiţi o anumită compatibilitate cu acest tip de alimentaţie. Vă puteţi da seama cu uşurinţă dacă există o astfel de potrivire prin faptul că agreaţi în mod spontan fructele şi legumele, că le puteţi digera fără probleme chiar şi crude (nepreparate termic) după mai multe zile de regim.
Între alimentele recomandate cu precădere în perioada acestei cure cu crudităţi sunt recomandate: lămâile (1-2 pe zi, sub formă de suc), varza albă şi roşie (sub formă de salate sau suc), merele, cireşele, coacăzele, pătrunjelul (frunzele reduc apetitul exagerat), ţelina (mai ales când există o retenţie de apă în organism). Dacă în perioada curei remarcaţi că puterea digestivă se reduce şi apar senzaţii de frig sau indigestie, apelaţi rapid la condimentele cu rol de stimulare a digestiei: ghimbir, chimen, coriandru, busuioc, maghiran, cimbru, curry, seminţe de muştar.
Efectele unei astfel de cure, atunci când este realizată în paralel cu utilizarea plantelor medicinale adecvate, sunt: amplificarea energiei şi creşterea rapidă a vitalităţii la scurt timp de la începerea curei, reducerea gradată şi echilibrată a greutăţii corporale, fără stări de tensiune interioară, eliminarea treptată a unor probleme anterioare de sănătate (greutate în respiraţie, predispoziţie la răceli, hipertensiune, constipaţie cronică), o stare generală de tonus şi reîntinerire a organismului.

Pentru tipologia Pitta. În cazul persoanelor supraponderale care au o tipologie Pitta, se va respecta într-o prima etapă alimentaţia vegetariană descrisă iniţial, după care se va trece la utilizarea unui regim în care, pentru cel puţin o lună de zile, se respectă următoarele recomandări:

– Se exclud complet prăjelile, grăsimile ca margarină, ulei rafinat sau unt, condimentele foarte picante şi hrana conservată (zacuscă, murături de orice fel în saramură sau oţet etc.).
– Alimentele bogate în calorii (nuci, alune, arahide, susan, ulei) se consumă în cantitate redusă.
– Se vor folosi din abundenţă salate de legume şi sucuri proaspete din legume sau fructe. Se poate apela şi la hrana preparată termic, dar în acest caz este indicat ca timpul de fierbere să fie scurt, să se adauge multe verdeţuri şi să nu se reîncălzească (se consumă imediat).
– Mierea şi laptele de ţară se consumă cu moderaţie.
– În fiecare dimineaţă, se vor consuma 0,5 l suc proaspăt din mlădiţe de orz verde (cantitatea menţionată presupune diluarea sucului cu apă).
– Se vor utiliza în alimentaţie cerealele integrale: hrişcă, orez, porumb. Se pot prepara sub formă de terciuri (mămăligă) sau fierte, în amestec cu legume.
– Condimentele recomandate sunt: feniculul, coriandrul, ghimbirul, chimenul, menta.

Pentru tipologia Vata. Pentru această tipologie, unde sunt specifice excesele şi lipsa de ritmicitate în modul de viaţă, este bine să se apeleze la o alimentaţie caldă, preponderent fluidă şi cu efecte purificatoare. O soluţie este să se treacă pentru un interval de cel puţin o săptămână pe lună la dieta lichidă (descrisă pe larg în lucrarea Principii şi direcţii în vindecarea naturală, apărută la Editura Kamala). Mai ales în cazul acestei tipologii, este ferm contraindicat să se apeleze la metode care presupun înfometarea sau o alimentaţie preponderent rece şi uscată. Chiar dacă acestea pot să îndepărteze kilogramele nedorite, provoacă totodată o stare de tensiune şi anxietate, care predispune la tulburări de natură nervoasă, precum şi la alte boli.

2. Plante cu efect de reglare ponderală

Pentru tipologia Kapha. Se recomandă plante care reduc apetitul excesiv şi care stimulează procesele de eliminare prin transpiraţie şi urină. Un amestec de plante cu efect benefic în cazul acestei tipologii este: frunze de zmeur, frunze de ulm, rădăcină de păpădie, flori de soc, frunze de mesteacăn, fructe de ienupăr. Dacă valoarea colesterolului este peste normal, se va adăuga şi anghinare. Plantele se macină fin cu ajutorul unei râşniţe electrice, se amestecă în proporţii egale şi se administrează de 4 ori pe zi, câte o linguriţă plină, cu 30 de minute înainte de a mânca. Înainte de înghiţire, pulberea plantei se ţine 15 minute sub limbă, după care se înghite cu puţină apă.

Pentru tipologia Pitta. Se recomandă plante care diminuează tensiunea interioară şi care echilibrează apetitul excesiv, un amestec din: frunze de viţă (nestropite), trei-fraţi-pătaţi, petale de trandafir, sânziene albe, rădăcină de revent. La amestecul preparat din părţi egale ale acestor plante se adaugă, în cazul persoanelor surescitate, o cantitate mică de rădăcină de valeriană. Plantele se iau în modul descris mai sus.

Pentru tipologia Vata. Sunt indicate plantele care diminuează anxietatea, reduc agitaţia şi totodată determină din punct de vedere corporal o purificare adecvată, prin normalizarea eliminării prin scaun. Se recomandă: siminichie, frunze de păpădie, frunze de iederă, o foarte mică doză de cruşin (5%), tei, păducel.
Pentru persoanele foarte agitate şi care se confruntă în plus cu o stare de tensiune ca urmare a unui apetit sexual excesiv, se va adăuga suplimentar o cantitate mică de conuri de hamei. Plantele se iau în modul descris mai sus.

3. Băile dinamizante şi alte aplicaţii cu apă

Fie că o utilizam intern sau extern, apa este indispensabilă vieţii şi poate fi considerată în acelaşi timp un remediu miraculos, gratuit. Deoarece mai mult de 70% din corpul uman este alcătuit din apă, aceasta este cea care poate să îi redea cu mare rapiditate echilibrul, atunci când este utilizată corect. Ingredientele necesare aplicaţiilor cu apă sunt simple: apa de izvor sau o altă apă naturală, un interval de timp zilnic de 5-15 minute, bunăvoinţă şi încredere. Prezentăm în continuare două dintre metodele cele mai puternice ale hidroterapiei, care pot genera schimbări corporale rapide şi persistente: băile reci parţiale şi duşurile alternative.

Băile reci sunt utilizate mai ales atunci când depunerile de ţesut gras sunt neuniforme, precum şi la persoane la care corpolenţa este corelată cu stări de inerţie, somnolenţă, greutate în comunicare, lipsa dinamismului, apatie. Prin aplicaţiile cu apă putem acţiona precis asupra zonei corporale pe care dorim să o „modelăm”. Ele sunt eficiente mai ales în caz de depuneri pe picioare, coapse, fese, abdomen sau spate, acţionând prin îmbunătăţirea circulaţiei sanguine şi a metabolismului, tonifierea ţesuturilor şi dezintoxicarea lor.
Baia rece parţială se va face de preferinţă dimineaţa, durata ei fiind cuprinsă între 30 de secunde şi maximum 2 minute. Apa trebuie să aibă o temperatură de 20°C şi trebuie să fie proaspătă (nu se păstrează dinainte în cadă). Vom intra treptat cu picioarele în apa rece, frecţionând uşor corpul pentru ca răcoarea să fie cât mai suportabilă. Ne cufundăm gradat corpul în apă, până în regiunea coapselor şi bazinului. Vom rămâne astfel timp de 1-2 minute, realizând în continuare mişcări de frecţionare a regiunilor cu depuneri şi căutând să respirăm lent şi profund, în mod controlat. La ieşirea din apă, ne ştergem bine cu un prosop aspru, din material natural (in sau cânepă). Acest tip de aplicaţii se vor face odată la 3 zile într-o primă etapă a tratamentului, iar după ce rezultatele devin evidente, putem să păstrăm o frecvenţă de odată pe săptămână.
Efectele băilor reci se resimt încă de la prima aplicare: întregul organism este puternic stimulat şi dinamizat, sistemul imunitar îşi îmbunătăţeşte funcţionarea, metabolismul se reglează, creşte rezistenţa la stres şi la stări de tensiune psihică, greutatea corporală tinde să se normalizeze în mod natural. O astfel de baie rece este una dintre metodele recomandate de Sebastian Kneipp, părintele hidroterapiei, pentru a trata celulita şi flascitatea (înmuierea) ţesuturilor, dar şi pentru a îndepărta astenia, somnolenţa şi lentoarea. Băile reci vor fi evitate de persoanele care suferă de reumatism în fază avansată, boli cardiace, tulburări psihice grave, precum şi de cele aflate în stare de ebrietate.

Duşurile alternative se folosesc mai ales de către persoanele corpolente, care au un trup robust şi care au utilizat de-a lungul timpului o alimentaţie bazată preponderent pe carne şi preparate din carne, au consumat alcool sau alte alimente care au creat în timp o stare toxică a organismului. De asemenea, ele pot fi utile atunci când ţesutul adipos s-a format în exces doar pe zone distincte ale corpului şi se dovedesc a fi greu de eliminat prin alte metode.
Realizarea duşurilor alternative presupune aplicarea unui jet suficient de puternic de apă rece (20°C) şi, la scurt timp, aplicarea pe aceleaşi zone, cu ajutorul duşului, a apei calde (38-40°C). Nu se vor face astfel de duşuri pe întregul corp, ci doar pe porţiuni izolate, în special pe membrele inferioare (coapse, gambe) şi pe zona bazinului, eventual pe abdomen. Jetul de apă proiectat de duş trebuie să fie suficient de puternic, astfel încât să creeze şi o senzaţie uşoară de masare a zonelor pe care îl aplicăm. Vom începe cu proiectarea jetului de apă rece pentru 30 de secunde, după care treptat reglăm apa, astfel încât să se încălzească (într-un interval de încă 60 de secunde) şi apoi menţinem jetul de apă caldă pentru încă 60 de secunde. Putem face astfel 3-4 treceri treptate de la apa caldă la rece şi invers, mişcând duşul pe suprafaţa corpului, astfel încât să realizăm o stimulare intensă a ţesuturilor. Imediat după încheierea acestui duş alternativ, ne vom şterge bine cu un prosop aspru şi vom evita să ieşim afară din casă timp de 30 de minute.
Efectele duşurilor alternative sunt rapide şi sigure. Odată ce am depăşit ezitările de început şi am făcut primele 3 şedinţe, vom remarca mai întâi o schimbare în tonusul ţesuturilor şi apoi dispariţia gradată a depunerilor de grăsime, a celulitei şi a vergeturilor, îmbunătăţirea circulaţiei periferice, dispariţia stărilor de somnolenţă şi creşterea tonusului în întregul corp. Nu aplicaţi această metodă seara, înainte de culcare, pentru că poate să înlăture somnul pentru mai multe ore.

4. Hatha Yoga ca metodă de armonizare corporală şi psihică

Posturile corporale din Hatha yoga au un caracter cu totul aparte în direcţia dinamizării deoarece, deşi nu implică absolut deloc mişcarea corpului (fiind poziţii statice), induc în întregul organism o stare de efervescenţă. Această mişcare interioară se desfăşoară atât la nivel fizic, prin afluxul de sânge către anumite zone şi organe ale corpului, cât şi la nivel psihic şi mental, printr-o stimulare unică a sistemului nervos şi a meridianelor energetice. Rezultat al unei experienţe de mii de ani, posturile yoghine (numite asana în limba sanscrită), când sunt realizate într-o deplină nemişcare pe o perioadă lungă de timp (zeci de minute sau chiar ore) induc o serie de efecte, neegalate de niciuna dintre tehnicile occidentale de menţinere a sănătăţii şi vigorii. Iată câteva dintre ele:

– Datorită întinderilor şi flexărilor ce se menţin mai mult timp, determină o vidare de sânge a unor grupe musculare şi întinderea lor, urmată, odată cu revenirea din postură, de hrănirea abundentă cu sânge oxigenat. Aceasta conduce la o stare de tonus excelent al musculaturii şi la un foarte bun drenaj al toxinelor. Întinderea la maximum, dar fără durere, a muşchilor şi ligamentelor face ca în timp capacitatea de efort să crească mult, fiind dublată de flexibilitate.
– Mobilizează circulaţia limfatică, ceea ce are efecte directe de reglare ponderală, creştere a imunităţii şi întărire a diferitelor organe (sistemul digestiv, plămânii, aparatul renal etc.)
– Modelarea corporală se realizează încet, dar efectele sunt stabile în timp, datorită modificărilor treptate şi nu bruşte din organism.
– Echilibrează funcţionarea componentelor principale ale sistemului nervos vegetativ – nervul simpatic şi cel parasimpatic – şi creează premisele unei bune activităţi a organelor interne.
– Spre deosebire de majoritatea metodelor de întreţinere corporală din Occident, posturile yoghine determină efecte benefice clare asupra psihicului şi minţii. După doar câteva minute de menţinere cu atenţie a unei astfel de poziţii statice, mintea devine calmă şi liniştită, iar starea psihică se poate schimba în mod radical.

5. O metodă de automasaj pentru dinamizare şi purificare corporală

Cunoscut şi ca o variantă a masajului de drenare limfatică, această metodă nu necesită decât 5-10 minute pe zi şi se poate practica fără ajutorul unui specialist în masaj. Este vorba de fapt de o formă de automasaj prin perierea pielii cu ajutorul unui burete de lufa, a unui prosop mai aspru din pânză naturală de in sau chiar a unei perii speciale, suficient de moale, cu peri naturali. Acest masaj e bine să fie făcut imediat după aplicarea metodelor de hidroterapie descrise mai sus sau, dacă le facem independent de acestea, dimineaţa, la scurt timp după ce ne-am trezit.
Automasajul se va face pe pielea uscată, fără a folosi nici un fel de altă soluţie sau ulei. Cu mişcări viguroase şi ferme, se vor masa în ordine: picioarele (de la degete către bazin), mâinile (de la degete către umeri), apoi zona spatelui şi pieptul. Indiferent de zona corporală pe care o masăm vom duce mişcarea către aceeaşi direcţie: abdomenul. Pielea este astfel curăţată şi energizată cu ajutorul frecţionărilor cu buretele sau pânza de in într-un ritm alert şi sigur. Mişcările făcute într-un singur sens au printre altele rolul de a stimula circulaţia sanguină, şi mai ales limfatică, ceea ce poate grăbi procesul de eliminare a celulelor moarte, a deşeurilor rezultate în urma metabolismului celular şi a altor compuşi nocivi. Factor important în terapia obezităţii, acest tip de masaj ajută totodată la eliminarea treptată a celulitei, reducerea inflamaţiilor ganglionilor limfatici, diminuarea unor stări inflamatorii în articulaţii sau unele organe (mai ales la nivelul ficatului şi rinichilor). În plus, masajul ajută la menţinerea sănătăţii şi frumuseţii pielii.

6. Starea psihică – marele secret al vindecării!

În afara metodelor prezentate mai sus, mai există un factor al terapiei obezităţii sau corpolenţei, fără de care celelalte metode se pot dovedi ineficiente: motivaţia interioară şi dorinţa de a reuşi în acest proces de transformare corporală. Mai mult de 70% dintre suferinzii de obezitate se confruntă în diferite momente cu inhibiţii şi emoţii negative ca anxietate, frică, tendinţe ostile, nesiguranţă sau disperare. Atunci când trupul este îngreunat, mintea şi psihicul nu sunt străine de cauzele acestui fenomen. Fie că e vorba de izolarea faţă de ceilalţi sau de un apetit alimentar excesiv, de sentimente de neîmplinire sufletească sau de un mod de viaţa dezorganizat, toate aceste stări au ca origine o stare interioară lipsită parţial de echilibru, o viaţă lăuntrică lăsată în plan secund. Reordonarea vieţii interioare se face în primul rând prin restabilirea unei ordini de valori, în care comunicarea armonioasă cu ceilalţi, grija şi afecţiunea faţă de cei apropiaţi trebuie să reia primele locuri în ordinea de priorităţi. Reactivarea sentimentelor benefice de iubire şi afectivitate va conduce repede la eliminarea temerilor, a sentimentelor de inutilitate ce pot apărea uneori. În plus, dorinţa sinceră şi aspiraţia către o stare de bine sunt motoare ale întregului tratament; dinamismul interior şi efortul de transformare vor învinge astfel mult mai repede inerţia materiei şi ne vor reda tonusul, bucuria de a trăi, supleţea şi frumuseţea – atât cea exterioară, cât şi cea sufletească.

Patru reguli pentru a scăpa de kilogramele în exces

Una dintre cele mai renumite metode de reducere a greutăţii corporale a fost descoperită acum mai bine de 100 de ani de americanul Horace Fletcher. Confruntat cu obezitatea, îmbătrânirea prematură, oboseala cronică şi numeroase alte probleme de sănătate, Fletcher a pus în aplicare câteva principii simple care l-au ajutat să scape definitiv de simptomele supărătoare şi excesul ponderal, după un tratament de numai 5 luni. Cele 4 reguli pe care le-a aplicat fac şi astăzi obiectul a ceea ce se numeşte „fletcherism”:

– Mestecaţi hrana foarte bine, până când aceasta capătă o consistenţă semilichidă şi înghiţirea ei survine de la sine.
– Nu mâncaţi niciodată fără să vă fie foame.
– Savuraţi mâncarea cu atenţie şi bucurie. Trebuie să simţiţi nuanţele gustative ale alimentelor consumate.
– Nu mâncaţi niciodată când sunteţi obosiţi, supăraţi sau îngrijoraţi, iar în timpul mesei nu vă frământaţi și nu discutaţi despre subiecte neplăcute.

Mierea proaspătă – detoxifiant şi reglator ponderal

Consumul de miere proaspătă (nezaharisită) este un excelent remediu în tratamentul obezităţii. Acest aliment valoros mobilizează surplusul de grăsime din organism şi îl transformă în energie, care poate fi utilizată de organism. Pentru a beneficia de aceste efecte, este suficient să luăm o doză de o jumătate de lingură de miere proaspătă zilnic, pe stomacul gol, cu puţină apă călduţă. Se menţine această doză 10 zile, după care se face pauză 6-7 zile. Cura cu miere de albine nu trebuie să se facă în exces şi nu este recomandată persoanelor predispuse sau care suferă de diabet.
O altă variantă foarte agreabilă de cură apelează la două remedii puternice, care generează slăbire într-un mod uniform şi agreabil: mierea şi lămâile. O variantă excelentă, mai ales pentru perioada de vară, mierea şi lămâile se combină cu puţină apă, pentru a prepara o limonadă delicioasă. Dacă dorim ca efectele de normalizare a greutăţii să fie rapide, vom proceda astfel: pentru o porţie de limonadă, folosim o linguriţă de miere, sucul unei jumătăţi de lămâie şi 300 ml apă. Doza zilnică este de 6 pahare. E bine ca o zi pe săptămâna să nu consumăm nimic altceva decât limonadă. Vom remarca faptul că în acest interval (o zi) apetitul nu este perturbat şi nu ne vom simţi slăbiţi. Revenirea la alimentaţia normală se va face treptat, folosind mai ales legume şi fructe proaspete.

Alimente contra obezităţii, la îndemâna oricui

Sucul de lămâie – este cel mai eficient atunci când facem o cură cu lămâi. Substanţele din sucul proaspăt stors elimină masiv toxinele şi au un efect de fluidificare şi ardere a grăsimilor. Se începe cu sucul unei lămâi în prima zi şi se creşte zilnic cu sucul încă unei lămâi până se ajunge după 10 zile la 10 lămâi, după care se bea în scădere sucul de la 9 lămâi, apoi 8, 7 ş.a.m.d. Sucul se bea cu apă plată în diluţia 1 parte suc/6 părţi apă. În acest caz, nu se adaugă miere şi se bea cu o jumătate de oră înainte de mese sau pe stomacul gol. Cei cu anemie gravă vor face o cură mai blândă, ajungând doar la 4 lămâi pe zi şi menţinând acest plafon timp de 6 zile. Pe parcursul acestei cure, apetitul se reglează de la sine, efortul de a slăbi scăzând considerabil. Totodată, multe din tulburările asociate obezităţii sunt diminuate sau chiar eliminate: celulita, varicele, arterita, flebitele, tromboflebita.
Varza – este considerată un remediu eficient contra obezităţii, fiind totodată un aliment ce previne cancerul. Conform ultimelor cercetări, varza conţine un compus specific care stopează conversia carbohidraţilor şi a altor zaharuri în grăsimi. În timp ce 100 de grame de boabe de grâu conţin 240 de calorii, aceeaşi cantitate de varză proaspătă nu conţine mai mult de 27, făcând ca acest aliment să aducă un maxim de principii vii, cu un minim de energie calorică. Salata preparată din varză proaspătă, cu puţină sare, zeamă de lămâie şi puţin ulei de măsline este savuroasă şi în acelaşi timp terapeutică. Pentru reducerea greutăţii corporale, specialiştii recomandă ca varza să fie consumată astfel de cel puţin 3 ori pe săptămână.

Preluare frumoasaverde.ro http://frumoasaverde.blogspot.ro/2012/03/obezitatea-si-slabirea.html

Comentarii

comentarii