10 intrebari si raspunsuri despre colesterol

1. Ce este colesterolul?
Colesterolul este o substanta grasa care apare in mod natural in organism si este produsa de ficat. Colesterolul este de asemenea prezent in alimentele pe care le mancam. Oamenii au nevoie de colesterol pentru ca organismul sa functioneze normal. Aceasta substanta este prezenta in membranele (peretii) fiecarei celule din organism, inclusiv in cele ale creierului, nervilor, muschilor, pielii, ficat, intestin si inima.

2. De ce ar trebui sa ne ingrijoreze colesterolul crescut?

Prea mult colesterol in corp inseamna ca poti dezvolta un risc crescut pentru boli cardiovasculare, boli de inima. Daca ai prea mult colesterol in corp, acesta se poate depune pe peretii arterelor care transporta sange catre inima. Acumularea, care are loc in timp, produce mai putin sange si oxigen, lucru ce poate determina durere in piept si atac de cord. Prea mult colesterol poate creste, de asemenea, riscul de accident vascular cerebral.

3. Care este diferenta dintre colesterolul “bun” si colesterolul “rau”?

HDL (lipoproteine cu densitate mare) este cunoscut sub denumirea de colesterol bun. Acesta previne ca LDL (lipoproteine cu densitate scazuta), care poarta numele de colesterol rau, sa se depuna pe artere. LDL creste riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare. Cand faci testul pentru colesterol, asigura-te ca obtii un nivel de colesterol total, atat HDL cat si LDL.

4. Cat de mare este valoarea recomandata a colesterolului?

Medicii recomanda mentinerea unui nivel de colesterol total sub 200 mg/dl. Daca valorile sunt intre 200-239 mg/dl, atunci exista un risc mediu de boli cardiovasculare, iar daca depaseste 240, riscul este ridicat.

Un nivel de 190 sau mai mare de LDL (colesterol rau) este considerat un factor de risc major pentru atac de cord, accident vascular cerebral, precum si alte probleme cauzate de artere blocate. Scaderea colesterolului este insa doar o parte dintr-un efort pentru reducerea riscului de boli de inima.

HDL (colesterolul bun) protejeaza impotriva bolilor de inima, asa ca un numar mai mare al acestei valori este benefic. Un nivel mai mic de 40 este considerat un factor de risc. Nivelul de HDL trebuie sa depaseasca 60 mg/dl pentru a reduce riscurile.

Medicul va determina nivelul actual de risc, luand in considerare conditii precum varsta, daca esti sau nu fumator si tensiunea arteriala. Apoi, in functie de risc, se recomanda schimbarea stilului de viata si, eventual, medicamente pentru a reduce nivelul de colesterol din sange. Dar mai degraba decat oferirea unei valori fixe, medicul specialist va recomanda un anumit procent pe care ar trebui sa-l utilizezi ca un ghid pentru scaderea colesterolului.

De asemenea, nivelul trigliceridelor care sunt la limita ridicata (150-199) sau mare (200 sau mai mult) poate necesita tratament medicamentos.

5. Putem reduce riscul de boli de inima daca scadem nivelul colesterolului?

Riscul de boli de inima este considerabil mai mic atunci cand colesterolul si nivelul de LDL este scazut. Insa si un numar mare al nivelului de HDL este recomandat.

6. Care sunt cauzele cresterii colesterolului?

Consumul de alimente cum ar fi carnea rosie, produsele lactate, galbenusurile de ou si unele tipuri de peste cresc nivelul colesterolului. De asemenea, colesterolul rau creste iar cel bun scade in cazul in care esti supraponderal.
Dupa ce femeile trec prin menopauza, exista tendinta de a avea un nivel de colesterol ridicat.

7. Ce pot face pentru a reduce nivelul de colesterol?

Poti reduce nivelul colesterolului prin modificarea stilului tau de viata. Iata cateva sfaturi:

Mananca alimente cu putine grasimi, grasimi saturate si cholesterol.

Nu consuma pielea si grasimea din carne, carne de pasare si peste.

Mananca alimente care au fost fripte, coapte sau fierte in locul celor prajite.

Consuma multe fructe si legume.

Redu consumul de cereale, paine, orez, paste si produse de panificatie.

Renunta la fumat.

Incearca sa pierzi in greutate daca esti supraponderal.

Fa cel putin 30 de minute de exercitii fizice moderate si discuta cu medicul despre cele mai sigure si bune metode pentru a face sport.

Ia medicamentele care ti-au fost prescrise in mod regulat.

8. Ce medicamente sunt utilizate pentru tratarea colesterolului ridicat?

Medicamentele care scad colesterolul le includ pe cele care contin statine, niacine, fibrati, insa toate pastilele pentru scaderea colesterolului sunt eficiente atunci cand sunt combinate cu o dieta saraca in colesterol.

9. Ce inseamna produs sarac in colesterol?

Numeroase alimente care sunt marcate drept fiind sarace in colesterol pot contine uleiuri ce pot fi bogate in grasimi saturate, nesanatoase. In plus, grasimile nesaturate precum uleiul vegetal poate fi, de asemenea, bogat in calorii. Cantitatea totala de grasimi din dieta ta ar trebui sa fie mentinuta la aproximativ 20% pana la 30% din aportul zilnic.

10. De la ce varsta trebuie sa iti verifici nivelul colesterolului?

Este important sa incepi sa-ti verifici nivelul colesterolului atunci cand esti tanar, deoarece infundarea si blocarea arterelor (ateroscleroza) este un proces treptat ce se intampla in timp. Colesterolul total se masoara cel putin o data la cativa ani, incepand de la 20 de ani.

Daca ai valori crescute ale colesterolului si medicul te-a prevenit ca poate exista o cauza genetica, este recomandat ca si copiii sub 20 de ani sa fie testati. Discuta cu pediatrul pentru ingrijirea sanatatii copilului tau cu privire la testarea colesterolului.
curademiere.ro

Comentarii

comentarii