Ceai de ace de pin – beneficii pentru sanatate

Pinul este un termen larg care cuprinde mai mult de 170 de specii diferite de copaci coniferi din familia Pinaceae. Majoritatea speciilor se regasesc in emisfera nordica, dar exista arbori si in Romania. Din pacate, la noi incep sa scada considerabil in numar din cauza defrisarilor, fapt descurajat de comunitatea internationala. Acesti arbori pot supravietui pana la 1.000 de ani, iar beneficiile pe care le aduc se extind de la simpla producere de oxigen, pana la tratarea bolilor si intarirea organismului.
Beneficiile medicinale includ folosirea acelor de pin, a conurilor de brad, a scoartei copacilor si a rasinii – toate au calitati benefice, dar se pot extrage si uleiuri esentiale de pin. Coaja poate fi uscata si consumata si este apreciata pentru aportul de nutrienti esentiali iar acele pot fi folosite pentru a face un ceai, cu nenumarate beneficii pentru sanatate. Iata cateva dintre cele mai importante calitati ale arborilor rasinosi.

Scoarta de pin si ceaiul de ace de pin intaresc sistemul imunitar

Fie ca alegi sa consumi bucati de scoarta uscata, fie ca faci un ceai din acele de pin, vei avea acces la cantitati impresionante de vitamina C, un nivel neobisnuit de mare in cazul unor arbori. Vitamina C este esentiala pentru buna functionare a sistemului imunitar, deoarece stimuleaza producerea celulelor albe si are calitati antioxidante, factori ce previn dezvoltarea unor boli cronice. In plus, vitamina C este o componenta a colagenului, necesar pentru crearea unor noi celule, muschi, tesuturi si vase de sange.

Vedere mai buna datorita ceaiului de ace de pin

Exista un nivel la fel de spectaculos de vitamina A si alte carotenoide in acele de pin si in scoarta. Carotenoidele sunt antioxidanti, benefici in special pentru ochi, prevenind aparitia cataractei, incetinind degeneratia maculara si imbunatatind vederea. Printr-o reducere a stresului oxidativ al sistemului ocular, ceaiul din ace de pin iti poate mentine vederea sanatoasa in timp ce imbatranesti.

Pinul ofera beneficii pentru piele si par

Vitamina A nu ajuta doar vedere, previne stresul oxidativ ce poate aparea la nivelul pielii. Astfel, iti ajuti tenul sa arate mai tanar si previi aparitia ridurilor, eliminand radicalii liberi. Mai mult, in timp ce vitamina A reduce cicatricile si semnele ramase chiar in urma acneei, vitamina C ajuta la o vindecare rapida. Pentru par, atat vitamina A, cat si vitamina C il ajuta sa arate sanatos si stralucitor, prevenind totodata caderea parului si aparitia matretii.

Exista calitati antiseptice in ceaiul din ace de pin, pe care il poti folosi in diverse tratamente de infrumusetare. Lasa ceaiul sa se raceasca, strecoara acele si utilizeaza apa pentru a-ti clati fata sau combin-o cu uleiuri esentiale pentru un toner natural. Este de ajutor mai ales in cazul unor rani, pentru a preveni eventuale infectii. Aceasta calitate unica ajuta la eliminarea agentilor patogeni si a microbilor din interiorul organismului, cand ceaiul este consumat direct.

Ceai de ace de pin pentru sistemul circulator

Compusii organici din ceaiul rezultat prin fierberea acelor de pin pot ajuta la imbunatatirea sistemului circulator si la cresterea celulelor rosii din sange. Astfel, creste nivelul de oxigenare catre organe, creste nivelul de energie si se previne anemia.

Ceai de ace de pin pentru sistemul respirator

Ceaiul din acele de pin este foarte des folosit pentru prevenirea sau tratarea afectiunilor respiratorii. Pinul este un expectorant, ajuta la eliminarea mucusului in exces din tractul respirator si neutralizeaza patogenii si bacteriile din sinusuri. In plus, ceaiul este recomandat pentru a calma inflamatiile tractului respirator, fiind un real ajutor pentru tratarea tusei, durerii in gat, dar si in cazul unor afectiuni mai grave, precum astmul.

Combinatia puternica de ingrediente active regasite in pin poate fi periculoasa in cazul femeilor insarcinate, in unele cazuri poate cauza pierderea sarcinii. Mai mult, cateva varietati de pin pot fi toxice, deci se recomanda prudenta in cazul alegerii furnizorului. Nu este indicat sa culegi si sa consumi acele sau scoarta de pin fara sfatul unui profesionist, factorii atmosferici sau de mediu pot contamina rasinoasele.
curademiere.ro

Comentarii

comentarii