VIDEO In memoriam profesorul Eugen Seracin, părintele alpinismului bănățean

Domnul profesor Seracin, fiindcă așa i se spune și azi când nu mai este pe această lume – ,,Bosu” – pentru apropiați, era o personalitate puternică, era un temerar care nu s-a dat bătut nici atunci când era grav bolnav. Despre personalitatea și tenacitatea celui care a fost profesorul Seracin, se poate vorbi mult, dar din păcate numai la trecut. Prin ceea ce a făcut regretatul alpinist, a promovat foarte mult zona orașului Băile Herculane. În ultimii ani, în oraș – mai exact în zona Herculane, au început să se desfășoare o serie de competiții și evenimente naționale și internaționale având ca temă comună -alpinismul. Cu siguranță că un merit îl are aici și activitatea regretatului profesor. Alpinistul Eugen Seracin, a descoperit, făcut și marcat unele trasee de escaladă cu grade diferite de dificultate. Sunt pentru toată lumea – fie avansat sau începător, trasee recunoscute de toți alpiniștii ca ,,trasee Seracin”. Unul dintre acestea se afla la câțiva metri de Hotel Roman – este locul în care am realizat în septembrie 2013, ultimul reportaj cu regretatul profesor. Și acela este un traseu Seracin.
În semn de omagiu, prietenii și levii domnului profesor, au decis montarea unei plăci comemorative care să marcheze acest loc.

[youtube id=”17fz-tZ-XzI”]

Pe peretele de stâncă din apropierea Hotelului Roman, din Băile Herculane, a avut loc dezvelirea plăcii memoriale dedicată amintirii profesorului Eugen Seracin – profesor numit și părintele alpinismului bănățean. Omul Eugen Seracin a plecat dintre cei vi în decembrie, 2013. Placa a fost proiectată și executată de actuala conducere a Clubului Sportiv Universitar din Timișoara.
În semn de omagiu și prețuire, la ceremonia de sfințire și montare a plăcii, au participat numeroși alpiniști – cu toții foști colegi sau studenți ai profesorului universitar Eugen Seracin. Unii, au venit din țară, alții din străinătate, care pe unde i-a purtat viața. Unii, din America, alții din Germania sau Israel, Canada ori Spania. Cu toții l-au iubit pe ,,Bosu” Seracin.
Ultimul contact cu muntele și ultima cățărare pe peretele de piatră, a avut loc în vara anului 2013, chiar pe peretele de la Grota Haiducilor, locul unde acum a fost dezvelită placa memorială. L-a escaladat doar cu mâinile, fiindcă de 5 ani boala nemiloasă i-a paralizat picioarele.
Ceremonia a început cu o slujbă religioasă săvârșită de către părintele Nectarie după care, placa a fost ridicată și montată pe peretele stâncos. La ceremonie au participat membrii familiei celui omagiat – soția și fiul, precum și un mare număr de foști elevi ai profesorului Eugen Seracin, personalități cu nume de referință ale alpinismului românesc și foști elevi ai maestrului, atât din țară, cât și din străinătate și care au venit la Herculane special pentru acest eveniment.
S-au depănat amintiri și a fost evocată personalitatea profesorului Eugen Seracin, emoțiile cuprinzându-i pe vorbitori atunci când își aminteau despre clipele petrecute alături și împreună cu “Bossu” în numeroasele expediții din țară și străinătate.
Eugen Seracin suferea de Parkinson de mai bine de 10 ani. De mai bine de 7 ani, el nu a mai putut să meargă deloc, dar asta nu l-a ținut departe de ceea ce el numea hobby iar cei din jur, un mod de viață.
Dacă nu a mai putut merge în picioare, el s-a deplasat pe genunchi și cu ajutorul mânilor. Nu i-a fost rușine să meargă în acest fel, atâta timp cât a putut-o face. Ba mai mult, Eugen Seracin escalada munţii – doar cu ajutorul brațelor. De cele mai multe ori, fiindcă nu mai putea folosi nici măcar cadrul metalic, profesorul era dus pe sus până la peretele de stâncă de către cei ce l-au iubit și apreciat. A îndrumat și i-a învățat escalada pe mai tinerii săi elevi și studenți, i-a inițiat și îndrumat în tainele alpinismului.
Cu toate că a ,,colindat” aproape toți munții României, în ciuda problemelor de sănătate, profesorul era nelipsit de pe traseele din Herculane. Multe dintre ele îi poartă numele, așa cum este cel de lângă Hotelul Roman.

Comentarii

comentarii