Un recensamant in premiera mondiala se va realiza la Resita – Primarul vrea sa stie cati resiteni mai exista in realitate, nu doar pe hartie

Primăria din Reșița va realiza începând de săptămâna viitoare o cercetare socio-demografică la nivelul municipiului, timp de aproximativ o lună, în colaborare cu Universitatea Eftimie Murgu Reșița și prof. univ. Bruno Ștefan, fondatorul Biroului de Cercetări Sociale din București.

Nici un recensământ din țară sau din lume nu a fost realizat de către o universitate până acum, iar protocolul încheiat de către administrația locală și Universitatea Eftimie Murgu este considerat o mare provocare. Peste 300 de studenți de la ,,sociologie și administrație publică,, vor străbate locuințele Reșiței, din ușă în ușă, cu chestionare pentru locuitori. Studenții vor fi coordonați de cadre didactice universitare alături de care se vor afla și angajați din Primărie.

Primarul Ioan Popa vrea ca prin acest recensământ să dețină situația clară a locuitorilor.
”Intuiția îmi spune că suntem mult mai puțini decât estimau datele din 2011. Vreau să văd exact câți sunt în oraș. Pe mine personal mă interesează 3 lucruri importante: unde sunt românii care au plecat din Reșița, ce anume i-a determinat să se întoarcă și care este volumul de locuințe pasive din oraș”, a precizat primarul. Răspunsul la aceste întrebări îl vor ajuta, spune el, să găsească soluții de a-i aduce înapoi pe cei plecați din Reșița sau să se orienteze spre repopulare din alte zone pentru momentul în care va avea loc o evoluție economică la Reșița, iar investitorii vor cere resursă umană.

Specialistul invitat de către Primărie să se alăture acestui demers susține că recensământul Institutului Național de Statistică nu este real pentru Reșița. ”Recensământul făcut de Institutul Național de Statistică a avut printre cele mai mari erori aici în Reșița și datorită faptului că Reșița este un municipiu cu o oarecare rată de migrare și prin urmare apartamentele nu au putut fi atinse de recenzori la cercetarea făcută de Institutul Național de Statistică”, a spus Bruno Ștefan, sociolog.

Toate datele personale care vor apărea în chestionare sunt secrete, protejate de lege și vor fi folosite doar în scopuri statistice. Vor fi luaţi în calcul şi cetăţenii străini sau cei fără cetăţenie, care au reşedinţă temporară în oraş, dar vor fi excluşi cei aflaţi în vizită pe termen scurt în municipiu şi cei aflaţi în interes de serviciu tot pe termen scurt.

Pentru acest studiu se va aloca un buget aproximativ 27 de mii de euro.

Comentarii

comentarii