Poarta haine noi si tine bani in buzunar de Anul Nou!

21_la_multi_ani4Noaptea trecerii in noul an, dar și prima zi, sunt incarcate de traditii si obiceiuri stravechi atat la noi in tara, cat si in lume. Este un moment magic, pe care il asteptam cu totii, cand anul vechi se „ingroapa”, iar cel nou abia se naste.

Iata cateva dintre credintele populare si obiceiurile care se respecta de Revelion și prima zi de an nou.

Asteapta Revelionul in zgomot si voie buna!

Conform unei credinte din popor, pentru a alunga spiritele rele, nu trebuie sa astepti Revelionul in liniste, ci in zgomot si voie buna, cu usile larg deschise.

Se crede ca in noaptea dintre ani animalele capata grai de la Dumnezeu si vorbesc intre ele. Omul care le poate auzi insa isi va gasi sfarsitul in anul care vine.

La trecerea dintre ani si in prima zi din an nou, este bine ca fiecare sa poarte o haina noua si un obiect de imbracaminte de culoare rosie pentru a atrage energiile pozitive.

In noaptea dintre ani fetele isi afla ursitul

In anumite zone ale tarii, in aceasta noapte fetele tinere care doresc sa isi gaseasca alesul ghicesc in stele.

Tinerele ies in fata casei numarand pe cer noua stele. Daca ultima stea este mai mare si mai stralucitoare decat celelalte, inseamna ca ursitul fetei va fi un barbat deosebit.

Pestele si strugurii, mancaruri aducatoare de noroc

Pestele este una din mancarurile menite sa iti aduca prosperitatea si sa-ti asigure o trecere lina si usoara in anul care vine.

Mananca un mar in ajunul Anului Nou si vei avea parte de sanatate pe tot parcursul anului viitor. Si strugurii au o semnificatie aparte.

Fiecare dintre cele 12 boabe de struguri consumate de Revelion semnifica prosperitatea in cele 12 luni ale anului care va urma.

Pe de alta parte, carnea de pasare nu este deloc considerata ca fiind aducatoare de noroc.

Precum pasarile de curte care scormonesc pamantul pentru a-l imprastia, tot asa se crede ca se imprastie prosperitatea si binele din casa in care se serveste carne de pasare.

Nu spala si nu calca rufe!

In ziua de 31 decembrie nu este bine sa tai cu foarfeca, sa calci si sa speli rufe.

Din casa nu trebuie sa lipseasca crenguta de vasc, Anul Nou trebuie sa te prinda cu bani in buzunare, iar paharul de vin trebuie sa fie in permanenta plin.

Copiii trec cu Sorcova prin fiecare casa pentru a alunga spiritele malefice, iar Plugusorul anunta reinceperea simbolica a lucrului.

In ajun de Anul Nou nu este voie sa dai cu matura pentru ca vei alunga prosperitatea din casa.

Obiceiul spune ca pana la miezul noptii trebuie platite toate datoriile, iar in noaptea de Revelion nu trebuie sa dai bani cu imprumut.

Cum se petrece Revelionul in lume

Olanda – la trecerea in Anul Nou, pe strazi se ard brazii de Craciun si se aprind artificii, pentru a se alunga spiritele rele ale vechiului an.

Scotia – de Anul Nou oamenii ard crengute de ienupar ca sa alunge bolile. In unele sate sunt aprinse suluri de smoala care sunt apoi lasate sa se rostogoleasca pe strazi. Astfel, anul vechi este ars si celui nou ii este permis sa vina.

Marea Britanie – de Anul Nou, prima persoana care intra in casa trebuie sa fie barbat, deoarece se spune ca aduce noroc. De asemenea, prima persoana care intra in casa trebuie sa aduca daruri simbolice ca paine, carbune, sare, acestea fiind simboluri ale vietii.

Spania – la miezul noptii la fiecare bataie a ceasului spaniolii baga in gura cate o boaba de strugure, astfel ca toata lumea incepe noul an cu gura plina de struguri.

Italia – la Napoli, Anul Nou este intampinat printr-un obicei special care consta in a arunca pe fereastra obiecte vechi, simboluri ale anului care a trecut. Astfel, obiectele de mobilier, vase, haine ajung in strada.
rol.ro

Comentarii

comentarii