VIDEO Cum se taie pădurea comunală ilegal în Republica Tabugan, cu acordul primarului din Iablanița

Scandalul tăierii și exploatării pădurii a luat amploare la Iablanița, mai exact, în satul aparținător, Petnic. Pe lângă faptul că la Petnic, se taie ”ca-n codru” oamenii sunt nemulțumiți că ei ca și proprietari ai pădurii, nu se pot folosi de pădure la nevoie, fiindcă Primăria Iablanița de care aparțin, mai exact – primarul, a vândut această bogăție a comunei fără acordul Consiliului Local. Adică – pădurea a fost vândută ilegal. Ca lucrurile să pară oarecum legale, primarul din Iablanița, Petru Hațegan, a lăsat la latitudinea Ocolului Silvic Mehadia, așa zisa licitație – licitație care a fost câștigată în mod ilegal de o firmă care la rândul ei, continuă șirul ilegalităților din această comună unde adilul face ce vrea: firma respectivă își croiește drum de acces peste terenul comunal fără nici un fel de autorizație.

[youtube id=”3vd-ezAeb8o”]

Autoritățile locale din comuna Iablanița din județul Caraș Severin, sunt acuzate că au dat ilegal spre exploatare pădurea comunală, dar și terenul pentru construirea drumului de acces forestier firmei SC. Prod SRL fără ca acest lucru să fie aprobat de către Consiliul Local Iablanița. Ba mai mult, această firmă, conform declaqraților unor consilieri locali și săteni, se folosesc de acte false în activitatea lor.

Din patrimoniul comunei Iablanița – proprietatea obștei mai exact, se vinde pădure către unitățile comeriale de exploatare a lemnului, fără acordul Consiliului Local și fără nici o hotărâre aprobată de către această autoritate. Acest lucru este susținut de către Petru Bălan, consilier local al comunei Iablanița, care a precizat că a depus deja o plângere penală împotriva Consiliului Local – care a încheiat un contract ilegal ce nu a fost trecut prin comisia din care face parte – contract încheiat între Ocolul Silvic Mehadia și Primăria Iablanița cu acte false, fără o hotărâre finală a Consiliului Local. Acest contract a fost parafat și de către Direcția Silvică Caraș-Severin, dar și de către ITRSV Timișoara . Mai grav este faptul că deși există un dosar de cercetare penală – deci dosarul este în derulare, firma respectivă execută în continuare lucrări de exploatre a pădurii din zona numită ,,Valea Petnicului”.

”Nu există nici o hotărâre a Consiliului Local pe raza teritorial-administrativă a comunei Iablanița, ca această firmă să execute lucrări pentru drumul de acces forestier la Valea Petnicului. Firma nu are nici o autorizație de construcție. Lemnele le vor căra prin localitate. Eu am depus o plângere și la Poliția din Iablanița și șeful de post mi-a spus că pe drum nu este indicator de 3,5 tone și ei pot să transporte cu orice tonaj doresc. Asta în condiția în care în nomenclatorul de drumuri este specificat că sarcina maximă a drumului este de 3,5 tone. Acest contract este ilegal încheiat și este și un proces pe rol și nu știu cum domnul procuror de caz nu a solicitat întreruperea lucrărilor când este un dosar în desfășurare”, a precizat consilierul local Bălan Petru.

Supărarea oamenilor este cu atât mai mare cu cât lemnul exploatat provine dintr-o pădure virgină de stejar cu o vechime de 125 de ani, material lemnos foarte bun care s-a vândut la preț de 73 de lei metru cub fără licitație, proprietar fiind comuna Iablanița iar Consiliul Local trebuia să scoată la licitație această pădure, nu Direcția Silvică sau Ocolul Silvic Mehadia. Dar se pare că neregulile Consiliului Local Iablanița sunt numeroase.

”Dacă este să pornim de la început, trebuie spus că, Consiliul Local Iablanița cu care mă bat și din care fac parte, este constituit ilegal. Am făcut plângeri la Prefectură despre nenumăratele nereguli care se întâmplă la Iablanița, iar în anul 2013, am cerut dizolvarea Consiliului Local. În plângere, am menționat și furturile din fondurile APIA care s-au desfășurat în această comună, dar fiindcă eu caut dreptatea și mă lupt cu cei ce umblă după interese proprii, am fost considerat un fel de reclamagiu și Gigi contra. Nici pe departe nu este așa, eu mă bazez pe acte și fapte, doar că cei ce ar trebui să le cerceteze, se pare că nu vor să le vadă. De aceea am ajuns și la presă, poate așa se vor găsi ochi și urechi care să asculte și ce spun eu și mai mulți săteni” a mai spus consilierul Petru Bălan.

Deși nu exista nici o Hotărâre iar firma de exploatarea nu avea autorizație de acces pe drumul forestier, aceștia au început fără nici o opreliște lucrările de exploatare în pădurea obștii. Fiindcă acum a izbucnit scandalul cu lemnul și pădurile furate, se taie în continuare iar lemnul este depozitat la marginea a ceea ce mai rămâne din pădure. Oamenii din Petnic au făcut sesizări către autoritățile locale iar consilierul Bălan care s-a implicat de la început în stoparea acestor nereguli, a avut o mare surpriză. În disperarea sa fiindcă a văzut că nimeni nu ia nici o măsură și pădurea este tăiată, omul a sunat la 112.

”Am sunat la 112 în urma sesizărilor primite de la cetățenii din localitate că au început lucrările de exploatare la drumul forestier pentru drumul de acces de pe Valea Petnicului. Am sunat la 112 și am precizat că execută lucrări ilegale, că este un proces în desfășurare și ….. am primit amendă de 500 de lei de la Poliția Locală”. Dar surprizele nu s-au oprit aici. ”În data de 17.03 2015, am fost amenințat verbal de numitul Rotaru Mihai Adrian. M-am urcat cu voia lui la el în mașină și l-am întrebat ,,de ce mă tot amenință, deoarece eu am depus plângere împotriva Consiliului Local și Ocolului Silvic Mehadia, nu împotriva lui”. Dânsul mi-a spus ,,că se pot întâmpla multe lucruri în lumea asta, dacă am familie, copii, se pot întâmpla accidente și mie mi se poate întâmpla orice pentru că am supărat multe persoane”.

Printre plângerile pe care Petru Bălan le-a depus către forurile abilitate, se numără și acuzația de furt a peste 2 milioane de euro din fondurile APIA din 2007 până în prezent, dar și o sesizare privind justificarea motivului pentru care mașinile Primăriei au părăsit teritoriul României fără acordul Consiliului Local și a Comisiei Juridice, deoarece au existat zvonuri că s-a făcut contrabandă cu țigări.

Bălan îl acuză ca fiind în spatele acestor afaceri pe unul dintre parlamentarii României, care – culmea- înainte de a ajunge în camera Deputaților, a fost director al Direcției Silvice Caraș Severin și ,,baron al Văii Almăjului!”. ”De trei ani de zile sunt amenințat. Mă lupt cu acest sistem din comuna și din județ. Am ajuns să fiu considerat reclamagiu și bolnav mintal doar fiindcă neregulile sunt foarte mari și intersele pe măsură. Sunt băgați și mânjiți aici și cei de la putere și cei din opoziție. De fapt, ei s-au tot rotit între ei la putere, dar interesul a rămas același. De aia lucrurile stau pe loc și sunt dus cu preșul. Nu sunt nebun; doar că vreau să trăiesc într-un stat de drept. Sunt membru al Uniunii Europene, nu vreau să trăiesc în republica Tabugan”, a mai precizat consilierul local.

Primarul comunei Iablanița, Petru Hațegan, justifică semnarea contractului dintre Primăria Iablanița și Ocolul Silvic Mehadia prin faptul că prin lege, lemnul se poate tăia doar în regim silvic și ne-a dat de înțeles că sunt nevoiți să ”joace” așa cum ”cântă” Direcția Silvică de la Reșița.

”Noi avem un contract cu Ocolul Silvic Mehadia, contract de administrare și pază. Când s-a scos la licitație pădurea comunală, pe noi nu ne-a întrebat nimeni dacă vrem să vindem sau nu. Am sunat eu la Direcția Silvică la Reșița, iar domnul director Stănescu, ne-a spus: ”domnule pe dumneavoastră nu vă interesează asta, noi avem un contract de administrare și pază cu voi, pe dumneavoastră nu vă interesează cum se taie lemnul. Noi știm, Direcția Silvică – știe cum se taie”. Și au fost nu știu câte firme, dar a câștigat o firmă și s-au pus oamenii să-și facă drum de acces să exploateze. De la Primărie nu am dat nimic, nici o autorizație”.

În concluzie, autorizație de acces nu există, dosarul privind plângerea penală este în derulare dar firma continuă să exploateze. Am putea spune că ”încurcate sunt căile Domnului”, dar suntem în România și aici totul este cu putință. Mai ales când vorbim de lemn.

,Există o Hotărâre a Consiliului Local precum ,,ca pădurea comunală Petnic să fie dată spre pază la Ocolul Silvic Mehadia. Primarul din Iablanița a precizat că își asumă semnarea acestui contract pe motiv că a fost o ”castană„ pentru Primăria pe care o păstorește.

”Mi-o asum că s-a semnat contractul înaintea Hotărârii de consiliu, a fost greșala mea. Am trimis vicprimarul să semneze pentru că în 2008, s-a făcut un contract cu Ocolul Silvic Mehadia de 50 de milioane de lei pe lună. Plătea Primăria la Ocol, tot așa, pentru administrare și pază. A plătit două luni primăria, după două luni nu au mai fost bani să plătească și s-a reziliat contractul pentru că Primăria Iablanița nu a mai avut bani să plătească. Ocolul Silvic ne-a dat în judecată, a câștigat procesul și a trebuit Primăria să dea din urmă restanțe de 600 de milioane de lei”.

Când a venit primar în 2012, primarul Petru Hațegan, a cerut Ocolului Silvic Mehadia, să marcheze lemnele, dar de la Ocol, s-a precizat că trebuie contract pentru asta. Sperând că va reuși să oțină o sumă mai mică de plată a contractului de administrare și pază primarul, din Iablanița, a trecut la negocieri. După două săptămâni, a fost sunat și i s-a spus că ,,se va angaja un pădurar și vor plăti 2800 de lei pe lună pentru acest serviciu”. Bucuros că a prins această ”castană” – primarul Hațehan, s-a grăbit să semneze imediată acest contract iar apoi urma să fie votată Hotărârea în Consiliul Local. Lucru care nu s-a mai întâmplat nici până azi.

Deputatul Ioan Tabugan, spune că ,,nici măcar nu-l cunosc pe acest om. Mi-au mai spus și alții că mereu se ia de mine, îmi aruncă fel de fel de acuze, dar nu-i înțeleg atitudinea. Nu știu pe ce motiv mă tot acuză. În final, nu am de ales, și mă voi adresa legii fiindcă ma simt jignit și atacat fără motiv. Eu nu am mai fost pe la Iablanița de ceva ani buni, am alte lucruri importante de rezolvat”.

Comentarii

comentarii