Consfătuirea arbitrilor si a observatorilor din lotul judetean

arbitriConsfătuirea observatorilor și arbitrilor din lotul județean a avut loc duminică, pe data de 25 august 2013.

Arbitrii cărăşeni au fost primii care au început pregătirea prin susţinerea testelor fizice, încă de dimineaţă, la stadionul „Mircea Chivu” din Reșița.

Sub directa supraveghere a comisiei judeţene de arbitri, 38 de arbitri cărăşeni au demonstrat că s-au pregătit corespunzător pentru testarea fizică şi implicit pentrucampionatele judeţene care bat la uşă.

Testele fizice au constat în:

a) 6 serii scurte: 6×40 metri (realizate în minim 6,2 secunde)., după metodologia de concurs  identică cu cea a Comisiei Centrale de Arbitri.

b) Test Cooper  – distanță străbătută în 12 minute.

Baremuri de realizat sunt:
Minim 2700 metri  – pentru arbitri delegati la meciuri de  Liga a IV-a, Liga a V-a și juniori;
Între 2500  – 2699 metri – pentru arbitri delegati la meciuri de  Liga a V-a și juniori;

Testarea teoretică a avut loc in sălile de curs C01 (pentru arbitri) si C21 (pentru observatorii de arbitri) la sediul  Universități „Eftimie Murgu” din Reșița, cu începere de la ora 11,00.

În cuvântul de deschidere al şedinţei comune cu observatorii şi arbitri preşedintele AJFCS, Costinel Ristache,a punctat: „Vă mai spun încă odată cu toată fermitatea, că fără multă muncă, fără o pregătire teoretică şi fizică ireproşabilă şi cu multe sacrificii în plan personal, şi accentuez pe aceste două repere, nu aveţi şi nu avem nici o şansă de a urca mai sus în ierarhia arbitrajului românesc. Există din anul  2011 programul de implementare a Convenţiei UEFA, iar ca o  cerinţă a conducerii AJF Caraş-Severin vă solicit insistent să vă perfecţionaţi continuu. Consider că avem încă arbitrii foarte talentaţi, care ar fi trebuit să fie de ani buni cel puţin în lotul C de arbitri. Prestaţiile dumneavoastră la nivelul ligii a IV-a, dar mai ales a V-a, trebuie să fie una fără cusur. Un arbitru şi în general, un oficial îşi demonstrează clasa, mai ales acolo la tapla fotbalului. Între prestaţia de la o partidă de juniori sau de liga a cincea şi între una de liga a patra, de exemplu, nu trebuie să fie nicio diferenţă. Aşa procedează un oficial care se respectă.”

În continuare, preşedintele AJFCS  a făcut şi câteva recomandări observatorilor de arbitri şi de joc: “Primordial va fi activitatea depusă în cadrul instituţiei şi modul de completare al documentelor oficiale. Atenţie la completarea rapoartelor de observare – nu uitaţi să   oferiţi detaliile necesare, astfel încât comisiile AJF să poată judeca în cunoştinţă de cauză, iar rapoartele pentru arbitri să ofere  comisiei amănuntele necesare pentru a aprecia corect valoarea şi  forma arbitrilor; a completa raportul de observare copiind  indicaţiile din ghidul observatorului, fără a particulariza deloc, fără a descrie faze şi situaţii mai deosebite nu va ajuta nici comisia  de arbitri şi nici pe arbitrul respectiv.”

În cuvântul de încheiere, preşedintele AJFCS i-a încurajat pe cei prezenţi şi le-a urat un nou an competiţional plin numai de realizări.

Celor prezenţi la testare li s-au prezentat material tematice privind activitatea arbitrilor şi observatorilor.

Gheorghe Balaj (preşedintele CJA) asistat de către arbitrul divizionar Răzvan Nistoran a prezentat materiale video legate de “Noile reglementări la Legea nr. 11 – Afară din joc”, “Lovitura de pedeapsă” şi “Simularea”, precum şi noile recomandări precizate în Circulara nr. 1362 a CCA.

Petru Herghelegiu (preşedinte Comisia de Competiţii şi membru al CJACS) a prezentat materilaul “Uniformizarea notării arbitrilor”, iar Cornel Corocan (secretarul general al AJFCS) a prezentat tema “Observatorii de joc. Completarea Raportului de joc” şi a insistat cu recomandări privind completarea formularului de “Fair-Play”.

După aceste repere ale instruirii, a urmat testarea scrisă, cu câte 10 întrebări din Legile jocului şi ROAF.

Vă mulţumim anticipat pentru suport,

 Cu deosebită stimă,

 Preşedinte Comisie AJF Caraş-Severin – relații cu mass-media

       Florin ȘTIUBE

Comentarii

comentarii