Resita – Nu avem spații verzi și nu avem nici registru al evidenței lor

Deși suntem înconjurați de pădure, Reșița nu este un oraș verde, potrivit unui criteriu european privind suprafața verde de minim 26 de mp pe cap de locuitor, în Reșița aceasta fiind de 13 mp pe cap de locuitor.

ONG-urile susțin însă că stăm sub nivelul de spațiu verde prevăzut de UE, iar cel existent se pare că se împuținează prin realizarea de investiții pe puținele spații verzi existente. Construirea mini-mallului în zona Triaj care a fost dezbătută într-o ședință publică ce a avut loc la Reșița la sfârșitul lunii martie, finalizată prin propunerea făcută de primarul Ioan Popa investitorului timișorean, de a cumpăra terenul și a-i oferi un alt loc în urbe unde să-și ridice construcția, este în acest moment în stand-bye. Primarul Ioan Popa a declarat că afaceristul Iosif Ingrisch nu a mai dat de atunci prin Reșița nici măcar să-și taie iarba de pe terenul din Triaj pe care îl deține, semn că spațiul verde încă există.

Situația spaților verzi din municipiu nu este una clară nici până în acest moment, Reșița neavând un registru local al spațiilor verzi finalizat. Ioan Popa a spus că se lucrează încă la acest registru și că operațiunea de clasificare și inventariere este un proces cam îndelungat și despre a cărui dată de finalizare nu a vorbit, pasând responsabilitatea pe umerii angajaților de la serviciul de întreținere al spațiilor verzi.

Conform prevederilor legale (Legea 24/2007, actualizată și republicată, privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților), Primăria Reșița trebuie să efectueze auditul suprafeței, calității și accesibilității spațiilor verzi, urmat de elaborarea unei strategii și a unui plan de acțiune privind conservarea și dezvoltarea rețelei de spații verzi, de pe raza municipiului. Registrul spațiilor, document de importanță majoră pentru viața și sănătatea locuitorilor, dar și un instrument, util administrației, de management durabil al altor activități în cadrul comunității nu este încă finalizat.

Rezultatul trebuia să fie Registrul local al spațiilor verzi din Reșița, document de importanță majoră pentru viața și sănătatea locuitorilor dar și un instrument, util administrației, de management durabil al altor activități în cadrul comunității. registrul spațiilor verzi trebuia finalizat până la data de 1 ianuarie 2011”.

Comentarii

comentarii