Încă o lovitură în moalele capului pentru UCMR- 900 de șomeri se adaugă altor mii din Reșița

UCMR-ul (4) 15 iulie 2013 Scriam în data de 19 iunie, într-o zi de miercuri, cu lacrimi de fericire în ochi, că Uzina de Constrcții de Mașini din Reșița, UCMR-ul nostru, va fi salvat de la faliment prin și cu ajutorul marilor noștri politicieni, gânditori politici, tătuci și ce hram or mai purta, de la București.
Scriam atunci așa: ,,Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde. Frunzăverde a anunțat marți la Reșița că printr-un memorandum s-a stabilit convertirea datoriilor istorice ale Uzinei de Construcții de Mașini în acţiuni ale Ministerului de Finanţe. De asemenea, UCM Reşiţa va fi parte componentă a unui holding împreună cu Hidroelectrica Serv. După ce a fost jefuită și devalizată printr-o pseudo-privatizare, Statul Român va redeveni principalul acţionar la UCM Reşiţa.
Ministerele Energiei, cel de Finanţe şi Ministerul Justiţiei, au adoptat un memorandum prin care una dintre cele mai vechi și de renume uzine din România, UCM Reşiţa, a revenit în proprietatea Statului Român. Actul de o importanță covârșitoare, dacă nu vitală pentru oraș, a fost aprobat şi semnat. Ultimul pas este adoptarea lui prin Hotărâre de Guvern. Acest lucru se va întâmpla până la finele acestei săptămâni – fiind vorba mai mult de o procedură birocratică”. ȘI cu atât ne-am ales, atât s/a întâmplat și petrecut de atunci. Acel sfârșit de săptămână nu a mai venit pentru reșițeni cu vestea lui bună, în schimb, a venit un alt început de săptămână din luna iulie, adică cel de azi, cu cea mai proastă și tristă veste pentru Reșița și puținii angajați rămași la UCMR: De azi, aproape două treimi dintre ucmr-isti, pleacă în șomaj tehnic.
Din păcate, vorbim de aproape 900 de oameni, cu siguranță capi de familie, fiindcă este greu ca la uzină să mai lucreze o familie întreagă așa cum se întâmpla în 1989, când nu puține au fost cazurile în care la UCMR lucrau bunicul, fiul, nora iar nepotul era ucenic la Grup Școlar UCMR la ,,Doftana”. Adică, din cei 1.600 de angajați pe care îi mai are acum UCM Reşiţa, 900 vor intra de mâine în şomaj tehnic pentru o perioadă de două luni. Așa se știe deocamdată fiindcă nu ar fi de mirare ca în scurt timp să-i urmeze și ceilali 700. Și atunci, înseamnă că cineva și-a văzut visul cu ochii și pe porțile UCMR-ului se poate pune lacătul, definitiv. De fapt, halele sunt cam goale, s-a tăiat și vândut cam tot ce a însemnat metal de prin uznă, inclusiv ultilaje vechi de zeci de ani ce și-ar fi găsit locul în ori ce muzeu al tehnicii din lume. Muzee aflate cu siguranță în ori ce loc, numai la Reșița nu.
Șefii spun că măsura este spre binele uzinei și a muncitorilor și a fost luată pentru reducerea cheltuielilor. Este cunoscut faptul că UCMR-ul care a produs motoare de locomotivă Diesel și electrice, motoare navale, cam tot ce înseamnă hidroagregate în România, compresoare de aer și gaz, turbine cu abur, hidraulice, generatoare și motoare electrice, nu beneficiază de comenzi- și asta de ceva timp bun. Tot la fel este de adevărat că UCMR-ul a fost destructurat, dezmembrat, furat, prădat, jefuit de tot ce se putea și prin toate mijloacele. S-a pus la punct un plan de distrugere a celei mai vechi uzine din țară ce a mers de la furtul pe față al materialelor și materiilor și până la vânzarea cu vagoanele a semifabricatelor turnate și forjate, a tot ce se găsea în depozite și magazii, a arborilor cotiți adusi pe bani grei din import înainte de 1989, dulapurilor electrice, a mașinii de frână din Hala Nouă de la Navale, a batiurilor din fontă din standurile de probe, a mașinilor numerice și cu programare și până la împingerea lui efectivă în groapă- operațiune ce are loc acum și nimeni nu face nimic. Să nu mai vorbim de patrimoniul imobiliar și averea efectivă a uzinei, avere ce se traduce prin brevete, inventii, planuri, dosare de proiectare și cercetare. S-a furat tot. Ceaușescu a fost judecat pentru subminarea economiei naționale. Oare UCMR nu a fost un bun național? Nu a dat de mâncare atâtor mii de oameni? Oare, prin ceea ce s-a întâmplat la UCMR în ultimii ani, nu a fost subminată economia unui oraș și a unui județ întreg? NU a fost lovită economia națională în punctul forte, adică în sistemul energetic? Despre ce vorbim aici? Astea nu le vede nimeni?
Vom reveni asupra acestui subiect cu un amplu material documentat și filmat în Reșița și Caraș Severin.
Cei ce intră de azi, luni-15 iulie, în şomaj tehnic, vor primi un salariu de 75 la sută din salariul de bază.
Și ca tabloul să fie complet, adăugăm acest material la ce s-a spus atunci. Erau vești transmise de la București, erau vești primite de la ,,capitală,, așa că nu acuzăm pe nimeni și nici nu căutăm nod în papură nimănui.

Material scris in 19 iunie 2013

Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde. Frunzăverde a anunțat marți la Reșița că printr-un memorandum s-a stabilit convertirea datoriilor istorice ale Uzinei de Construcții de Mașini în acţiuni ale Ministerului de Finanţe. De asemenea, UCM Reşiţa va fi parte componentă a unui holding împreună cu Hidroelectrica Serv. După ce a fost jefuită și devalizată printr-o pseudo-privatizare, Statul Român va redeveni principalul acţionar la UCM Reşiţa.
Ministerele Energiei, cel de Finanţe şi Ministerul Justiţiei, au adoptat un memorandum prin care una dintre cele mai vechi și de renume uzine din România, UCM Reşiţa, a revenit în proprietatea Statului Român. Actul de o importanță covârșitoare, dacă nu vitală pentru oraș, a fost aprobat şi semnat. Ultimul pas este adoptarea lui prin Hotărâre de Guvern. Acest lucru se va întâmpla până la finele acestei săptămâni – fiind vorba mai mult de o procedură birocratică.

Prin acest demers și această procedură, UCM va ieşi din insolvenţă, din starea în care se află. Sorin Frunzăverde, a mai declarat că ,,această decizie salvează UCM Reşiţa de la faliment şi asigură păstrarea locurilor de muncă ale celor aproximativ 1700 de angajaţi”.
Legat de holding, Frunzăverde a spus că „Este o soluţie şi legitimă şi tehnic valoroasă, pentru că UCMR a construit toate aceste amenajări hidroenergetice din România. Deci, este clar că este nevoie de expertiza UCMR-ului în exploatarea acestor capacităţi. Automat, vor avea şi comenzi, pentru că ei vor face tot ce fac şi acum, fără să mai fie datori, şi se vor ocupa de întreţinerea acestui sistem hidroenergetic naţional”.
Frunzăverde a precizat că soluţia de salvare a UCM Reşiţa este rezultatul unor discuţii îndelungate cu privire la soarta uzinei, începute la nivel guvernamental la sfârşitul anului 2009.

Comentarii

comentarii

10 thoughts on “Încă o lovitură în moalele capului pentru UCMR- 900 de șomeri se adaugă altor mii din Reșița

  1. Ce se intampla acum este rezultatul GARGAREI POLITICE si a NEPASARII CETATENILOR. Mai avem putin pana la IMINENTUL FALIMENT SOCIO-POLITICO-ECONOMIC. Ce am sadit, asta vom recolta.

  2. @@@@@@@@@@@ ESTE CEL MAI MARE EXCROC. RUSINE SA-I FIE. A ADUNAT IN CONTURI PESTE 300 DE MILIOANE DE EURO. HOT! HOT! HOT!

    mesaj moderat

  3. Am o gramada de INSIGNE si MEDALII despre industria din Resita, Hunedoara, Otelu Rosu, Calan sau Nadrag. Oare ce ma voi face, caci scade interesul pentru INDUSTRIILE PRIMARE.

Comments are closed.