Este foarte serios: Dependenta de munca afecteaza sanatatea

Treci peste etapa initiala de negare si incearca sa recunosti – esti dependent de munca. Dar oare aceasta obsesie pentru a lucra iti poate dauna?
Daca nu te opresti din a munci nici macar in weekend, ziua in care ar trebui sa te odihnesti pare sa nu mai apara niciodata. Intotdeauna mai gasesti ceva de facut, inca un email de citit, inca un telefon de dat, inca o zi in care trebuie sa te duci la birou. Nu ai vacante si timp sa te relaxezi, dar nici momente pe care sa le petreci alaturi de cei dragi.

Intr-o cultura care valorifica o clasa muncitoare si succesul pe plan financiar, persoanele dependente de munca sunt vazute de catre cei din jur ca fiind ambitiosi si plini de spirit antreprenorial. Intreg sistemul este construit pentru a exploata capacitatile celor care doresc sa munceasca mai mult. In acelasi timp, acestea sunt persoanele care primesc evaluari pozitive, care sunt propuse pentru promovare si care sunt rasplatite cu bonusuri sau mariri de salariu. Societatea moderna este bazata pe un model care ii recompenseaza, in cele mai multe cazuri, pe cei ce muncesc din greu.

Chiar si atunci cand nu sunt la birou, persoanele obsedate de serviciu poarta telefonul mobil, laptopul si sunt permanent conectate la internet, pentru a fi la curent cu tot ce se intampla. Insa nu putem da vina pe dezvoltarea tehnologiei pentru faptul ca unii au o reala dependenta de serviciu. Terapeutii care trateaza oamenii ce au un nivel de stres crescut datorat muncii in exces sustin ca nu toti sunt dependenti – unii sunt doar foarte pasionati.

Este foarte important sa intelegem contextul, daca lucrezi atat de mult incat ii excluzi complet pe cei din jurul tau, familia, partenerul de viata, prietenii, iar existenta ta nu este decat o rutina, atunci serviciul devine o prioritate. Acest fapt duce la o viata lipsita de un echilibru mental si fizic si se transforma intr-o problema.

Preocuparea excesiva pentru serviciu si dependenta se disting de pasiune. Diferenta este ca cei obsedati de munca se gandesc la probleme legate de serviciu si atunci cand sunt in vacanta, pe cand cei care muncesc din greu se gandesc la cum vor ajunge mai repede in acea vacanta.

A fi workaholic este remarcabil de similar cu a fi dependent de alcool sau droguri, in unele privinte. La fel cum unele persoane incearca sa-si ascunda predilectia pentru anumite obiceiuri nesanatoase, acelasi lucru se intampla si in cazul celor dependenti de serviciu. Alte semne ca esti workaholic includ: probleme in a delega volumul de munca (aceste persoane tind sa nu fie buni manageri si sa simta permanent nevoia de control), neglijarea altor aspecte ale vietii (nu esti prezent in viata de familie) si incorporarea tuturor laturilor complexe ale vietii de zi cu zi in munca (precum incercarea transformarii unui hobby intr-o noua afacere profitabila).

O persoana dependenta de munca poate fi considerata drept visul oricarui sef – vine devreme la serviciu, sta peste program, nu cere concediu si preia sarcinile tuturor. Dar aceste calitati pot deveni dezavantaje deoarece, la un moment dat, nu mai pot da randament, nu lucreaza bine in echipa si sunt mai dezorganizati decat colegii cu un comportament mai putin obsesiv. In plus, cei care sunt mult prea pasionati de serviciu refuza sa plece in concediu, chiar si atunci cand performanta la locul de munca scade. Asteptarile unei culturi bazate pe munca asidua si realitatile financiare au un rol important in acest comportament.

La fel ca toate formele de dependenta, expertii confirma ca si acest tip poate avea consecinte semnificative asupra sanatatii, inclusiv un nivel de stres crescut, manie, depresie, anxietate, precum si aparitia unor simptome psihosomatice, dureri de stomac si dureri de cap. In ciuda unor semne ce nu pot fi ignorate, apare si negarea faptului ca ar exista o problema. La fel cum o adolescenta cu anorexie se poate vedea in oglinda ca fiind obeza, in mod similar cei dependenti de serviciu au nevoie de ajutor de la familie si prieteni pentru a constientiza gravitatea situatiei.

Un tratament extrem de eficient in combaterea acestei probleme este terapia cognitiv comportamentala, o forma de psihoterapie axata pe identificarea si modificarea gandurilor si modelelor de gandire negative. Un set de valori si convingeri gresite despre cum se desfasoara viata nu se corecteaza sau se elimina complet, ci devin mai rationale prin acest tip de interventie, fapt ce duce la o schimbare a comportamentului distructiv. Realizarea si respectarea unui plan care examineaza toate aspectele vietii cotidiene – serviciul, relatiile, distractia si relaxarea, viata spirituala si perceptia sinelui – poate fi un real ajutor pentru cei ce sufera de aceasta dependenta de munca.

Astfel, poti identifica ce anume lipseste din viata ta si de ce ai ales sa te refugiezi in munca. Nu trebuie sa renunti la un anumit job, ci doar sa traiesti echilibrat, sa incerci sa determini ce anume este mai important pentru tine – locul de munca sau familia, prietenii si timpul petrecut doar cu propria persoana.

Comentarii

comentarii

One thought on “Este foarte serios: Dependenta de munca afecteaza sanatatea

  1. Articolul e OK dar se pare că nimeni nu-și pune întrebarea DE CE se ajunge într-o astfel de situație? DE CE oamenii ajung să muncească pînă pleznesc și uită să-și trăiască viața? Uită de proprii copii, uită de propria sănătate? Care sunt motivele? …..Cariera profesională? Goana interminabilă după bunăstarea materială, casă, mașină, datori vînduți pe la bănci pe viață cu datorii interminabile, unde an de an se adună tot mai multe datorii? Hai să vedem, DE CE? Hai să facem o comparație, România vs. Germania, așa ca exemplu! În anul 2005, spun statisticile, acum 18 ani, Germania avea 60.000.000 de autoturisme înmatriculate cu numere DE la 83.000.000 de locuitori. Din acestea 80% cumparate pe datorii și Leasing, brief-ul fiind la banca și nu la posesor, pînă la achitarea sumei integrale. Cîte sunt acum în 2023 nici nu vreau să mai știu dar îmi pun întrebarea, cîte mașini proprietate personală din parcul auto românesc apartin defapt băncilor și firmelor de Leasing și nu posesorilor, cîte sunt cumparate pe datorii în România, în anul 2023 de ajung unii să fie dependenți de muncă pînă la capătul puterilor? De restul de trancote electronice / electrocasnice și imobile, nici nu mai vorbesc.

Comments are closed.