Stiti cum se interpreteaza testul de colesterol ?

Testul de colesterol se face fie ca o parte a unui control standard, fie pentru a preveni riscul de dezvoltare a bolilor de inima. Dar cum se interpreteaza rezultatele testului de colesterol? Iata cateva date de care trebuie sa tineti cont.
De ce este nevoie de un test care masoara nivelul colesterolului

Daca aveti prea mult colesterol in organism, acesta poate construi in peretii arterelor o “placa” ce se intareste. Procesul, numit ateroscleroza, ingusteaza arterele, ceea ce ingreuneaza fluxul sangelui catre inima.

Un nivel ridicat de colesterol nu determina simptome, dar in etapele ulterioare ale aterosclerozei acesta poate cauza angina (dureri toracice severe). Cand o artera se blocheaza complet, poate surveni atacul de cord. Un test de rutina al colesterolului este o modalitate buna de a preveni toate aceste urmari grave.

Ce masoara un test de colesterol

In plus fata de masurarea colesterolului total, testul de colesterol standard (numit “panou de lipide”) determina nivelul a trei tipuri specifice de grasime din sange:

Colesterol LDL

Acesta este “colesterolul rau”, care creste riscul de boli de inima. In general, cu cat valoarea este mai mica, cu atat este mai bine. Dar colesterolul LDL este doar o parte dintr-o ecuatie mare, care masoara riscul total de a avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral. In trecut, medicii s-au concentrat pe numere tinta specifice pentru a scadea riscurile, insa cele mai recente studii recomanda un procent de reducere a LDL ca parte a unei strategii pentru prevenirea problemelor cardiace si vasculare grave.

Colesterol HDL

Colesterolul HDL este supranumit “colesterolul bun” si rolul de a transporta colesterolul rau din sange la ficat, unde este procesat si eliminat din organism. HDL este inca o parte a ecuatiei, care identifica riscul unei boli cardiovasculare. In general, cu cat este mai ridicat, cu atat mai bine, desi, ca si in cazul colesterolului LDL, accentul s-a mutat de la numere si valori specifice la procentaje, strategie pentru reducerea riscului.

Trigliceridele

Un alt tip de grasimi din sange, trigliceridele sunt de asemenea legate de boli de inima. Ele sunt stocate in celulele adipoase in intreg organismul.

Ce inseamna numerele din testul de colesterol

Este important sa verificati toate cifrele din testul de colesterol, nu doar numarul total. Asta pentru ca nivelurile de LDL si HDL sunt doi indicatori primari ce indica prezenta potentiala a unor boli de inima. Interpretarea rezultatelor se face de catre medic, dar iata valorile ce va pot ajuta in determinarea riscurilor:

Nivelul total de colesterol din sange

– Risc crescut: peste 240 mg / dl
– Risc mediu: intre 200-239 mg / dl
– Nivel optim: mai putin de 200 mg / dl

Nivelul de colesterol LDL

O valoare peste 190 mg / dl reprezinta un risc crescut de boli de inima si este un indicator puternic ca trebuie sa beneficiati de ingrijire intensiva, inclusiv modificarea stilului de vieta, dieta si tratament cu statine.

Pentru nivelurile de LDL egale sau mai mici de 189 mg / dl, se recomanda strategii pentru reducerea LDL cu 30% la 50%, in functie si de alti factori de risc care pot afecta starea de sanatate a vaselor de sange si a inimii.

Nivelul de colesterol HDL

– Risc crescut: mai putin de 40 mg / dl

Nivelul trigliceridelor

– Risc foarte mare: peste 500 mg / dl
– Risc crescut: intre 200-499 mg / dl
– Risc mediu: 150-199 mg / dl
– Nivel normal: mai putin de 150 mg / dl

Cum va pregatiti pentru testul de colesterol

In cazul in care medicul va recomanda un test standard de colesterol, se va verifica doar colesterolul total (si uneori, nivelul colesterolului HDL). Pentru acest test, trebuie sa va prezentati la laborator, unde vi se va lua sange. Insa daca medicul sugereaza un test complet, un “profil lipidic”, laboratorul va analiza nivelurile de LDL, HDL, trigliceridele si colesterolul total. Pentru acest test, nu trebuie sa consumati alimente inainte de a vi se lua sange.

Ce se intampla dupa testul de colesterol

Dupa examinarea testului de sange, medicul va lua in considerare si alti factori de risc si va realiza un profil complet. Factorii care determina un risc crescut pentru boli de inima includ date precum:
– istoric de boli de inima in familie
– varsta
– greutatea
– sexul
– dieta si alimentatia necorespunzatoare
– tensiunea arteriala si daca sunteti sub tratament pentru hipertensiune arteriala
– nivelul de activitate fizica
– statutul de fumator sau nefumator
– antecedente de diabet in familie

Ulterior, medicul va prezenta rezultatele si va discuta despre nivelul de risc si potentialul beneficiu rezultat prin schimbarea nivelului de activitate fizica si dieta, precum si utilizarea de medicamente pentru scaderea colesterolului.
curademiere.ro

Comentarii

comentarii