SCANDALOS ONG-urile acuză: ÎI PROTEJEAZĂ DIRECŢIA SILVICĂ CARAŞ – SEVERIN PE HOŢII DE MATERIAL LEMNOS ?

Grupul Ecologic de Colaborare Nera monitorizează în cursul anului 2012 tăierile de masă lemnoasă care se produc pe raza ocoalelor silvice Anina, Oravita, Moldova Noua, Bozovici, Berzasca si Sasca Montană precum şi pe teritoriul altor administratori de pădure din aceste zone. Zonele de interes sunt cele pe care sunt amplasate parcurile naţionale şi naturale Cheile Nerei – Beuşniţa, Porţile de Fier şi Semenic – Cheile Caraşului. Informaţiile colectate sunt puse la dispoziţia factorilor majori de decizie din România care implementează politici publice în domeniul combaterii defrişărilor ilegale (Guvernului României, Ministerul Mediului şi Pădurilor, Garda Naţională de Mediu, Regia Naţională Romsilva), ca şi informaţii alternative ce provin din sfera societăţii civile.
În baza proiectelor cu finanţare externă pe care GEC Nera le derulează în prezent exista obligaţia ca informaţiile privind tăierile de arbori, care sunt suspectate a fi ilegale, să fie transmise şi Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară a Parlamentului European atunci când din partea factorilor cu responsabilităţi directe în protejarea pădurilor din România nu există o reacţie în termen legal privind furnizarea de informaţii.
In perioada martie – aprilie 2012 monitorizarea tăierilor de masă lemnoasă s-a făcut din elicopter iar informatiile privind localizarea si amploarea taierilor au fost puse pe harti speciale de catre consultanti independenti care lucreaza in cadrul proiectelor cu finanţare externă ale GEC Nera. Ulterior au fost culese informatii si pe teren, de la localnici, in legatura cu zonele incluzând tăieri de masă lemnoasă identificate in perioada martie – aprilie 2012. In luna iunie s-a conturat prima concluzie a acestei acţiuni în sensul că în multe dintre zonele identificate tăierile de masă lemnoasă nu se respectă Codul Silvic.
Prin adresa nr. 1434 din 06.07.2012, GEC Nera a solicitat Directiei Silvice Caras – Severin si ocoalelor din
subordine, în baza Legii 544/2001, hărţi ale zonelor cu tăieri de masă lemnoasă autorizate si licitate pentru anul
2012 pentru a clarifica daca zonele cu taieri de masa lemnoasă identificate anterior prin acţiunea de monitorizare
sunt aceleaşi cu cele în care tăierile sunt autorizate şi licitate de către Direcţia Silvică Caras – Severin.
Conform aceleaşi Legi 544/2001 privind liberul acces la informatilei de interes public, hartile cu taierile aprobate pe anul 2012 ar fi trebuit sa existe si pe pagina web a Direcţiei Silvice Caras – Severin. Aceasta ar permite oricărui cetăţean să sesize autorităţile atunci când constată că în zona sa au loc tăieri ilegale.
Directia Silvice Caras – Severin nu a raspuns solicitării legale adresate de către GEC Nera, motiv pentru care o nouă solicitare cu acelaş conţinut a fost adresată Regiei Naţionale a Pădurilor ROMSILVA.

Comentarii

comentarii