Peste 1000 de vizitatori la ,,Noaptea muzeelor” la Reșița

”Noaptea Muzeelor” a adus peste 1000 de vizitatori în incinta Muzeului Banatului Montan din Reșița.
Ziua Internațională a Muzeelor a fost marcată la Reșița prin evenimentul denumit ”Noaptea Muzeelor” care a adus peste 1000 de vizitatori la expozițiile și atelierele ce au axut loc în cadrul instituției de cultură.

Este al treilea an în care Muzeul Banatului Montan s-a alăturat acestui eveniment european prin care porțile tuturor muzeelor din țară și din Europa rămân deschise vizitatorilor pentru o noapte. Prin această acțiune cei de la muzeu își doresc să atragă mai mulți vizitatori în instituția de cultură.
”Pentru noi e importantă pentru că marea problemă la noi la Reșița sunt vizitatorii. Nu reușim să ajungem nici la o mie de vizitatori într-un an de zile, ceea ce pentru alții poate e puțin. Sunt muzee care fac chiar 25 sau 50 de mii de vizitatori. Vă dau un exemplu de un muzeu foarte mic, e adevărat că este și monument istoric, la Făgăraș, care aduce 50 de mii de vizitatori pe an. Aici cu greu ajungem la 10 mii de vizitatori și, atunci, măcar o dată pe an, de Ziua Internațională a Muzeelor, să atragem atenția asupra muzeului”, a declarat directorul Muzeului Banatului Montan, istoricul Dumitru Țeicu.
Strădania celor care doresc promovarea instituției culturale reșițene a însemnat anul acesta și costuri mai mari, tocmai pentru a atrage vizitatori. Pentru acest eveniment a fost adusă o parte a colecției de arme medievale și moderne din perioada secoleleor XVI până la secolul XVIII, de la Muzeul Bruckental din Sibiu. Sunt piese din patrimoniul cultural național pentru care se plătesc asigurări de transport și alte taxe.

O altă atracție a Muzeului Banatului Montan a fost expoziția despre istoria industrială a Banatului Montan din perioada secolelor XVIII-XIX, o expoziție deschisă pentru prima dată în ultimii 23 de ani.
Printre expozițiile oferite celor care au trecut pragul Muzeului s-au numărat cele de port popular din Banatul de Munte și Banatul de Câmpie, o expoziție de artă fotografică despre Croația și o expoziția despre Primul Război Mondial.

Cei mai încântați vizitatori, dar și cei mai mulți, au fost copiii și tinerii și nu este surprinzător acest fapt deoarece aceștia au fost atrași mai ales de machetele celor de la ISU ”Semenic”, cu reprezentări la scară redusă a câtorva situații de urgență reale, o reproducere fidelă de aproape 100%.
Vedetele Muzeului au fost și expoziția de machete cu obiective turistice renumite, avioane din Primul Război Mondial, mijloace de transport de epocă dar și moderne, ce fac parte din colecția particulară a lui Laurențiu Radu de la Clubul Cogito, precum și colecția particulară de aparate de filmat a lui Andrei Bălbărău, de aproximativ 100 de camere, dintre care cea mai veche datează din anul 1928.

Cei pasionați de istorie au putut vizita standul cu vânzare a unor cărți de istorie și au avut ocazia să achiziționeze cărți poștale cu Reșița tipărite în 1986.

Comentarii

comentarii