VIDEO Ce știți despre misteriosul fruct kaki?

Kaki sau Persimmon este un fruct exotic, cu gust inconfundabil. Supranumit „piersica japoneză”, Kaki se aseamănă ca formă tomatei, iar ca textură piersicii și pepenelui galben.
https://youtu.be/h5YNZdJE9h4
Este rodul unui copac înalt de circa 10 metri, numit Diospyros (în greaca antică „fructul divin” sau „hrana lui Zeus”). Face parte din familia Ebenaceae. Fructul pomului are mărimea unei piersici medii și o culoare ale cărei nuanțe pornesc de la galben până la portocaliu închis. Coaja este tare și lucioasă, iar pulpa este astringentă când este verde, iar când este coaptă — dulce și moale.

Fructele Kaki conțin vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina P și vitamina C; minerale precum sodiu, potasiu, magneziu, seleniu și cantități mici de fier și zinc.

Kaki este mai bogat în potasiu decât banana, are de două ori mai multe fibre decât merele și conține carbohidrați și la fel de mulți antioxidanți ca ceaiul verde. De asemenea este bogat și în acizi organici, taninuri, proteine și betacaroten (care îi dă culoarea).

Kaki este un fruct ce se găsește în marile magazine și care beneficiază de o promovare intensă în această perioadă, când se poate spune că este sezonul său. Cum vorbim despre un fruct exotic, nou pe piața din România, există, firesc, și întrebarea cum se mănâncă și ce gust are.

Kaki arată ca o roșie. Este ferm și când este copt capătă o culoare galbenă spre portocaliu. De regulă, în magazine, el nu se găsește foarte copt, dar se poate ține câteva zile lângă o banană sau un măr și își va atinge maturitatea. Pentru o coacere rapidă se poate pune kaki într-o pungă de hârtie cu un măr sau o banană.

Primul lucru pe care trebuie să îl faceți când mâncați un kaki este să îl tăiați în jumătate. Apoi, ca și la roșii, să îndepărtați partea de sus, unde a fost codița și care rămâne aproape lemnoasă.

Apoi se curăță coaja fructului ca la un măr. Miezul rămas este numai bun pentru a fi consumat în stare proaspătă, în salate de fructe, piureuri sau chiar la prepararea dulcețurilor.

O altă variantă este să se consume miezul direct cu lingurița, fără a curăța coaja însă recomandarea SUPER-HRANA.RO este să evitați să mâncați coaja la care, la fel ca și în cazul altor fructe de import (așa cum este în 90% și kaki), există riscul stropirii cu antifungice care să mențină integritatea fructelor pe parcursul transportului sau la depozitare.

Ce gust are kaki

Kaki are un gust ce poate fi astringent, în funcție de varietatea sa. Dar în general are un gust puțin aromat, care aduce cu aroma de ananas și de piersică, păstrând, de cele mai multe ori, textura unei roșii mai puțin coapte.

Mulți ar cataloga gustul fructului kaki ca fiind unul fad, dar nimeni nu contestă faptul că acest fruct are mult beta-caroten, are conținut dublu de fibre comparativ cu merele, precum și fenoli importanți pentru sănătatea inimii.

Comentarii

comentarii