Corul comunităţii ucrainene din Cornuţel Banat sărbătorit

Sala Caminului Cultural Ivan Smulac din satul Cornuţel Banat, aparţinător comunei Păltiniş, a fost animată astăzi, 29 noiembrie a.c. de formaţiile artistice ale comunităţii ucrainene din Banat şi nu numai, venite să celebreze împlinirea a 50 de ani de existenţă a corului Barvinoc din localitate.

Au urcat pe rand pe scenă corului Barvinoc coordonat de dna Silvia Şuşco, ansambulurile Vocile Ronei şi Rusceanca din Maramureş, corul Alunul verde din comuna Copăcele precum şi formaţiile de dansuri ucrainene formate din preşcolari şi elevi din ciclul gimnazial din Cornuţel Banat.
“Dintotdeauna aceste manifestari au fost importante pentru minoritatea ucraineana întrucat propagăm în acest fel limba si cultura tinand cont ca suntem a III-a minoritate din Romania după maghiari şi romi. Vrem sa ne aratam şi celorlalţi cultură, obiceiurile şi tradiţiile noastre” a declarat Stefan Buciuta, preşedintele Uniunii Ucrainenilor din Romania present la manifestare.

Organizator al evenimentului, Ivan Liber, preşedintele filialei Caraş-Severin a Uniunii Ucrainenilor din Romania a declarat că evenimentul face parte din calendarul anual al uniunii. „În acest fel, încercăm să trezim interesul oamenilor pentru limbă şi pentru muzică, acestea având un rol deosebit în educaţia noastră. Am invitat formaţii artistice din Timiş şi Marmureş, unde este cea mai numeroasă populaţie ucraineană din ţară şi cărora le mulţumim pentru că au bătit atâta drum, pentru a fi alături de noi. Sunt bucuros că au reuşit să introducă şi cântece ale compozitorilor locali.

Printre alte cântece, am avut şi eu unul, intitulat , care se referă la oamenii care pleacă departe de casă să câştige un ban, pentru copiii lor, pentru familiile lor pe care le părăsesc pentru a le face traiul mai bun”, a sustinut acesta.
In judetul Caras-Severin sunt 4 localitati cu populatie majoritar ucraineana : Cornutel Banat, Copacele, Zorile si Salbagel.

Comentarii

comentarii