Din Banat in Maramures – o lecție de viață și de istorie pentru elevii de la Gen 7

Peste treizeci de elevi ai Şcolii Gimnaziale Nr. 7 Reşiţa, însoţiţi de cadrele didactice Violeta Groza şi Cristina Ardeleanu, au participat în perioada 30 octombrie – 2 noiembrie 2015 la o excursie de studiu în nordul ţării, în Maramureş. Excursia a urmărit vizitarea unor obiective turistice de importanţă naţională, copiii având ocazia cunoască aspecte legate de realitatea trecută şi prezentă a României.
Lecţia de istorie a demarat la Alba Iulia, cu o trecere în revistă a evoluţiei societăţii româneşti realizată în Muzeul Unirii, şi a continuat la Catedrala Reîntregirii, în faţa căreia se află busturile Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria. O altă lecţie a avut loc la Carei, la Monumentul Ostaşului Român, unde elevii au aflat că acest complex monumental, foarte cunoscut, de altfel, din manualele de istorie, a fost ridicat în cinstea eroilor care şi-au dat viaţa pe câmpul de luptă, pentru a elibera ultima bucată de pământ românesc în Al Doilea Război Mondial şi care a avut loc în data de 25 octombrie 1944.

Tot despre istorie, însă de data aceasta una recentă şi cutremurătoare, au aflat copiii reşiţeni la Memorialul Durerii din Sighetul Marmaţiei. Vechea închisoare comunistă a fost transformată într-un impresionant muzeu, în celulele căruia au fost amenajate spaţii de expoziţie care surprind aspecte variate ale regimului comunist. Vocea Anei Blandiana adresează copiilor, încă de la intrare în muzeu, un mesaj de întâmpinare, în care îi introduce într-o lume mai puţin cunoscută de ei: Ştiu că vă este greu vouă, celor născuţi în libertate, să înţelegeţi ce a putut însemna teroarea în care şi-au dus viaţa bunicii şi părinţii voştri. Dar aş vrea să priviţi harta înconjurată cu sârmă ghimpată şi să încercaţi să număraţi sutele de închisori care au acoperit teritoriul României, să treceţi prin tunelul de fotografii ale celor tineri şi bătrâni care au umplut cu suferinţa lor aceste închisori, să vedeţi sala cu mame închise şi copii născuţi în închisoare, sala despre scriitorii în închisoare şi despre marii scriitori interzişi, printre care Eminescu, Creangă, Caragiale, şi sala despre poezie, cu pereţii acoperiţi de versuri scrise fără creion şi hârtie şi transmise prin alfabetul Morse bătut în pereţi, să ascultaţi misterioasele lovituri transmiţând poezia şi să fiţi mândri că aparţineţi unui popr care s-a opus barbariei prin poeme. Ieşiţi apoi în curte, contemplaţi Cortegiul Sacrificaţilor, puneţi o lumânare în spaţiul de reculegere şi rugăciune unde cerul coboară sub pământ şi creşteţi mari, fără să uitaţi ce aţi văzut ca să vă puteţi întoarce şi să puteţi înţelege mai mult. De fapt, proiectul, iniţiat de Fundaţia Academică Civică, condusă de poeta Ana Blandiana, are ca scop educaţia civică printr-o bună cunoaştere a trecutului apropiat al ţării. Vizitatorii au urmat întocmai traseul spre care au fost îndrumaţi de vocea poetei şi au mers din celulă în celulă, aflând informaţii despre deportarea în Bărăgan, Canalul Dunăre – Marea Neagră, elevi pedepsiţi de sistemul comunist, pedepse aplicate deţinuţilor, petrecerea timpului în închisoare, demolarea clădirilor istorice şi multe altele. Unele celule au fost amenajate astfel încât să ilustreze realitatea trecută, două dintre ele fiind cele în care au stat Iuliu Maniu şi Gheorghe I. Brătianu. Memorialul Durerii a fost un obiectiv care i-a marcat pe vizitatori, au trezit întrebări şi curiozităţi, dar şi revoltă pentru un regim despre care mai auziseră poveşti, însă despre care nu credeau că se ridica la un asemenea grad de nedreptate şi teroare. Şi nu mică le-a fost mirarea când, la secţiunea dedicată rezistenţei anticomuniste din Banat, au regăsit un nume cunoscut, care se tot repeta: Duicu. Mai mulţi membri ai familiei Alexiei Duicu, colega lor, şi-au pierdut viaţa opunându-se sistemului comunist.

Nu doar istoria a fost domeniul atins de copii în cadrul excursiei. Turiştii reşiţeni au făcut o călătorie printre stele, constelaţii şi galaxii la Planetariul din Baia Mare. Au admirat reptile vii în cadrul unei expoziţii din Alba Iulia şi au aflat curiozităţi despre modul lor de viaţă. Au aflat experienţe de viaţă exprimate succint pe crucile având culoarea Albastrului de Săpânţa din Cimirul Vesel şi au primit sfaturi de la maicuţele de la Mănăstirea Bârsana. Au vizitat, de asemenea, una dintre cele mai frumoase grădini botanice din Europa, Grădina “Alexandru Borza” din Cluj-Napoca. Au admirat aici plante specifice tuturor zonelor din România, dar şi plantele tropicale, prezentate în cele trei sere. Castelul de apă are şi o scară de acces până în vârf, pe care copiii au urcat pentru a admira panorama Grădinii şi a întregului oraş.

Foarte importantă a fost cunoaşterea tradiţiilor şi a portului maramureşean, a modului de viaţă în trecut şi în prezent, a meşteşugurilor tradiţionale, transmise din generaţie în generaţie. Astfel, printre obiectivele vizitate s-au aflat şi Muzeul Satului Maramureşean şi Muzeul sculptorului Toader Bârsan, cel care are renumele de cel mai bun meșter cioplitor al satului este recunoscut peste mări și țări, lucrările lui ajungând în multe ţări europene, dar şi peste ocean. Pe lângă obiectele de lemn din muzeu şi din atelierul său, cele mai importante lucrări rămân troițele și porțile cioplite din lemn de stejar.

Maramureşul este o zonă care te atrage printr-o natură fantastică, iar toamna şi-a adus şi ea aportul la frumuseţea peisajelor. Călătoria, care a marcat începutul vacanţei de toamnă, a venit în completarea excursiilor pe care elevii Şcolii 7 le-au organizat în locuri de poveste ale ţării în care fiecare dintre noi ar trebui să ajungem.

Un material de prof. Cristina Ardeleanu

Comentarii

comentarii