VIDEO Mistretii distrug culturile de porumb din Jitin si de pe Valea Carasului

Dacă în primăvară au avut de lucru cu distrugerile din lanurile de ovăz şi grâu, acum porcii mistreţi atacă culturile de cartofi, sfeclă, dar cu precădere pe cele de porumb. Astfel, agricultorii din localitatea Jitin, dar şi din alte sate din Caraş Severin de pe Valea Carașului – în cazul de față, sunt exasperaţi din cauza atacurilor pe care porcii mistreţii le dau în lanurile de porumb. Astfel, în câteva ore dintr-o noapte, munca lor de jumătate de an este distrusă, pusă la pământ și ei se văd la iarnă fără pâine pe masă și hrană pentru animalele de pe urma cărora trăiesc. Fiindcă oricât ar părea de ilar, în 2016, în România, mai exact în Caraș Severin, sunt mii de familii care trăiesc efectiv din agricultură și munca pământului. Alt mijloc de trai nu au.

În unele locuri din jurul satului, mai ales pe ţarinele de pe malul Jitinului și al Carașului, atacurile au fost aşa de puternice încât oamenii nu s-au mai ales cu nimic din munca de o jumătate de an. Ce scapă de la mistreți – coceni pe jumătate mâncați de boabe, nu pot fi folosiți. Aceștia sunt bolnavi – fie de pestă porcină, fie de alte boli ce pot fi astfel introduse în șeptelul din gospodăriile oamenilor.

Fiindcă nimeni nu face nimic şi sătui de promisiunile autorităţilor, oamenii s-au resemnat şi spun că se luptă cu morile de vânt atunci când cer despăgubiri. Ţăranii au ajuns până într-acolo încât au lăsat terenuri mănoase în paragină fiindcă an de an atacurile s-au repetat. În disperare de cauză, ei au apelat la autoapărare, adică în loc să se odihnească noaptea după o zi de muncă pe câmp și în gospodărie, ei patrulează pe câmpuri și pușcă cu carbid și cutia de conservă ca să alunge mistreții.

Potrivit legii, gestionarul fondului de vânătoare, AJVPS Caraş Severin, este obligat să-i despăgubească pe proprietarii de terenuri agricole în cazul în care se descoperă că animalele sălbatice au distrus culturile. Tot legea spune ca pentru a putea fi despăgubiţi, proprietarii trebuie să sesizeze primăriile, care solicită expertiza unei comisii de specialitate care sa evalueze pagubele.

Dar, așa cum se întâmplă de regulă numai în România, legiuitorul a lăsat portițe prin care șmecherii și băieții deștepți scapă de responsabilitate. Anumite paragrafe și reglementări spun că proprietarul să ia unele măsuri ca să își protejeze culturile. Fiindcă de regulă experţii evaluatori invocă lipsa gardurilor de împrejmuire a culturilor – sătenii se lasă păgubaşi şi fiecare se descurcă cum poate. Practic este imposibil ca sătenii să îngrădească mai multe hectare de teren situate în mai multe părţi ale satului.

Numai că la Jitin este o situație mai specială: aici au apărut ,,doi băieți deștepti” din cadrul Direcției Silvice Caraș Severin, mai exact – de la Ocolul Silvic Oravița, care au concesionat – culmea – de la Direcția Silvică – teren pe care au înființat un fond de vânătoare privat – ,,Codrenii Văii Carasului”. Acesta se întinde și pe raza localității Jitin, aparținătoare de comuna Ciudanovița. Ba mai mult, cei doi au concesionat de la Primăria Ciudanovița și o mare suprafață de islaz comunal – vorbim de vreo 7-800 de hectare – contra sumei de 200 de euro pe ……an, bani pe care nu i-au plătit de vreo 6 ani, adică de la înființarea fondului de vânătoare. Asta în condiția în care cei de la Fond eliberează o autorizare de împușcare la mistreț cu sume cuprinse între 600 de lei și 600 de euro. Conform informațiilor noastre, zilnic sunt eliberate până la 10 autorizații. Unde mai pui că vânătorii sunt aduși și ,,plantați” în mijlocul lanurilor de porumb – proprietatea sătenilor, fără acordul acestora – unde așteaptă vânatul să vină în bătaia puștii. Normal că turma de mistreți intră în mijlocul lanului, dau porumbul la pământ și-l distrug, după care vânătorul împușcă ce vrea el. Adică, cei din ,,Codrenii Vaii Carasului” câștigă mii de euro, iar sătenii ies în pagubă și nu mai au ce da de mâncare la animale și nici pentru ei.

Unde mai pui că peste tot pe unde s-au dus să se plângă, sătenii s-au lovit ca de un zid de refuzul tuturor. SE pare că interesele sunt foarte mari și că în această afacere ar fi implicați mult mai mulți, de la politicieni și polițiști ori angajați ai Direcției Silvice și până la parlamentari și angajați din RNP și Ministerul mediului. La nivel local, lucrurile sunt clare: primarul comunei, Costeluș Nebunu, este membru al Fondului de vânătoare ,,Codrenii Văii Carașului” . Asta în condiția în care alți șase vânători din sat – proprietari de terenuri și păgubiți – au fost excluși din această asociație. Așa se și explică prețul de concesiune așa de mic – 800 de hectare cu 200 de euro pe an și faptul că, ei concesionarii, nu au plătit un leu către Primăria Ciudanovița de 6 ani. Ba mai mult, primarul i-a amenințat pe săteni că ,,dacă mai pușcă cu carbid pe câmpuri și sperie mistreții, riscă ani grei de închisoare. Tot domnul primar i-a repezit pe doi consilieri locali și i-a sfătuit ,,să-și țină gura” în momentul în care aceștia au adus în discuție situația restanțelor pentru pășunea concesionată.

Ba s-a mers până acolo încât cei doi angajați ai Ocolului Silvic Oravița, concesionarii și proprietarii Fondului de vânătoare ,,Codrenii Văii Carașului”- să amenințe locuitorii că dacă nu se potolesc și fac reclamații, nu li se vor mai elibera bonuri de lemne ca să își aducă combustibil pentru la iarnă din pădurile proprii. Este știut faptul că legea spune că în cazul în care ai pădure proprii, nu poți să tai lemne fără a avea autorizație din partea Ocolului Silvic unde este pădurea. În cazul nostru – Ocolul Silvic Oravița unde cei doi sunt angajați. Sătenii spun că cei doi tergiversează eliberarea ,,bonurilor de tăiere” și caută fel de fel de motive pentru a nu elibera autorizațiile de tăiere.

Luați la întrebări de săteni, dei doi concesionari, spun că de fapt ei ar avea undeva la 150 de mistreți în zonă și că restul de până la un efectiv de peste 500 de capete, ar fi cei ai AJVPS. Sătenii spun că de fapt, membrii ,,Codrenii Văii Carașului” au dus o adevărată acțiune concertată de a atrage de la zeci de km mistreții în zonă. Pentru aceasta, pe timpul iernii, au fost puse momeli și s-au aruncat pe câmp și prin păduri tone de porumb și de hrană în așa fel încât mistreții să fie atrași spre fondul de vânătoare de la Ciudanovița.

Situația nu este singulară: anul trecut, în condiții similare, sătenii și proprietarii de terenuri din Ticvaniul Mic, au pus mâna pe pari și pe lopeți și au alungat vânătorii și membrii Fondului de vânătoare ,,Codrenii Văii Carașului” .
Din păcate, răspunsul AJVPS este unul ambiguu și care aruncă pisica în curtea sătenilor și te lasă mut de parcă am vorbi aici de gradina din spatele casei și nu de zeci de hectare aflate în câmp și pe care s-a făcut agricultură de sute de ani în acest fel: să își pună garduri de protecție, să ia măsuri, chiar să folosească apărători chimice și electronice. Te doare mintea, nu alta: unde o vezi pe baba Măria de 80 de ani introducând codul pin la gardul electronic ce împrejmuiește culturile cu cucurz și crumpei. Că grâul s-a dus dracului: l-au pus mistreții la pământ încă din iulie.

Comentarii

comentarii