VIDEO Pofta de ducă, poftă de drumeție, poftă de vacanță: S-a deschis Transalpina

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România anunţă că începând din acest weekend, s-a deschis circulația rutieră pe DN 67C, pe sectorul de drum cuprins între km 34+500 – km 59+800. Mai exact, de la Rânca și până la Obârșia Lotrului și mai departe de acolo spre Șugag și Sebeș Alba.
Precizăm că accesul autovehiculelor în intervalul orar 20:00 – 07:00 este strict interzis. De asemenea, viteza maxima de circulație pe sectorul de drum menționat este de 30 km/h. Pe acest tronson de drum, este permis accesul doar autovehiculelor cu o greutate mai mică, sau egală de 3,5 tone.
Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din Romania S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 sau pot accesa pagina de internet: www.cnadnr.ro/ Situatia Drumurilor Nationale.

Se spune că o zi petrecută în mijlocul munților și a naturii îți dă energie pentru întreg anul, iar acest sentiment nu poți să nu îl simți imediat ce intri pe traseul Transalpina. Șoseaua care străbate Munții Parâng de la un capăt la altul te aduce uneori la altitudini de peste 2.100 de metri, dar fiecare serpentină pe care o depășești pentru a străbate acest peisaj îți justifică tot mai mult de ce acestui drum îi se mai spune și „Poteca Dracului”.

Traseul este dificil, durata medie de parcurgere a traseului de 148 de kilometri este de aproximativ trei ore şi în acest an au fost montate o parte din parapetele metalice de protecţie în zonele periculoase.

Cu toate acestea, imaginile munților şi frumusețea peisajelor ţi se întipăresc însă în minte . ÎN Pasul Urdele, de lângă Rânca, punctul cel mai înalt de pe Transalpina, Lumea văzută de la 2.145 de metri este cu totul alta. Pe o distanță de câțiva kilometri se aștern doar vârfurile munților, păduri, ape și pe alocuri câte o stână de oi.

În pas exista un adevărat târg cu suveniruri iar mai jos, la câţiva km, poţi trăi şi manca tradiţional, exact ca la stâna fiindcă acolo o stână a fost amenajată ca un mic local tradițional. Gazdele- foarte primitoare, mereu cu zâmbetul pe buze și cu o vorbă de bun venit pentru zecile de turiști care le trece pragul, te servesc cu ,,tocan” de oaie sau de vițel, cu brânză, smântână şi mămăliga – toate făcute pe loc, în fața clientului. Rețetele sunt simple și tradiționale: se pune doar sare – în rest- carnea își lasă sucul propriu, în grăsimea proprie și gustul este unul de-a dreptul minunat. La un preţ foarte mic – 15 lei porţia, poți mânca bucate tradiționale în vârf de munte la 2000 de metri.

Comentarii

comentarii