VIDEO Act artistic unic in Romania – Opera si opereta in cariera…de piatra

Când spui operă și operetă, sau concert simfonic, gândul zboară automat spre săli fastuoase de spectacole sau cine știe ce locații selecte. Dar când acordurile muzicii lui Bethoven, Vivaldi, familiei Strauss sau ale altor clasici răsună într-o carieră de piatră, lucrurile se schimbă.
Orașul Bocșa a fost binecuvântat de Dumnezeu cu locuri mirifice, pe care bocșeni le prețuiesc, dar acum, a venit timpul să le are și altora pentru a se bucura de ele. Tocmai de aceea, bocșenii au venit cu un spectacol unicat și în premieră în România:
„Operă și operetă în carieră…de piatră” este un evenimet unic în arealul românesc, creat de Primăria orașului Bocșa si mai multi sponsori pentru a oferi ceea ce are natura și omul mai bun.

Cariera de piatră este amplasată la marginea orașului din cartierul Bocșa Montană. În anul 1931, orășelul Bocșa Montană de la acea vreme, a fost declarat stațiune climaterică prin decret regal datorită aerului deosebit de ozonat.

La ora începerii concertului, în amfiteatrul obținut prin dinamitare și excavare al carierei de piatră din Bocșa, s-au adunat peste 800 de spectatori. La câteva minute după ce a început spectacolul, din cer au început să cadă primele picături de ploaie, după care a început potopul. Spectatorii au fugit care – încotro să se adăpostească, dar ca printr-o minune, din urmă i-au ajuns sunetele celebrei melodii ,,Dunărea albastră” a lui Strauss. Mai bine de jumătate dintre fugari s-au oprit și după ce au ascultat câteva secunde acordurile nemuritorului vals, au făcut cale întoarsă la scena unde artiștii interpretau muzica divină.

Spectatorii prezenți s-au bucurat de muzica vieneză a familiei Strauss, de prezența dirijorului Peter Oschanitzky de la Opera din Timisoara, de orchestra Art Kammerorchester din Timișoara, dar și de soliști ai Operei Române din Timișoara, Gabriella Varvari și Dan Patacă. Moderator Cristian Rudic.

Din informațiile noastre, astfel de evenimente nu s-au mai organizat în România. Singurele locații în care se organizează concerte de muzică clasică în spații neconvenționale situate în natură, sunt Peștera Românești din județul Timiș și Peștera Bolii de lângă Petroșani.

Acesta este un eveniment cultural în premieră si care se dorește a fi permanentizat în orașul Bocșa fiind o parte integrantă (în viitor) a Festivalului Muzicii Vieneze din Timișoara, ajuns anul acesta la ediția a V-a.

Comentarii

comentarii