Aproape 1,5 milioane de lei pentru comunitatea din Ticvaniul Mare

Administrația publică locală din Ticvaniul Mare a câștigat un nou proiect. Este vorba de aproape 1,5 milioane de lei – bani cu care se va reabilita din temelii actualul cămin cultural al satului. Practic, vorbim de o renaștere a vechiului sediu al Casei de cultură Virgil Birou, fiindcă puțini știu că de fapt aceasta este titulatura acestui edificiu de cultură. Dar cine a fost Virgil Birou? „Virgil Birou este primul scriitor român din Banat care a scris opere, creaţii literare de valoare naţională. A fost calificat ca fiind un Sadoveanu al Banatului” spunea Nicolae Danciu Petniceanu. Virgil Birou s-a născut în Ticvaniu Mare la 11 mai 1903, fiind al treilea fiu al lui Iuliu şi Mariei Birou. Tatăl său era învăţătorul comunei.

Debutează publicistic în 1932 la revista timişoreană Vrerea. Va urma o perioadă extrem de prolifică sub profil publicistic, prin colaborarea cu numeroase publicaţii locale şi naţionale. În paralel, inginerul Virgil Birou lucrează la Serviciul Tehnic al Primăriei Timişoara. În 1936 vine şi o importantă recunoaştere a activităţii sale literare, fiind primit în rândurile membrilor Societăţii Scriitorilor Români (SSR) din Banat. Din 1938 lucrează ca inginer la Uzina Electrică din Timişoara, post pe care îl va ocupa până la sfârşitul vieţii.

Activitatea sa culturală se intensifică odată cu publicarea în 1940 a volumului de reportaje Oameni şi locuri din Caras. Se ocupă şi cu fotografia, participând şi la concursuri de fotografie. Este preşedinte al SSR Banat şi membru al SSR Bucureşti. Moare la 22 aprilie 1968, la Timişoara. (sursa https://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Virgil_Birou)

Legat de această veste bună pentru comunitate, primarul Ciprian Măceșanu, a spus că:, Valoarea investiției se ridică la suma de 1.422.555 lei, sumă ce urmează a fi folosită pentru lucrări de reabilitare și modernizare, în cadrul proiectului cu același nume –Lucrări de consilodare și reabilitare la Casa de cultură Virgil Birou. Este un nou pas spre normalitatea pe care cu toții o merităm și cu siguranță nu este ultimul, urmând ca în viitorul cât mai apropiat să anunțăm progresul pe care echipa noastră îl înregistrează în demersul de obținere a finanțărilor pentru comunitatea din Ticvani. Cu răbdare, ambiție și susținere din și pt. comunitate, orice situație își găsește rezolvarea”.

Cest nou pas a fost făcut după ce în luna noiembrie, administrația publică locală din Ticvaniul Mare a câștigat un proiect de reabilitare a căminului cultural din satul aparținător Cârnecea. Suma acordată în urma cererii de finanțare aprobate prin PNNR – Componenta C10 – Fondul Local – este de 672.834,64 lei fără TVA., Căminele sunt mici, doar cel de la Ticvaniu Mare este mai mare și se alocă pe metru pătrat o sumă fixă în care constructorul trebuie să se încadreze. Finanțare vine ca o mănușă pentru că nu avem banii aceștia ca să facem reabilitarea din fonduri proprii. Având în vedere costul materialelor de construcție, probabil mai trebuie să venim și noi cu o sumă, dar, repet, finanțare vine ca o mănușă la ce nevoi avem noi” a mai spus primarul Ciprian Măceșanu.

Comentarii

comentarii