VIDEO Din activitatea lui 2013 la ISU Semenic: oameni salvați de la moarte și bunuri de sute de miliarde de lei salvate

Foc Brebu Nou (17)Așa cum se cade la început de an, și așa cum procedează de ceva ani buni, ISU Semenic a prezentat un scurt raport de evaluare a avtivității în anul ce s-a încheiar în urmă cu o lună. Sunt doar câteva rânduri, sunt câteva cuvinte și cifre, dar care ascund în spatele lor povești adevărate de eroi, de oameni care de multe ori și-au pus viața lor în joc pentru a o salva pe a altcuiva. Echipa InfoCs a fost de cele mai multe ori akături de pompieri în misiunile lor – prilej cu care a realizat mai multe materiale video.
Conform raportului prezentat și dat publicității ,,În anul 2013, în baza de date a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin, au fost înregistrate 1.762 intervenţii în situaţii de urgenţă. Rata intervenţiilor a fost de aproximativ 530 la 100.000 de locuitori şi de 210 la 1.000 km2 .
În continuare, incendiile constituie unul din principalele riscuri, gestionate de pompieri, ce se manifestă pe teritoriul judeţului nostru. Potrivit analizelor întocmite la nivelul inspectoratului, în cursul anului trecut, în Caraş-Severin, a izbucnit, în medie, un incendiu pe zi, fiind înregistrat un total de 477 incendii. Dintre acestea, aproape 50 % s-au manifestat la gospodării cetăţeneşti şi au avut ca principale cauze de producere: instalaţiile şi echipamentele electrice defecte sau improvizate, coşurile/burlanele de evacuare a fumului defecte sau necurăţate, acţiunea intenţionată, fumatul, mijloacele de încălzire defecte/improvizate/nesupravegheate şi focul deschise în spaţii deschise.
Pompierii paramedici, care încadrează ambulanţele ISU-SMURD, au acordat asistenţă medicală de urgenţă în 968 de cazuri.
De asemenea, s-a intervenit în 43 de situaţii în care a fost nevoie de descarcerare, în special în urma accidentelor rutiere; la 112 misiuni de asistenţă persoane; 31 de inundaţii; 28 misiuni pirotehnice (din care 5 pentru distrugere muniţie asanată); dar şi la 24 evenimente publice de amploare (manifestări religioase, sportive, culturale).
În acelaşi context, au mai fost desfăşurate 13 misiuni de protecţia mediului (sablare, spălare căi publice), 16 salvări animale, dar şi zeci de intervenţii pentru deblocarea uşilor unor locuinţe, alimentare cu apă menajeră a unor localităţi sau a altor obiective, îndepărtare elemente aflate în pericol de prăbuşire de pe clădiri, deblocare carosabil sau cale ferată, îndepărtare copaci în pericol de prăbuşire sau prăbuşiţi pe carosabil sau clădiri, asigurare măsuri de apărare împotriva incendiilor la locuinţe ca urmare a unor scurgeri de gaz, la accidente rutiere s.a.m.d..
Pe timpul intervenţiilor, au fost asistate 1.138 persoane (din care 125 copii), au fost salvate 5 persoane (din care 1 copil) şi aproximativ 100 de animale, fiind protejate bunuri în valoare estimativă de 550 milioane lei. Comparativ cu anul 2012, în 2013 a crescut numărul persoanelor asistate de la 877 (din care 124 copii) la 1138 (din care 125 copii)”.

Iată și câteva dintreintervenţiile mai deosebite desfășurate în 2013:

· 14 februarie – echipa pirotehnică a ISU CS a ridicat 310 proiectile dintr-un depozit de fier vechi din municipiul Reşiţa;
proiectile 002
· 14 februarie – incendiu autoturism şi casă particulară în localitatea Liubcova, comuna Berzasca
· 4 martie – incendiu Pensiunea Vila Avocaţilor din Crivaia-Văliug;

· 6 martie – incendiu depozit furaje din Iertof, comuna Vrani;
· 3 mai – incendiu hală de producţie Bocşa;

· 17 mai – incendiu casă particulară Reşiţa, zona Driglovăţ;
12 apr
Incendiu 3 case Gârbovăț

· 2 iunie – accident rutier produs pe E70 în care a fost implicată o cisternă ce transporta substanţe periculoase;
cisterna_rasturnata__622
· 1-8 august – incendiu Parcul Naţional Domogled – Valea Cernei;



· 10 august – incendiu care a afectat trei case în localitatea Borlovenii Noi, comuna Prigor;

· 1 octombrie – explozie la un bloc de locuinţe în municipiul Reşiţa.


Inspecţia judeţeană de prevenire a desfăşurat activităţi specifice de control, avizare-autorizare, pregătirea şi protecţia populaţiei, informare preventivă şi asistenţă tehnică de specialitate.
În perioada de referinţă, au fost executate 1.733 controale în domeniul situaţiilor de urgenţă la obiective de investiţii (139), operatori economici (1.156), obiective supuse controlului activităţilor care prezintă pericole de accidente majore în care sunt implicate substanţe periculoase (3), instituţii (352), construcţii hidrotehnice (2) şi localităţi (77).
Cu ocazia acestor controale, au fost constatate 7.083 deficienţe, din care peste jumătate au fost sancţionate, iar circa 10% soluţionate pe timpul respectivelor verificări. Pentru încălcări ale prevederilor legale în domeniul situaţiilor de urgenţă, au fost aplicate 3.614 sancţiuni contravenţionale, din care 2.441 avertismente şi 1.173 amenzi contravenţionale în cuantum de 778.500 lei.

Pe linia pregătirii populaţiei au fost organizate şi desfăşurate o serie de instructaje şi convocări de specialitate cu reprezentanţii instituţiilor de la nivelul administraţiei locale cu atribuţii de gestionare a situaţiilor de urgenţă, dar şi cu conducătorii unităţilor de învăţământ şi personal didactic desemnat să desfăşoare activităţi de pregătire. De asemenea, au fost convocaţi să ia parte la astfel de instructaje operatori economici şi cadre medicale din unităţile spitaliceşti din judeţ. În acelaşi context, au fost iniţiate antrenamente de specialitate şi activităţi practic-demonstrative cu personalul centrelor operative şi personalul celulelor de urgenţă de la localităţi şi instituţii/operatori economici şi membrii serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă. Totodată, concursurile profesionale cu serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă, precum şi „Prietenii Pompierilor” şi „Cu viaţa mea apăr viaţa” constituie o formă importantă de pregătire şi verificare.

Material realizat cu sprijinul lt Adriana Marghescu
purtător de cuvânt ISU Semenic

Comentarii

comentarii