Făşancul la Celnic Anina – etnia germană din Banatul Montan se pregătește de intrarea în Postul Mare VIDEO

Populaţia de etnie catolică din satele din Caraş Severin, are un obicei mai aparte: tinerii şi nu numai, se maschează şi umblă pe străzi cu câteva zile înaintea  intrării în Postul Mare.

Indiferent de luna în care se intră în post, petrecerea are loc pe străzile localității. La petrecere participă cine vrea şi ştie să se distreze – toţi nemţii- cum se spune în Banat, dar sunt bine veniţi şi toţi ceilalţi prieteni şi vecini de alte etnii, numai să aibă măști.

Pentru a alunga duhurile rele şi a aduce spor în casă şi sănătate, în satele din Banatul Montan, se ţin două Faşancuri: unul al ortodocşilor iar celălalt al catolicilor. Timp de două zile, oameni mascaţi vor merge în alai prin străzi din casă în casă unde cu o mătură sperie gazda. Alaiul poartă pe toate străzile o păpușă care simbolizează iarna și anotimpul rece.  Acest lucru are darul de a alunga spiritele rele şi mai ales, de a fugări iarna şi a aduce în locul ei primăvara. În ultima zi de defilare prin sat, păpușii I se va da foc.

Aşa scapă oamenii de frig, ard relele şi aduc primăvara şi căldura în sat.

Față de alte localități din Banat, aici încă se mai păstrează obiceiul ca prin tot satul să fie purtată o păpușă din paie. Acesta are și un nume simbolic: se numește Johan. Manechinul îmbrăcat și aranjat cu pălărie și baston, este purtat pe străzi și pe la porțile oamenilor în sunet de fanfară.

În fața porții gospodarului, petrecăreții din alai cu Iohan în frunte, spun fel de fel de glume prin care ,îl ating” pe proprietar batjocorindu-l ca să se îndrepte măcar în postul mare.

Gaza îi cinsteşte cu ţuică şi bani după care pleacă la altă casă. Cu băutura şi banii strânşi, se organizează balul de luni seara unde toţi mascaţii cântă şi joacă pe întrecute iar înainte de ora 12, începe slujba de despărţire de Johan.

Păpuşa este dusă în curte, i se face o ultimă slujbă, după care, la final, i se dă foc. Astfel, relele sunt arse odată cu păpuşa iar căldura degajată, alungă frigul şi iarna şi-i face loc primăverii.

 

 

Comentarii

comentarii