Cum deosebiţi un vin bun de unul de slabă calitate

Vinurile ieftine şi de proastă calitate au inundat piaţa românească, avertizează viticultorii. O băutură vândută la jumătate din preţul de producţie al vinului adevărat înseamnă, de fapt, un amestec de apă, zahăr şi arome, cu gust îndoielnic şi dăunător pentru sănătate. Nici vinul vândut pe marginea drumului nu este mai bun.

Vinurile care au struguri doar pe etichetă sunt tot mai des vândute în magazine, spun marii producători de vin. Astfel, băuturile care conţin apă şi arome sunt vândute la un preţ extrem de mic – 5 sau 6 lei pentru un litru de vin. Înseamnă doar jumătate din cheltuielile de producţie.

Mai mult, un vin care nu este natural nu are nici culoarea nici mirosul unuia de calitate, spun specialistii.

Cu toate acestea, puţini sunt românii care ţin cont de aceste sfaturi atunci când merg la cumpărături.

Producţia de vin a României este mai mică anul acesta cu aproape un sfert faţă de anul trecut, din cauza vremii rele. Viticultorii au în butoaie puţin peste 4 milioane de hectolitri. Cu această cantitate suntem pe locul 12 în topul mondial al producătorilor.

Comentarii

comentarii