Deputata Valeria Schelean interpelează Guvernul în problema Otelu Rosu

În aprilie 2013, 470 de angajați ai Ductil Steel Oţelu Roșu au fost disponibilizați, ca urmare a deciziei luate de deținătorii companiei, grupul Mechel. În fapt, producția încetase din noiembrie 2012. Așa cum bine știți, situații similare s-au înregistrat și în cazul altor combinate deținute în România de aceeași companie.

În județul pe care îl reprezint în Parlament, sute de familii și-au pierdut singura sursă de venit, comunitatea nu se mai poate baza pe taxele și impozitele care susțineau parte a serviciilor publice din zonă, iar industria românească, din rațiuni mai degrabă de calcul geopolitic, a fost atinsă într-un punct important.
În acest moment, combinatul este în conservare și se analizează posibilitatea de a fi scos la vânzare ca unitate funcțională.
Pentru Oțelu Roșu și pentru județul Caraș – Severin, nu ar exista o veste mai bună decât aceea că statul este decis să se implice în această chestiune și să le dea foștilor angajați șansa de a munci din nou și de-a ieși din situația actuală, în care, pentru unii, nici măcar opțiunea ajutorului de șomaj nu mai există.

Așadar, domnule Ministru, vă întreb dacă ministerul pe care îl conduceți și Guvernul din care faceți parte au vreun plan de acțiuni și iau în calcul o intervenție în cazul Ductil Steel Oţelu Roșu.
Vă adresez această întrebare ținând cont de semnalele contradictorii primite de la colegii dumneavoastră de Guvern. Pe de-o parte, doamna Ioana Petrescu, Ministrul Finanțelor Publice, afirma recent că nu crede că „este treaba Guvernului să creeze locuri de muncă”. Pe de altă parte, Ministrul delegat pentru Energie, domnul Răzvan Nicolescu, a arătat că statul român dorește să răscumpere acțiunile Enel vândute acum nouă ani.
Domnule ministru, împărtășiți atitudinea de tip laissez-faire a Ministrului Finanțelor sau pe cea intervenționistă a Ministrului delegat pentru Energie, cel care, de altfel, se află în coordonarea ministerului pe care îl reprezentați?
Domnule ministru, în ceea ce privește situația Ductil Steel Oţelu Roșu, preferați să stați cu mâna în sân, ignorând cum o întreagă zonă se afundă în sărăcie sau sunteți pregătit, atunci când va fi cazul, chiar să preluați pachetul majoritar de acțiuni al companiei și să le redați oamenilor speranța și locurile de muncă?

Solicit răspuns scris.

Cu deosebită considerație,

Valeria Schelean
Deputat PDL de Caraș-Severin

Comentarii

comentarii