VIDEO Cu pluguşorul şi sorcova pe la casele gospodarilor din Banat

Pluguşorul şi Sorcova sunt obiceiuri populare romaneşti, practicate în ultima zi din anul ce se încheie şi prima zi din noul an. În banatul Montan încă se mai păstrează obiceiul ca cei mici să umble în 1 ianuarie din casă în casă.

[youtube id=”HWLLPytL0v8″]

Şi fiindcă nu trebuie scăpată nici o gospodărie, alaiul de colindători pleacă cu sorcovitul şi cu pluguşorul încă din 31 decembrie, de cu seara.

Aparţinând obiceiurilor de Anul Nou, umblatul cu pluguşorul şi sorcova e mai cu seama bucuria copiilor. Dacă înainte se purtau crengi de măr înflorite puse în apă la căldură de Sfântul Andrei, acum, sorcovele sunt făcute din beteală sau hârtie creponată.

Sorcova joacă întrucâtva rolul unei baghete magice fiindcă banala crenguţă este înzestrată în aceste zile cu puterea de a dăruii vigoare şi tinereţe celui sorcovit.

Bătrânii spun că îţi faci păcate dacă nu primeşti urătorii în casă în aceste zile. Pluguşorul se rosteşte în curte iar de sorcovit, acest lucru se face în case. Copiii sun răsplătiţi cu dulciuri şi bani de către gazde.

Comentarii

comentarii