Lacul Buhui in culorile toamnei – Venetia Banatului Montan VIDEO

Lacul Buhui in culorile toamnei. Cum ar fi să te trezești dimineața într-o cameră cu vedere la un lac? Acesta sa fie în mijlocul pădurii colorate de paleta toamnei. În cele mai frumoase nuanţe. Puține lacuri din țară îți pot oferi această oportunitate. Unul dintre acestea este Lacul Buhui din Munţii Aninei, din judeţul Caras Severin.   Lumina caldă, vremea mai stabilă şi culorile spectaculoase. Acestea fac deliciul anotimpului cel mai colorat. Este anotimpul drumeţiilor şi al plimbărilor de weekend sau de vacanţa întârziată. Şi nu în ultimul rând, toamna este anotimpul pentru a realiza cele mai frumoase imagini. Fie că vorbim de film sau fotografie.

 

 

Lacul Buhui se află în mijlocul munților Aninei. Mai exact, în apropierea orașului Anina – la 5 km de acesta. Traseul poate fi parcurs cu microbuzul, autoturismul, motocicleta. Se poate si cu bicicleta sau la pas. Lacul in Parcul Național Semenic – Cheile Carașului. Acesta este înconjurat de o pădure de brad amestecat cu stejar, anin şi carpen. Aici există brazi Douglas american ce au și peste 40 de metri înălţime. Circumferinţa trunchiurilor trece la unele exemplare şi de 4 metri.

Pe vremuri, lacului Buhui i se mai spunea şi mica Veneție a Banatului. În zona existau patru staţiuni: Marila, Cireșnaia,Poneasca și Sommerfrische.  Aici veneau foarte mulți vilegiaturişti să se plimbe cu barca, să admire peisajele sau să pescuiască. Apa lacului este una dintre cele mai curate din țară și este bună de băut. De aici este alimentat cu apă orașul Anina.

Lacul Buhui in culorile toamnei. Pe malul Buhuiului s-a plimbat Regele Ferdinand I împreună cu Regina Maria și cu prințesa Ileana în anul 1926. Familia regală avea o vilă de vacanță în oraşul Anina, iar mâna se numea Regele Ferdinand. Lacul Buhui, una era locul preferat ale familiei regale când ajungea în Banatul Montan.

 

Acesta este cel mai vechi lac artificial din România. Cu o suprafață de aproape 10 ha și o adâncime de 27 metri, lacul a fost construit în perioada anilor 1908 -1909 pentru alimentarea cu apă a orașului Anina. La 5 – 6 km, se află Peștera Buhui. Aici există cel mai lung curs subteran de apă și primul lac de acumulare subteran din țară, prin bararea cursului râului la ieşirea din peştera Buhui. Pârâul Buhui are o lungime de aproximativ 6 km.

Pe malul lacului Buhui există o cabană a Direcției Silvice. Aceasta oferă vizitatorilor spații de cazare și loc de pregătit masa, precum și plimbări cu barca pe lac. O noapte de cazare costa 120 de lei camera. Cabana este mică, are doar 12 locuri, iar rezervarea se face la Direcția Silvică din Reşita. Pe malul lacului Buhui există sunt amenajate spații speciale pentru camping. 

 

Nicolae Șușară, este cabanier la Cabana Lacul Buhui. Este ghidul nostru, ne-a povestit de lac – asta cu explicații în mai multe locaţii. Apoi, am mers cu el în jurul lacului, la peştera Buhui, pe lac cu barca. Tot el a fost bucătarul de serviciu, a pregătit un păstrăv mai deosebit – cu mujdei de usturoi, cu mămăliga şi fără nici un pic de sare. În schimb, am mâncat păstrăvul cu brânza sărată de oaie.

 

Lacul Buhui in culorile toamnei. Peisajele sunt deosebite, de la culorile vegetaţiei şi până la cabana ce se vede reflectată în apă, sclipirile soarelui.  Ambianțele cu plimbatul cu barca, prin peşteră, sau  făcutul focului ori plimbarea în jurul lacului, nu se pot uita așa curând. Urmăriți cu răbădare materialul video și veți descoperi imagini din jurul lacului, de pe apă, din camere şi din cabana aflată pe jumătate peste lac. Veți rămâne impresionați de aceste frumuseți aflate lângă noi și de care puțini știu, sau le ignoră. Aceasta din cauză că sunt prea puțin promovate. La capitlul promovare, județul Caraș Severin este la pământ. Nu fac nimic, nici autopritățile județene, dar nici cele locale. FIECARE ARUNCĂ PISICA DE LA UNUL LA ALTUL SPUNÂND CĂ ,,NU E TREABA NOASTRĂ”. Și totuși, chiar murim așa pe mâna noastră? Așteptăm să vină alții ca să ne ,, descopere” ca în cazul Cascadei Bigăr. Adevărul este că străinii fac treabă bună. Se vede ceva. La noi, se mai fac promovări cu firme de apartament sau ,,preteni” iar rezultatele sunt …..zero.

 

 

 

Comentarii

comentarii