Mare atenție: Ce faci daca ai o criza de hipoglicemie

Cand ti se face negru in fata ochilor, iti tremura picioarele si simti nevoie urgent sa mananci ceva dulce, poate fi vorba despre o criza de hipoglicemie. Nu este un lucru foarte grav si poti evita acest lucru, daca respecti cateva reguli simple. Iata ce faci daca ai o criza de hipoglicemie si cum poti evita acest lucru.

Cum apare hipoglicemia

Hipoglicemia poate aparea la cateva ore dupa ce ai mancat ceva dulce, dupa ce iesi de la sala, dupa serviciu sau in urma unei situatii stresante. Daca te ia cu lesin intr-una dintre aceste situatii, dar nu esti diabetic, este vorba despre o hipoglicemie reactionala, cauzata de o scadere brusca a nivelului de zahar din sange. In general, acest lucru de intampla cand glicemia scade sub 0,55 g/l, insa acest nivel poate varia, in functie de persoana.

Si simptomele hipoglicemiei sunt variabile: pofta de dulce, tulburari de vedere, oboseala brusca, transpiratie puternica, furnicaturi in picioare, tremuraturi, greata, palpitatii. Pentru ca zaharul lipseste si din creier, pot aparea tulburari de concentrare, de coordonare sau de elocutiune.

Ce faci cand apare hipoglicemia

In situatii de criza, trebuie sa consumi 10-15 g de zahar, ceea cea corespunde cu 3 bucatele de zahar sau un suc de portocale sau de mere. Daca tii zaharul sub limba, acesta va trece mai rapid in sange, iar simptomele vor disparea mai repede. Oboseala poate continua, dar nu trebuie sa exagerezi. Revino la o alimentaie normala la urmatoarea masa, fara a mari numarul de glucide.

Cum previi hipoglicemia

Hipoglicemia apare adesea cand consumi alimente rafinate, cu indice glicemic ridicat, mai ales daca le combini cu o activitate fizica sustinuta. Daca consumi alimente cu un indice glicemic mare, organismul va produce multa insulina, ceea ce va duce la scaderea drastica a glicemiei. De aici si numele de glicemie reactionala.

Consuma legume, care au un indice glicemic scauzut, chiar foarte scazut si leguminoase. Evita cartofii prajiti sau painea alba, care au un indice glicemic exploziv.

Ai grija si cum mananci. Daca sari peste micul dejun, mananci un sendvis la pranz si mergi direct la sala dupa serviciu, este foarte posibil sa apara o criza de hipoglicemie. Acest lucru se poate intampla si daca faci sport fara a anticipa necesarul de zahar al organismul, ori in situatii stresante. Daca nu te afli in niciuna dintre aceste situatii sau daca ti-ai corectat alimentatia, dar crizele de hipoglicemie inca mai apar, mergi la medic.

Crizele de hipoglicemie la diabetici

Diabeticii sunt adesea predispusi crizelor de hipoglicemie. Acestea se manifesta diferit de la o persoana la alta, iar cauzele sunt multiple.

Este posbil ca tratamentul de reglare a glicemiei cu insulina si sulfamide sa fie prea puternic. Poate fi vorba si despre o persoana cu un diabet instabil, cu variatii imprevizibile ale glicemiei.

Hipoglicemia poate aparea daca diabeticul nu mananca dupa ce isi face injectia cu insulina, cand nu mananca in mod regulat sau cand consuma prea putine glucide. De aceea regimul alimentar al diabeticilor trebuie sa fie echilibrat, sa se respecte orele de masa si gustarile. De asemenea, in cazul unui efort fizic sustinut, trebuie anticipat consumul de zahar si reglat acest lucru prin alimentatie. Crizele de hipoglicemie pot aparea imediat dupa efort sau la cateva ore dupa.

Daca regimul tau alimentar este corect, dar glicemia este mica, mergi la medic. Acesta iti ajusteaza dozele de sulfamide sau de insulina.

Comentarii

comentarii