Joia Mare la romano-catolicii din comunitatea croată din Clocotici din Banatul Montan VIDEO

Catolicii din întreaga lume sărbătoresc, duminică, Paştele. Asemeni perioadei premergătoare marii sărbători de la ortodocşi, catolicii se află acum în Săptămâna Mare sau cum mai este cunoscută drept Săptămâna Patimilor.

Cele mai importante zile din această Săptămână sfântă sunt Joaia mare, Vinerea neagră şi Sâmbăta învierii. Printre obiceiurile de Paşte din bisericile catolice din Joia Mare, se numără oficierea Liturghiei Cinei Domnului – Cina  ce de Taină care aminteşte de prima Sfântă Liturghie celebrată cu cei 12 apostoli înainte de patima îndurată.

În Joia Mare are loc şi un ritual special, când sunt spălate picioarele a 12 credincioşi, după exemplul Mântuitorului, care a spălat picioarele celor 12 apostoli. Părintele  s-a aplecat si rând pe rând a spălat picioarele a 12 membrii ai comunității.

În satul Clocotici unde trăiește o comunitate  croată numeroasă, aproape întreaga suflare a participat la liturghia din Joia Mare.

Este un gest simbolic şi înseamnă o slujire plină de dragoste faţă de cei dragi. Zilele de vineri şi sâmbătă sunt aliturgice, asemeni la ortodocşi şi se oficiază ceremonii specifice.

Vineri, ceremonia religioasă începe la ora 15 când într-un mormânt simbolic construit joia, este așezat trupul lui IIsus iar mormântul este închis.

Sâmbătă, în noaptea Învierii, Liturghia începe cu ritualul sfinţirii focului. Practic, se face un foc de lemne în fața bisericii şi de la el se aprinde lumânarea pascală de la care primesc mai apoi Lumina Învierii toţi credincioşii.

La Reșița și în toate celelalte orașe ale județului în care trăiesc mai multe etnii, de fapt așa cum se procedează în toate bisericile romano-catolice din Banatul Montan, slujba religioasă este susținută în patru limbi: română, maghiară, germană și croată. Acestea sunt 4 din cele 18 etnii care conviețuiesc în Banat de sute de ani.

Deși aproape 80% din populația masculină este plecată la muncă în Croația, Germania sau Austria, în această perioadă, aproape toți se întorc acasă pentru a petrece sărbătorile Pascale în familie.

Comentarii

comentarii