VIDEO Liceul Auto, fără practică şi fără camioane

scoala soferiLiceul Auto, fără practică şi fără camioane…….7 feb

Numai la noi se poate întâmpla aşa ceva: faci patru ani de liceu pentru a deveni şofer profesionist şi la final, te alegi cu un permis pe care în puteai obţine în maxim două luni printr-o scoală de şoferi. Ba mai mult, bulibăşeala este aşa de mare încât elevii de la liceele cu profil auto, la terminarea celor patru ani, se văd nevoiţi să stea pe tuşă încă alţi doi ani fiindcă noua lege le dă dreptul de a profesa doar dacă au 21 de ani.

Fostul Grup Şcolar de Transporturi Auto din Caransebeş, a devenit de curând Liceul Tehnologic Trandafir Cocârlă. Aceiaşi Mărie cu altă pălărie, numai că, de ceva timp, se confruntă cu o problemă gravă, vitală chiar: lipsa unui parc de maşini corespunzător pentru efectuarea practicii. Din acest motiv, la terminarea liceului, elevii nu îşi pot lua, nici permisul şi nici certificateul de calificare profesională pentru camioane.
,,Elevii singurei unităţi şcolare de şoferi profesionişti din judeţul Caraş Severin, Liceul Tehnologic Trandafir Cocârlă din Caransebeş- în virtutea şcolii pe care o fac timp de patru ani, ar trebui să înveţe să conducă pe toate categoriile de maşini, iar la final să primească un certificat de calificare profesională, pentru orice vehicul. Acest lucru, însă, nu este posibil, pentru că liceul nu are…. nici măcar un camion” spune Marinela Preda – Directorul Liceul Tehnologic Trandafir Cocârlă, Caransebeş.
,,Parcul de maşini al liceului Auto din Caransebeş are, în prezent,…. 3 autoturisme: un Logan şi două Dacii 1300 vechi de peste 20 de ani şi care printr-o minune, încă mai funcţionează. Pe aceste autoturisme istorice, elevii pun în practică ceea ce învaţă la partea teoretică. Din acest motiv, ei nu îşi pot lua permisul pentru categoriile C şi C+E, camion şi remorcă. Singurul permis pe care îl vor avea la terminarea cursurilor, va fi cel normal, de categorie B. Acest lucru îi nemulţumeşte, atât pe liceeni, cât şi pe părinţi” mai spune directorul şcolii.
Chiar dacă noul cod rutier spune că permisul pentru categoriile C şi CE se ia la vârsta de 21 de ani, liceele de profil din ţară au un statut special, în sensul că elevii acestora pot deveni şoferi de camion de la 18 ani. Asta, cu condiţia ca permisul să fie însoţit de un certificat de calificare profesională.
Numai că, lucrurle se bat cap în cap deoarece cei de la permise auto, spun altceva.
Agentul principal Cristian Fiştea, de la Serviciul Public Permise Auto, spune că ,,în conformitate cu noile reglementări, absolvenţii Liceului cu profil Auto, vor putea deveni şoferi profesionişti pentru camioane, doar la vărsta de 21 de ani”.
InfoCs vă oferă un material video din care dumneavostră veţi putea trage unele concluzii.

Comentarii

comentarii