Canicula lovește și agricultura din Caraș Severin

Canicula din luna iulie, dar și de la începutul acestei luni, a afectat grav culturile agricultorilor cărăşeni.

 

 

Chiar şi după ploile din ultimele zile, cultivatorii de porumb în primul rând și nu numai, nu ştiu dacă vor mai putea scoate în toamnă producţia pe care au avut-o în anii trecuţi.  Pentru a evalua pagubele produse de secetă, Direcţia Agricolă din Caraş-Severin a trimis câteva comisii de evaluare în teren.

Cerealele şi legumele care nu au fost încă recoltate, au avut de suferit de pe urma secetei. Astfel, culturile de porumb, circa 32 de mii de hecatre la noi în judeţ, floarea soarelui, aproximativ 5400  de hectare, cartofii cultivaţi pe 6000 de hectare din Caraş-Severin şi cele aproape 900 de hectare de cultură de rapiţă – sunt în parte compromise. Dintre toate acestea, cele mai grav afectate sunt culturile de porumb şi cartof.

,,Pentru constatarea pagubelor produse de secetă, s-au făcut deplasări ale comisiilor Direcţiei agricole în zonele Vermeş, Berzovia şi Măureni. Rezultatele arată că au fost afectate serios 300 de hectare de porumb care aparţin unei societăţi comerciale, iar cartofii s-au oprit din vegetaţie” spune Mariana Brujan- şef serviciu în cadrul Direcţiei Agricole CS.

Oamenii se tem că din cauza secetei producţia va scădea, iar în toamnă vor creşte preţurile la alimente.

Grâul, orzul şi triticalele, nu au fost afectate așa de rău de seceta din luna iulie deoarece recoltarea s-a făcut înainte de această perioadă. În toamna anului 2011, la noi în județ au fost însămânţate cu grâu circa 12 mii de hectare de teren de unde s-au recoltat peste 43 de mii de tone, producţia fiind de 3500 kg la hectar. Alte 385 de hectare de teren au fost însămânţate cu orz, iar producţia obţinută a fost de peste 1100 de tone, respectiv aproape 3000 kg pe hectar. Cu triticale au fost însămânţate 670 de hectare, iar producţia obţinută la recoltare a fost de aproape 3000 de tone, cu o medie de 4500 de kg la hectar.

Comentarii

comentarii