Uniţi au salvat Semmeringul României – Turism pe calea ferata Oraviţa – Anina VIDEO

Uniţi au salvat Semmeringul României. Societatea civilă din Caraş-Severin a reuşit să rezolve problema căii ferate Oravița – Anina. Semmeringul României a fost salvat printr-o acţiune extraordinară desfăşurată duminică pe cea mai veche cale ferată montană din România. Aproape 300 de persoane s-au unit și au participt la această acţiune inedită ce a avut rolul de a salva acest traseu turistic unic. La îndemnul Lilianei Gherle, împreună cu profesori de la Universitatea Eftimie Murgu, cu studenți, carăşenii s-au adunat și au urcat în tren pentru a convinge autorităţile că această minune a tehnicii bănățene, trebuie să existe mai dceparte. In jur de 300 de oameni, unii cu trenul, alţii în Gara Anina, au arătat că uniți, oamenii reușesc să miște lucrurile.

 

 

Calea ferată dintre Oraviţa şi Anina, cea mai veche din ţară, a fost în pragul desfiinţării începând cu 15 decembrie, pe motiv de nerentabilitate. Asta în condiţia în care calea ferată are un potențial turistic imens. Declinul acestui traseu a început odată cu închiderea minelor de cărbune de la Anina și a celor de uraniu de la Ciudanovița și Lișava. De la 6 curse pe zi, în prezent s-a ajuns la doar o singură cursă.

În aceste condiții, de mai mulţi ani, CFR a vrut să o dea în concesiune, dar nu a luat-o nimeni. Numărul curselor a fost redus la două pe zi, mai exact – una dus – întors de la Oraviţa la Anina. Conform CFR, din data de 15 decembrie 2019, urma ca circulaţia să fie oprită de tot pe acest traseu. Mai rămânea posibilitatea ca la cerere, să se facă curse turistice. Asta în condiţia în care acest traseu turistic nu figurează pe nici un program al vreo unei agenţii de turism. De aici şi până la furtul metalului şi distrugerea căii ferate, nu mai era decât un pas.

Vestea cu ce urma să se întâmple, a început să umble pe internet, au urmat peţiţi online, discuţii cu parlamentarii de Caras Severin, discuţii cu mai marii Ministerului Transporturilor și s-a trecut la fapte. La iniţiativa Lilianei Gherle, o activistă civică iniţiatoare şi implicată în fel de fel de campanii umanitare şi sociale, cu sprijinul Universităţii Eftimie Murgu, duminica s-a organizat o excursie – protest pe traseul Oraviţa – Anina.

Uniţi au salvat Semmeringul României. De la Reşita până la Oraviţa s-a plecat cu autocarele şi cu microbuzele, iar din gară, s-au cumpărat toate locurile disponibile, 180, plus altele aproape 100 în picioare. Și trenul a plecat peste munte, spre Anina. În vagoane, a avut loc un adevărat concurs de talente. Unii au cântat muzica folk, alţii muzica populară. Acţiunii i s-a alăturat Corul Poliţiei de frontieră de la Oraviţa. Coriştii au încântat turiştii cu un recital de colinde. Ca toată lumea să se poată bucura de atmosfera deosebită, artiştii s-au mutat dintr-un vagon în altul. În tren, s-a servit vin fiert și răchie caldă.

La Anina, garnitură de tren și turiştii, au fost primiţi cu fanfara oraşului, cu gogoşi calde, ţuica și vin fiert şi cu un ceaun imens cu gulaș – papricaș de porc cum îi spun bănăţenii și mămăligă. Autori – Marian Popovici ajutat de bucătarul satului Rudăria, uica Ion Draia.  Totul în preţul biletului. Corul Poliţie de Frontieră a cântat colinde, s-au făcut poze şi filmulețe, cu care au fost umplute reţelele de socializare.

În timpul acestui spectacol – protestului, s-a întâmplat minunea: profesorul universitar Gheorghe Popovici, a anunțat că a venit şi răspunsul de la CFR Bucureşti: pentru cel puţin un an, mersul trenurilor pe această linie ferată, nu se va schimba şi pe traseul Oraviţa – Anina, va circula zilnic, cu cel puţin o cursă de călători. La nevoie, se vor suplimenta cursele, în funcție de numărul turiștilor. Ba mai mult, celor trei vagoane existente, li se va adăuga un al patrulea. Acesta va fi un vagon restaurant în care se vor putea servi produse tradiţionale. De asemenea, se cauta fonduri – aproximativ 100.000 de euro, pentru repararea locomotivei cu aburi – celebra Neagra. Aceasta are cazanul fisurat și nu a mai fost mișcată din loc, de aproape 10 ani.

Uniţi au salvat Semmeringul României. La acţiunea de duminică, au participat în jur de 300 de turişti, Fanfara oraşului Anina, Corul Poliţiei de Frontieră, Asociatia Dirndl und Lederhosen – un ONG din Anina coordonat de Kugler Sonia și vicepreşedintele CJ Caras Severin, Ionuţ Popovici, în calitate de turist. Acesta a dat o mână de ajutor substanțială la organziarea și reușita acestui eveniment. La fel, cum pentru această cauză, au intervenit parlamentarii de Caras Severin, deputata Luminita Jivan si senatorul Marcel Vela.

Despre calea ferată Oraviţa Anina, se poate vorbi numai la superlativ: monument istoric, prima cale ferată construită în România, calea ferată la cea mai mare înălţime din țară, tunele au fost săpate manual cu dalta şi ciocanul fiindcă dinamita nu se inventase încă, înconjoară muntele de două ori şi jumătate, diferenţa dintre punctul de plecare Oraviţa şi cel de sosire de la Anina, este de 333 de metri, vagoanele şi locomotiva sunt de construcţie specială având ecartament normal, şi multe – multe altele.

Ea a fost construită pentru ca vagoanele cu huilă şi antracit din minele de la Anina, să poată ajunge la Oraviţa, iar de aici, mai departe la portul de la Baziaş de unde era încărcat în vapoare şi trimis la Viena şi în tot Imperiul Austro-Ungar.

Pentru orice turist îndrăgostit de frumuseţile naturii, o călătorie cu trenul pe ruta Oravita-Anina, se poate transforma într-o adevărată revelaţie. O locomotivă cu aburi, care trage după ea trei vagoane uitate de timp, împarte munţii în două şi se strecoară ca un şarpe de-a lungul Cheilor Gârliștei şi a văilor ieşite în cale. Asta – după ce se va repara locomotiva.

Uniţi au salvat Semmeringul României. Un drum lung de 32 de kilometri, parcurs în două ore şi jumătate, presărat cu 14 tunele săpate în stâncă şi 17 viaducte suspendate la înălţimi ameţitoare. Numele germane pe care acestea le poartă, amintesc de cine și perioada în care au fost construite: a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Dar şi de începutul revoluţiei industriale din Europa.

 

Un gand bun, a fost asternut si de catre Banatul Montan – Ghidul tau turistic

 

Oameni buni când ați plâns ultima data de bucurie?

 

Noi am fost foarte aproape și va putem spune că este o mare bucurie, faptul că, Calea ferată Oravița – Anina a fost salvată de la inchidere și va mai funcționa cel puțin un an, zilnic! Este un mare câștig pentru Banatul Montan și avem încredere că numărul de turiști va creste semnificativ, pentru că este un obiectiv minunat!

Vrem sa vă mulțumim tuturor din suflet pentru tot ce ați facut, peste 10 000 mii de semnături la petiție, mii de distribuiri, likeuri, postări și imagini, zeci de articole în presa, câteva siteuri, asociații și persoane ce s-au implicat direct, mai multe acțiuni în parlament și la minister. Voi ați demonstrat că binele poate învinge pentru o zonă ce a uitat să lupte și să zâmbească!

Am fost împreună cu pagina de facebook Banatul de altădată, pagina de facebook Calea ferată Oravita – Anina( Flavius Sebastian), site-ul de petitii Declic, asociatia Euroland Banat(Andrei) și prietenei noastre, Lili Gherle pentru toată implicarea.

Noi nu susținem nici un partid la acest moment și nu facem politica, doar IUBIM Banatul Montan! Totuși, merită să-i mulțumim doamnei Luminița Jivan pentru scrisoarea din parlament, domnului Marcel Vela și domnului Lucian Bode pentru decizia buna pe care au luat-o!

 

 

Comentarii

comentarii