PARLAMENTUL BĂIEŢILOR LUI TATA. Superscorurile cu care intră fiii şi nevestele de politicieni în Casa Poporului

Coborâţi din braţele unor familii cunoscute în afaceri sau în politică, Alin Petrache, Vlad Cosma, Gabriela Firea, Elena Uioreanu ţin capul de listă a celor mai mari procente cu care s-a intrat în noul parlament. Un succes similar a avut şi Cătălina Ştefănescu, fosta secretară a lui Liviu Dragnea, aleasă cu un procent mai mare chiar decât al mentorului său. La fel, şi Oana Mizil.

Fiii lui Mircea Cosma şi Adrian Petrache, deputaţi USL de 70%

„Puteam să-i fac un bar, dar are înclinaţii politice”. Aşa îşi recomanda Mircea Cosma, şeful Consiliului Judeţean Prahova, fiul la startul campaniei. Chiar dacă în numele său a vorbit doar tatăl în afara perimetrului strict al colegiului de la Mizil, Vlad Cosma (USL) a intrat fără probleme în parlament, cu 71,81%, recordul la nivel de judeţ. Fost consilier al lui Adrian Năstase, Cosma jr. va fi succesorul acestuia în colegiul din Prahova, la nici 30 de ani.

„Vlad Cosma – deputat USL 70%, cel mai mare scor din judeţul Prahova. Mulţumesc tuturor….to be continued”, şi-a anunţat proaspătul parlamentar victoria pe Facebook.

Un scor aproape la fel de bun a scos în sectorul 3 din Bucureşti şi fiul omului de afaceri Adrian Petrache, celebrul om de afaceri din grupul Petrache-Bittner-Cocoş care a gravitat când în jurul lui Adrian Năstase, când al PDL. „Am câştigat alegerile parlamentare din Colegiul 15 pentru Camera Deputaţilor. Am strâns în jur de 68% din voturile exprimate!”, a postat PSD-istul Alin Petrache (foto) un mesaj similar, astăzi.

Câştigător a ieşit şi liberalul Georghe Scarlat, fiul lui Marcel Scarlat, patronul unui complex turistic frecventat în Galaţi. Din administrator al afacerilor familiei, Scarlat ajunge, la 34 de ani, deputat cu 62,62% din voturi. Un scor apropiat a scos şi Adrian Mocanu (PSD), fiul lui Victor Mocanu, unul dintre cei mai notorii baroni locali ai PSD, care a condus CJ Buzău timp de 12 ani.

Fără mari emoţii a intrat în parlament a doua oară şi Andrei Sava, fost PDL-ist convertit la PSD, provenit dintr-o familie de prosperi oameni de afaceri din Prahova. În primul mandat, Sava nu s-a remarcat decât printr-o iniţiativă de neimpozitare a salariilor clericilor şi prin sesizarea ANI privind venituri nejustificare de 670.000 de lei.

Fiii de PDL-işti, în schimb, n-au strâns mai mult de 30%. Alexandru Anghel, fiul fostului deputat PDL Florin Anghel s-a clasat pe locul al doilea în colegiul său din Câmpina, cu 27,28%, fără şanse la redistribuirea naţională. În această rundă a redistribuiri a recuperat însă, pe ultima sută de metri, Roberta Anastase, intrată iniţial la rândul său în parlament pe filiera relaţiilor de familie. Anastase a scos doar 31,75%, dar este prima clasată la nivel de judeţ în lista ARD şi poate reveni în parlament.

Uioreanu îşi prezintă nevasta: „Ole, ole, Elena victorie!”

Din colegii confortabile în care soţii au pus umărul direct la adunarea voturilor, intră pe noul val din parlament Elena Uioreanu, Raluca Surdu şi Gabriela Firea. În rândul soţiilor de politicieni care îşi adaugă în portofoliul personal mandatul de parlamentar, Raluca Surdu, nevasta şefului RA-APPS, liberalul Georgian Surdu, a atins recordul în procente. Surdu a luat în Călăraşi 78%, cel mai bun scor al USL pe judeţ.

Pe aproape a fost şi Gabriela Firea, nevasta primarului din Voluntari, Florian Pandele. Firea ajunge senator de Ilfov cu 74,6%, depăşind 44.000 de voturi.

Acelaşi succes l-a avut soţia preşedintelui liberal al Consiliului judeţean Cluj, Horia Uioreanu. Din „cel mai greu colegiu”, cum îl descria Elena Uioreanu la începutul campaniei, soţia liderului de judeţ a scos 51,42%, însumând peste 7.600 de voturi, mai mult decât toţi contracandidaţii săi.

Victoria a fost anunţată tot de soţ: „Ole, ole, Elena victorie!”, a scris Uioreanu pe contul său de Facebook.

În rândul soţiilor susţinute în politică îşi păstrează locul şi Monica Iacob Ridzi, intrată în Camera Deputaţilor pe uşa PPDD, cu 43,44% la redistribuirea judeţeană, dar şi Manuela Mitrea (USL), soţia senatorului PSD Miron Mitrea câştigându-şi colegiul din Constanţa cu 63,67%.

Norocul electoral i-a surâs şi unei tinere protejate. La 23 de ani, Cătălina Ştefănescu (USL) a trecut de la statuitul de secretară a secretarului general al PSD, Liviu Dragnea, la cel de deputat de Teleorman, ales cu 75%, depăşindu-şi chiar mentorul, care a scos în colegiul vecin doar 68%.

Oana Niculescu Mizil (PSD), nepoata fostului demnitar comunist Paul Niculescu Mizil, a luat şi ea 66,9% în colegiul de deputat din sectorul 5. Oana Mizil a candidat pentru a doua oară în fieful iubitului său, primarul Marian Vanghelie.

preluare gandul.ro

Comentarii

comentarii