Tot ce trebuie sa stii despre virusul Zika DESPRE Zika

Infectia cu virusul Zika este transmisa de tantari din specia Aedes, iar persoanele contaminate prezinta in general febra moderata, o eruptie cutanata si conjunctivita. In mod normal, simptomele dispar intr-o perioada cuprinsa intre doua si sapte zile. Deocamdata nu exista tratament sau vaccin specific. Cea mai buna forma de prevenire consta in protejarea impotriva intepaturilor de tantari. Virusul circula in Africa, cele doua Americi, Asia si Pacific. Virusul Zika a fost identificat prima oara in Uganda, in 1947, la maimutele rhesus. A fost identificat ulterior la om in 1952, tot in Uganda si in Tanzania.

Simptome
Nu se stie exact care este perioada de incubatie (de la expunere la manifestarea simptomelor), apreciindu-se ca ea este de cateva zile. Simptomele seamana cu cele al altor arboviroze, cum ar fi Dengue, si implica febra, eruptii cutanate, conjunctivita, dureri musculare si articulare, o stare de slabiciune si cefalee. Simptomele sunt in general benigne si dispar in doua-sapte zile. In cursul epidemiilor din Polinezia Franceza si Brazilia, din 2013 si, respectiv, 2015, autoritatile sanitare nationale au semnalat potentiale complicatii neurologice si autoimune. In Brazilia s-a inregistrat recent o recrudescenta a infectiilor cu virusul Zika in randul populatiei, precum si o crestere a numarului de nou-nascuti cu microcefalie in nord-estul tarii. Organismele care examineaza aspectele legate de virus pun in evidenta tot mai multe date care indica o legatura intre Zika si microcefalie. Sunt necesare totusi si alte cercetari pentru a intelege relatia dintre microcefalia bebelusilor si virusul Zika. Se fac investigatii si in privinta altor posibile cauze ale aparitiei acestei afectiuni.

Transmitere
Virusul Zika se transmite la om prin intepatura unui tantar infectat din specia Aedes, in regiunile tropicale. Acesta transmite si Dengue, Chicungunya si febra galbena. Epidemii de infectii provocate de virusul Zika au fost semnalate prima oara in Pacific, in 2007 si in 2013 (insulele Yap si Polinezia Franceza), apoi in 2015 in cele doua Americi (Brazilia si Columbia) si in Africa (Republica Capului Verde). In plus, peste 13 tari din America de Sud si America de Nord au anuntat infectii sporadice cu virusul Zika, semn al unei expansiuni geografice rapide a acestuia.

Diagnostic
Virusul Zika este depistat prin PCR (amplificare prin reactie in lant a polimerazei) si prin izolare din esantioane sanguine. Diagnosticul serologic poate fi dificil, fiind posibile reactii incrucisate cu alti flavivirusi, de exemplu virusul Dengue, al Nilului occidental sau al febrei galbene.

Preventie
Tantarii si cuiburile larvare constituie un important risc de infectie cu virusul Zika. Prevenirea si combaterea bolii constau in scaderea numarului de tantari la sursa (eliminarea sau modificarea cuiburilor larvare) si reducerea contactelor intre aceste insecte si om. In acest scop se pot aplica produse care sa alunge tantarii, este recomandabil ca hainele sa aiba de preferinta culori deschise si sa acopere o portiune cat mai mare a corpului, sa se puna plase impotriva insectelor, sa se inchida usile si ferestrele si sa se doarma sub plasa anti-tantari. Se mai recomanda golirea, curatarea si acoperirea tuturor recipientelor in care se poate strange apa, cum ar fi galeti, vaze de flori si pneuri, pentru a elimina locurile in care se pot reproduce tantarii. In plina epidemie, autoritatile sanitare pot trece la pulverizari cu insecticide.

Tratament
Boala cu virusul Zika este in general benigna si nu necesita un tratament specific. Persoanele afectate trebuie sa se odihneasca, sa bea suficient si sa ia medicamente obisnuite impotriva durerilor si febrei. In cazul agravarii simptomelor, ele trebuie sa se adreseze medicului.

agerpres.ro

Comentarii

comentarii