VIDEO Primăria Reșița face plângeri pentru irosirea banilor europeni

Reșițenii sunt tot mai nemulțumiți de modul defectuos în care se derulează lucrările la rețelele de apă și canalizare în municipiu. Trotuare sparte, apoi acoperite și din nou sparte, șanțuri săpate și abandonate, refacerea parțială a trotuarelor, termeni de execuție depășiți din vina constructorului și multe alte nereguli scoase în evidență de primarul Mihai Stepanescu, cu prilejul unei inspecții efectuate, împreună cu personalul de specialitate din subordine, pe șantierele din municipiu. Pentru o mai bună înțelegere a situației, trebuie spus că relația contractuală este între operatorul județean de apă Aquacaraș SA și Hidroconstrucția SA care la rândul său, a subcontractat lucrările mai multor firme de construcții, parte nepricepute în domeniu, iar altele cu personal insuficient. 31 decembrie 2015 este termenul limită până la care totul trebuie finalizat. După cum decurg lucrările, este greu de crezut că se va întâmpla așa.

Prima deplasare făcută de primarul Stepanescu a fost în Micro III, în spatele blocurilor de pe Bulevardul Muncii. Mai precis pe malul Bârzavei, unde a fost abandonată o lucrare de refacere a rețelelor de apă și canalizare, pe o lungime de 800 de metri. Potrivit spuselor primarului, permisul pentru săpături a fost eliberat în data de 3 aprilie, anul acesta, lucrările fiind programate să se finalizeze peste o săptămână. Imposibil de realizat acest lucru, în condițiile în care de două săptămâni constructorul nu mai lucrează. „Este un adevărat pericol public, cu șanțuri de doi metri și neprotejate, cu cabluri de curent atinse de târnăcoape ori de cupa excavatorului, cu maluri de pământ care stau să se preăbușească. Oricând se poate întâmpla o nenorocire. Cetățenii din zonă se plâng și se tem pentru securitatea copiilor“, a mărturisit Mihai Stepanescu.

Constructorul, SC Hidroconstrucția SA, recunoaște că lucrarea a fost făcută de mântuială, iar acum trebuie refăcută de la zero. În paralel, se judecă cu firma subcontractantă, lucru fără relevanță pentru loctarii disperați. Primarul Reșiței spune că primăria va face plângere penală împotriva firmei constănțene Tomis Guard, cea care a executat lucrările. „Va fi primul caz de plângere penală pentru ocuparea și distrugerea domeniului public“, a subliniat edilul-șef.

Pe Bulevardul Republicii situația este asemănătoare. Aquacaraș a încheiat contract încheiat cu Hidroconstrucția SA care, la rândul ei, din diverse motive, le-a subcontractat firmei timișorene Sulfatim, un SRL condus de Gheorghe Șandru, după cum spunea primarul. Și aici s-a spart trotuarul pe o lungime de peste 500 de metri, s-a nontat o conductă nouă de apă, s-a acoperit șanțul, apoi s-a asfaltat, după care constructorul a spart din nou asfaltatul deoarece nu realizase racordul la hidranți. Din nou asfaltare, și iarăși săpături în trotuar care apar ca și ciupercile după ploaie. „Când s-a spart actualul traseu, am fost aici cu o echipă de la Primărie, operatorul judeţean, administratorii de bloc şi firma care se ocupă de lucrări. Am informat cetăţenii cu privire la lucrări, au fost de acord să se modifice conducta şi ulterior să se refacă întreaga suprafaţă, dar toată suprafaţa a trotuarului nu doar unde s-a spart“, spunea Stepanescu. În realitate, asfaltarea s-a făcut fără respectarea înțelegerii.

Pentru neregulile constatate, Sulfatim și patronul său se vor alege cu plângere penală din partea primăriei.

În Lunca Pomostului, pe Nicolae Titulescu și alte cinci străzi situație similară, deși constructorul e un SRL diferit de celelalte două. Instal Buta are permis de spargere a străzii eliberat în august 2014. Termenul de valabilitate a expirat, dar lucrările continuă. „Se apropie 31 decembrie, termenul final pentru programul de finanțare 2007-2013. Nu știu ce se va întâmpla cu firmele care sunt departe de a-și onora obligațiile contractuale pe bani europeni. Poate că unele vor prelungi termenul până în iunie 2016, dar fără să primească fonduri suplimentare. Dacă nici așa nu vor finaliza lucrările, va trebui să restituie banii primiți de la UE. De unde? E greu de răspuns. Nu se ajungea aici, dacă operatorul județean de apă își dădea mai mult interesul, pentru că el era beneficiarul lucrărilor. Oamenii de la Aquacaraș ar fi trebuit să-i urmărească îndeaproape pe constructori, dar nu i-am văzut pe străzile Reșiței“, a concluzionat Mihai Stepanescu.

Victor Nafiru argument-cs.ro

Comentarii

comentarii