Pe adresa redactiei: Afaceri și manarii pe față – Ce respectam la Triaj? marcajul de pe carosabil sau semnul de circulație?
Mai mulți cititori ne-au semnalat o situație apărută de câteva zile la Reșița. Mai exact, pe tronsonul de drum din dreptul benzinăriei PETROM, sau binecunoscutul PECO, din triaj. După ce ani și ani de zile, NIMENI nu a avut voie să ,,facă la stânga” spre stația de carburanți ,,de la peco” – iată că de săptămâna trecută, în urma remarcării carosabilului, a apărut minunea. Am întrebat mai mulți șoferi – cam ce este corect și incorect acolo, iar răspunsurile – au fost pe măsură: unii au spus că sunt derutați fiindcă indicatorul arată una iar marcajul alta, alții spun că de fapt este voie să faci stânga spre peco, dar n-ai voie să întorci ( ca să schimbi sensul) în fine, este treaba poliției până la urmă, numai că, acum apare o altă ,,chestie”: Iată ce spune cititorul nostru despre această problemă:
,,Marcajele pe carosabil sunt executate de o secţie a Primăriei la propunerea aparatului propriu sau la cererea altor instituţii abilitate (poliţia de ex). Ani buni, în zona staţiei de benzină „austriece” nu era voie să intri la alimentare dacă veneai dinspre centrul civic pe motive de securitate pentru că în locul respectiv au avut loc mai multe evenimente rutiere.
Numai că, din aceleaşi motive (accidente) li s-a interzis locuitorilor unui cartier aflat la aproximativ 500 de m de staţia peco mai sus amintită – Cartierul Triaj, să vireze la stânga pe străzile Ciprian Porumbescu, Iosif Velceanu și Ion Vidu – dacă vin din centru.
Numai că, de câteva zile, noul marcaj stradal prevede libertatea autovehiculelor să intre în staţia de benzină. Foarte bine, numai că, ar fi corect să se facă acelaşi lucru şi cu cele trei străzi care au interdicţie de virare la stânga, asta dacă nu sunt ceva interese ascunse vis-a-vis de „investitorii străini” care au mai multe drepturi ca locuitorii contribuabili. Aş fi vrut azi să alimentez venind dinspre centru, dar nu ştiu ce să respect ca să nu încalc regulile de circulaţie: marcajul de pe carosabil care-mi dă voie să virez, sau semnele indicatoare ce-mi interzic acest lucru (vezi fotografiile)”.
În schimb, taximetriștii spun că ,,este cea mai mare porcărie; abia s-a terminat cu accidentele pe tronsonul ,,peco – pasaj Intim” de când au interzis ,,făcutul la stânga” și acum, au făcut porcăria asta. Cine trage sforile, cine ce interese are aici? Este clar că se dorește un acces mai ușor la benzinărie și de pe celălalt sens de mers, dar fraților, prea este pe față mânăria asta. Așa se pregătesc politicienii noștrii pentru alegeri? Așa vor să căpătăm încredere în ei? Începând cu aranjamentele și făcăturile chiar de dinaintea campaniei electorale?
Ce fel de intrebare este pusa in titlul articolului? Raspund tot eu, una fara rost. Deoarece respunsul il gasiti in legislatia rutiera pe care, se presupune ca, toti conducatorii auto ar trebui sa o cunoasteti. Daca sunteti doar pietoni aveti o scuza, daca nu atunci puneti-va, fiecare dintre voi, intrebari serioase pentru ca din cauza ignorantei cu care tratati aceste probleme, se pot produce tragedii. Cat despre acesti pseudojurnalisti de pe internet, formatori de opinii totusi, cred ca fiecare dintre ei va pieri pe limba sa.OUG 195/2002 Art. 31Participantii la trafic trebuie sa respecte regulile de circulatie, semnalele, indicatiile si dispozitiile politistului rutier, precum si semnificatia diferitelor tipuri de mijloace de semnalizare rutiera, in urmatoarea ordine de prioritate:a) semnalele, indicatiile si dispozitiile politistului rutier;b) semnalele speciale de avertizare, luminoase sau sonore ale autovehiculelor, prevazute la art.32 alin.(2) lit.a) si b);c) semnalizarea temporara care modifica regimul normal de desfasurare a circulatiei;d) semnalele luminoase sau sonore;e) indicatoarele;f) marcajele;g) regulile de circulatie.Astfel ca, daca exista un indicator rutier ce interzice virajul la stanga atunci acesta trebuie respectat chiar daca pe orizontala marcajul permite virajul dupa incadrarea corecta. Cred de asemenea ca indicatoarele vor fi inlocuite sau desfiintate. Sursa accidentelor in zona respectiva au constituit-o conducatori auto ce nu au stiut sau nu au respectat semnificatia indicatoarelor sau marcajelor rutiere.
Dacă cereți părerea taximetriștilor este clar că nu aveți nici o treabă cu șoferia așa cum nici ei nu au deoarece acum orice pieton cu permis este taximetrist cu mașină închiriată pe 12 sau 24 ore. În triaj au fost foarte multe accidente mortale dar nu s-a luat nici o măsură pentru a preintamina aceste accidente ba mai nou s-a interzis de către niște minți luminate să se efectueze virajul la stânga pe toată porțiunea din triaj pentru a se conduce și mai tare și a mări șansele unor accidente. În triaj când plouă nu există să nu fie accidente sau mașini parcate pe trotuar și asta pentru ca triajul este o pistă de concurs omologată de Poliția Rutieră și Primăria Reșița.
In caz ca nu stiti, statia apartine consilierului judetean Viorel Basag, care le detine si pe cele 2 de pe calea Caransebesului. Mai departe se subintelege, e vorba de afaceri. De ce sa alimenteze oamenii de la Mol cand pot si de la Omv.