Spectacol și port popular la Prigor de „Nigeie” VIDEO

Cu toate că nu este vorba de o sărbătoare religioasă, fie ea şi de mai mică importanţă, pe data de 26 septembrie, comună Prigor s-a îmbrăcat în haine de mare sărbătoare la „Nigeie” (Rugă). De când se ştiu, prigorenii s-au trezit cu acest obicei şi-l duc cu mândrie mai departe,indiferent de ziua în care cade această dată.

Aşa au făcut localnicii si in acest an cand au fost alături de goștii lor. Acestia au avut parte de un spectacol pregătit în cele mai mici detalii de către fii satului în curtea Liceului Iosif Coriolan Buracu. Îmbrăcați în costume populare, tinerii au încins brâuri, hore, ardelenele și jocuri de doi în deschiderea sărbătorii de „nigeie” din acest an.

Jocul folcloric străvechi almăjan și tradiția costumului popular purtat cu mândrie la zile de sărbătoare de către fii satului, care duc mai departe obiceiurile moștenite din bătrâni la Prigor, le este insuflat la școală de către cei mai destoinici dascăli și părinți. Școala din comună, prin dascălii iubitori de tradiția jocului popular străvechi , desfășoară activități de pregătire a tinerilor încă de la grădiniță, pentru a forma formații de dansatori, care să reprezinte cu mândrie comunitatea și să ducă mai departe cultura și tradiţia satului almăjan.

Această frumoasă comunitate de pe Valea Almăjului cu ai săi locuitori, prinși în activitățile cotidiene de zi cu zi, nu a uitat de obiceiurile străvechi ce au marcat de-a lungul veacului satele din Banatul de munte. O demonstrează la fiecare sărbătoare calendaristică din timpul anului, elevii Liceului Iosif Coriolan Buracu, care participă de fiecare dată la diferite evenimente de pe Valea Almăjului, oferind spectacole pentru toți iubitorii de tradiție și port popular. Costumele tradiţionale purtate în zile de sărbătoare, dezvăluie frumuseţea şi pasiunea locului în care multiculturalitatea este o trăsătură specifică.

Portul popular purtat cu fală de către fii satului și bătrâni sunt mărturii ale talentului şi harului, aceste piese fiind un element reprezentativ al satului de ieri și de azi.

Tradiția dusă mai departe și combinată cu educaţia, sunt cele mai importante comori care rezistă modernismului și prin care o comunitate trăiește cu „fruncea sus”.

Un reportaj de Adi Neagu

Comentarii

comentarii