Ia românească și brâul bănățean i-a scos pe resiteni in centrul orasului VIDEO
A VI-a ediție a evenimentului ”Ia românească și brâul bănățean” a adus aseară în piața din Centrul Civic al Reșiței sute de persoane venite din toate colțurile județului pentru a promova ia și brâul, elemente care ne definesc ca națiune și ca zonă geografică. Purtând o ie și tricolorul în piept, sutele de participanți din toate colțurile județului au arătat că straiele populare și jocul poartă în ele spiritualitatea și frumusețea sufletească a comunității din care provin.
Evenimentul a fost inițiat acum 6 ani de către doi colegi jurnliști, Paula si Vasile Neamțu implicând în acțiunea lor toată presa cărășană dornică să promoveze ia. Pe parcursul edițiilor care au urmat, an de an s-au alăturat inițiativei diferite instituții, oameni de cultură, școli și ansambluri sau formatii de dansuri si cantece populare.
Au fost pezenți sute de reșițeni, de la mic la mare, și ansambluri venite de pe munții și văile Banatului Montan, de pe malul Dunării de la Moldova Nouă, de la Porțile de Fier ale Transilvaniei de la Bucova, de pe Valea Timișului de la Teregova, din munte de la Anina, de pe Valea Carasului de la Oravița, de la Fârliug, Reșița și din alte localități, ceea ce spune că evenimentul în sine poate să rămână și să se păstreze ca o identitate regională.
Participanții au pornit la ”joc” un brâu ca-n Banat. La final, organizatorii au înmânat diplome de participare celor prezenți. Si fiindca Banatul este un exemplu al trăirii în comuninune a mai multor etnii – germani, unguri, ucrainiei, sarbi, cehi, slovaci, pemi, rromi, în centrul civic au venit si un ansamblu sarbesc din Clisura Dunarii.
Din păcate, ora nu a fost aleasă bine fiindcă la momentul începerii frumoasei manifestări, termometrul de pe clădirea Primăriei Reşita arăta 34 de grade. Probabil că acesta și fost motivul pentru care numărul participanților a fost mai mic ca anul trecut. În plus, organizatorii au omis pregătirea unor sticle cu apă rece pentru copii sau pentru cine ar avea nevoie de apă. O femeie îmbrăcată în costum popular, a avut nevoie de îngrijiri medicale. Din cauza căldurii, acesteia i s-a făcut rău și a avut o stare de leșin.
Finalul a fost unul grandios: sute de resiteni s-au prins intr-un brâu și apoi într-o horă si au jucat romaneste în centrul orașului. Manifestarea a fost organziata de Societatea pentru Cultura Metarsis, cu sprijinul Consiliului Judetean si al Primariei Resita.